Protest over tysk vejskat

FDMs hollandske søsterklub ANWB har netop afleveret næsten 43.000 underskrifter fra borgere i Holland og Danmark, som protesterer over den tyske vejskat. Vejskatten, som vil diskriminere udenlandske bilister, bliver efter planen indført fra 1. januar 2016.

43.000 har skrevet under i protest mod en evt. tysk vejskat.
Bilist

FDMs hollandske søsterklub ANWB overleverede 2. september 43.000 underskrifter mod den kommende tyske vejskat til en håndfuld hollandske EU-parlamentsmedlemmer i Bruxelles. Underskrifterne blev afleveret med ønsket om, at parlamentsmedlemmerne arbejder for, at det ikke bliver dyrere for Europas bilister af rejse på tværs de europæiske grænser. 

Blandt underskrifterne er også utilfredse danske borgere, som via FDMs hjemmeside har kunnet skrive under på, at de mener, at den tyske vejskat er en urimelig forskelsbehandling af borgerne og i strid med EU-reglerne.

LÆS OGSÅ: FDM: Urimelig tysk vejskat rammer danskerne  

Tysk modstand

Planerne om en vejskat øremærket til en forbedring af den tyske infrastruktur blev offentliggjort af den tyske transportminister, som fremlagde en model, hvor alle bilister skal betale penge for at køre på de tyske veje. Tyske borgere vil imidlertid blive kompenseret med et tilsvarende beløb via den tyske bilbeskatning. 

Men vejskatten møder modstand ikke kun blandt Tysklands nabolande. Også internt i Tyskland giver den anledning til ballade, hvor en række delstater frygter, at vejskatten vil betyde færre turister og dermed faldende lokale indtægter.

LÆS OGSÅ: Øget tysk modstand mod tysk vejskat 

Forfejlet skat

Udover at vejskatten kan være i strid med EU-reglerne, mener FDM også den er urimelig, idet udenlandske bilister allerede betaler dobbelt så meget i brændstofskatter og -afgifter, som deres slid på de tyske veje koster . Den tyske stat får allerede i dag indtægter på over 50 mia. euro om året i skatter og afgifter fra bilisterne, hvoraf kun de 19 mia. euro går til vejene. En ekstra skat vil derfor kun kunne anses som en finansieringskilde til andre områder, mener FDM og ANWB. 

EU-parlamentet ser på sagen

Med overdragelsen af de 43.000 protester er de hollandske medlemmer af Europaparlamentet blevet opfordret til at sikre en undersøgelse af, hvorvidt den tyske vejafgift er i strid med EU-princippet om ikke-diskrimination eller ej.
 
Udover at samle underskrifter ind har FDM kontaktet transportminister Magnus Heunicke og udenrigsminister Martin Lidegaard og bedt dem tage sagen op med de øvrige EU-lande.