Lys op og bliv set af bilisten

Mørket sænker sig for alvor i de kommende måneder og sommertidens slutning er en god anledning til at finde cykellygterne frem og pudse reflekserne

Foto: www.sikkertrafik.dk
Bilist

I weekenden er det igen tid til at stille urene en time tilbage – hvis de da ikke gør det af sig selv – og det betyder samtidig, at det bliver sværere for bilisten at se de øvrige trafikanter i mørket.

Cykellygterne husker de fleste, men det er også en gode idé at supplere med reflekser. Derfor sætter Børneulykkesfonden og Codan Forsikring fokus på, hvordan reflekser hjælper med at skabe synlighed i trafikken i den mørke tid.

Det sker over hele landet 23. oktober på Årets Refleksdag, hvor der deles reflekser ud til børn og voksne i trafikken.

Reflekser for fodgængere

Det er ikke lovpligtigt at have reflekser på, når man bevæger sig til fods i trafikken, men det er en god idé, da du gør dig selv og andre mere trygge i trafikken.

Husk at reflekserne skal sidde så lavt, at billygterne rammer dem. De skal også være synlige fra alle sider, så pas på at tasker og tørklæder ikke dækker dem. Det er en god idé at kontrollere, om de virker, da effekten kan aftage – f.eks. hvis tøj med refleksbånd er blevet vasket nogle gange.

Reflekserne fås i utallige varianter, og det er ligegyldigt, om du foretrækker reflekser i form af brikker, bånd, stickers eller veste.

FDM TV: Derfor skal du bruge lygter og reflekser

Lovpligtige reflekser på cyklen

Som cyklist skal du både sørge for lovlige cykellygter, og cyklen skal også have reflekser. Der skal være reflekser både foran og bagpå samt i hjulene og på pedalerne:

Foran: Hvid refleks.
Bagpå: Rød refleks.
På pedalerne: Mindst to gule bevægelige reflekser, der kan ses bagfra.
I hvert hjul: Mindst én gul refleks, der er synlig fra siden. Der må gerne være hvide, reflekterende dæk- eller fælgsider i stedet for gule reflekser.

LÆS MERE: Motors test af cykellygter