Træn vejen til skole i ferien

Det kan være en god idé at træne vejen til skole med nye skoleelever, mens det stadig er sommerferie, og der ikke er meget trafik på skolevejen.

Nye skolebørn bør træne skolevejen, inden skolen begynder.
Bilist

I august begynder danske børn over hele landet i skole for allerførste gang. Til skolestarten er mange af de små travlt optagede af både skolen, deres nye kammerater og alle de mange oplysninger, de skal forholde sig til. Det kan derfor være svært for dem at koncentrere sig om også at lære at komme sikkert over gaden.

For at sikre, at de mindste kommer så godt igennem trafikken, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man øver skolevejen med sit barn, inden skolen begynder. Det kan for eksempel være i den sidste uge af ferien, hvor man går eller cykler turen til og fra skole med barnet. På den måde kan både børn og forældre blive rustet til at være ”ny i trafikken”.

Mindre stress og trafik

- Når forældre og børn i ro og mag øver vejen til skole, er der god tid til at tale om, hvad man skal passe på, da der ikke så meget trafikkaos omkring skolen, der tager barnets opmærksomhed. Derfor er det en god idé at gå eller cykle skolevejen med sit barn en eftermiddag i ferien, siger Søren Ørsted Pedersen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Så det er ikke kun tøjet, skoletasken og madpakken, der skal være klar til det nye skoleår. Vejen fra entréen og hen til skolens område skal der også være styr på, og her kan du gøre meget for at træne dit barn.
 

Ti gode råd

Rådet for Sikker Trafik har følgende gode råd til forældre med skolebørn:

1. Træn skolevejen på cykel eller til fods med dit barn, både inden skolestart og i løbet af skoleåret.

2. Træn ruten sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder fast hos barnet. Tal også om, hvad I skal huske at passe på.

3. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.

4. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.

5. Har I meget langt til skole, kan I evt. parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.

6. Lær dit barn de basale regler i trafikken: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt mv.

7. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.

8. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.

9. Husk at du er forbillede for dit barn, der i høj grad ser på, hvad du gør, og ikke hvad du siger.

10. Find ud af om skolen har en trafikpolitik, der handler om skolens regler og indsatser på området – og læs den!