Test dumper bilshampoo: De er fyldt med fejl og kan give allergi

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 21 bilshampooer fra kendte mærker, men 19 er fyldt med fejl og problematiske kemikalier, der kan føre til allergi. Desuden er flere skadelige for miljøet.  

Fokus på hånd og klud, der vasker forruden på en bil.
Bilist

Påsken nærmer sig, og så er det for mange en tradition at forårsrengøre bilen, der i løbet af vinteren er blevet dækket med snavs og skidt.

For nogle foregår rengøringen af bilen hjemme på villavejen, hvor der bruges bilshampoo for at få lakken til at se pæn ud igen.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken bilshampoo du benytter. Det afslører en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, hvor 19 ud af 21 bilshampoo får dumpekarakter.

De fleste bilshampooer i testen dumper på, at de indeholder konserveringsmidler, der kan være skadelige for helbredet og give allergi. Hvis du først udvikler allergi, er det noget, som vil forfølge dig resten af livet.

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester mange forskellige produkter for skadelig kemi som make-up, hårvoks og rengøringsprodukter, men bilshampoo har alligevel overrasket negativt:

Når det gælder bilshampoo, har vi set en højere forekomst af problematiske kemikalier, og producenterne har dårligt kendskab til regler på området. Det er stort set ikke til at finde et allergivenligt produkt på markedet, siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.


Det er ikke nødvendigvis farligt at benytte en bilshampoo med problematisk kemi, hvis du vasker bil få gange om året. Men hvis du vasker bil hver uge, og hænderne får direkte kontakt med bilshampooen, så stiger risikoen for at udvikle allergi.

Sådan vælger du rigtige bilshampoo

Hvis du vil fravælge bilshampoo med allergifremkaldende konserveringsmidler, kan du undersøge emballagen og kigge efter stofnavne, der indeholder ’isothiazolinone’.

Men selv om du går uden om dem, er du ikke nødvendigvis på den sikre side. Forbrugerrådet Tænk Kemis test viste også, at flere produkter havde ingredienslister, som ikke var fyldestgørende.

Når der optræder allergifremkaldende konservering i rengøringsmidler som bilshampoo, skal det ellers stå på etiketten.

Vi er i forbindelse med testen stødt på parallelimporterede varer med dårlig mærkning, og som forbruger er det godt at være skeptisk over for dem. Især hvis etiketten ser mystisk ud, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.


Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet produkter fra blandt andre Alaska, Biltema, Michelin, Sonax og TurtleWax.

Der er kun et produkt, som får topkarakter, og det er Biltema Bioline bilshampoo.

Karakteren er ikke baseret på brugstest, men udelukkende på hvad bilshampooen indeholder af kemikalier ud fra ingredienslisten

Læs mere: Test af 21 bilshampoo udført af Forbrugerrådet Tænk Kemi (eksternt link)

Bilvask hjemme kan være skadeligt for miljøet

Forbrugerrådet Tænk Kemis test viste desuden, at flere af bilshampooerne i testen indeholder kemikalier, der er problematiske for miljøet. Så du udleder både disse stoffer og f.eks. olierester og bremsestøv, når du vasker din bil hjemme i indkørslen.

Her blandes vandet med de kemikalier, som findes i bilshampooen, og det siver urenset ned i jorden eller ender i kloakken.

Vandforbruget er også meget højt ved bilvask med vandslange, hvor du nemt bruger mellem 50-100 liter drikkevand på at rengøre bilen. Det viser tidligere undersøgelser fra FDM. Den klassiske hjemmevask af bilen er derfor en vaskemetode, der har et markant højere vandforbrug end et besøg i en vaskehal.

Hvis du vælger at vaske bilen hjemme, anbefaler FDM, at du benytter svanemærkede produkter for at beskytte miljøet.

Læs mere: 7 typer bilvask - Se hvad du skal vælge

Skal din bil vaskes?

Alle biler kan til tider trænge til en bilvask. Som medlem af FDM kan du få rabat på bilvask hos vores fordelspartnere.

Få rabat på bilvask