Bestil det blå EU-kort nu

1. august er det slut med offentlig sygesikring via det gule sundhedskort, når du rejser i Europa. I stedet skal du medbringe det blå EU-sygesikringskort. Skynd dig at bestille, der er op til tre ugers ventetid

Bilist

Det gule sundhedskort skal efter 1. august ikke længere være en del pakkelisten til ferien i Europa. Den offentlige rejsesygesikring er nemlig afskaffet. Derimod skal du have det blå EU-sygesikringskort med på rejsen.

Det nye sygesikringskort dækker i alle EU-lande samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz og giver ret til læge- og hospitalsbehandling, tandlægehjælp, medicin m.m., der bliver nødvendigt under opholdet. Du har krav på samme behandling som borgerne i det pågældende land, og derfor kan du risikere egenbetaling.

LÆS MERE: Patientombuddets liste over dækning i de enkelte lande (eksternt link)

Op til tre ugers ventetid

De kommuner, FDM har kontaktet, melder om ventetider på to-tre uger, så det er en god idé at bestille det gratis kort allerede nu, selv om rejsen først ligger sidst i juli eller i august.

Borgerservice i den enkelte kommune kan dog udstede et midlertidigt bevis, hvis der er brug for det. Så er det nødvendigt at møde op.

Det slipper du for, hvis du bestiller i god tid via borger.dk. Du skal logge ind med NemID. Husk, at hele familien skal have nye kort.

LÆS MERE: Du kan bestille det blå sygesikringskort her (eksternt link)

Rejser du på ferie inden 1. august, vil du stadig være dækket med dit gule sundhedskort i op til en måned efter afrejse. Hvis du rejser den 1. august eller senere, dækker det ikke længere.

Alarmcentral lukker

Samtidig med udfasningen af den offentlige rejsesygesikring forsvinder også muligheden for at få hjælp hos den tilhørende alarmcentral. Nummeret, der står bag på det gule sundhedskort, kan dermed ikke benyttes.

Hvis du har tegnet en privat rejseforsikring, f.eks. hos dit forsikringsselskab, vil der typisk være tilknyttet en alarmcentral.

Inden du rejser er det også en god idé at downloade app’en EHIC (European Health Insurance Card), der kan give et hurtigt overblik over, hvor man kan ringe til, og hvad man kan gøre, hvis man bliver syg i det et af de lande, som kortet dækker

LÆS MERE: Bestil rejseforsikring hos FDM Forsikring