Nummerpladen er dit nye kreditkort

Foto: Torben Arent

En ny betalingmetode er på vej ved Storebælt og Øresund: Betalingen klares i farten med nummerpladeaflæsning. Senere kan nummerpladen formentlig bruges til betaling andre steder. Det nye system ventes også anvendt på den kommende Roskilde Fjord-bro.

Din nummerplade kan snart fungere som Brobizz eller en slags betalingskort, når du er på farten.

Vejafgifter, i første omgang broafgiften på Storebælt og Øresund, kan fra næste år betales via nummerpladen, når Sund & Bælt indfører systemet, der lidt ulogisk kaldes Brobizz Light. Der indgår nemlig slet ingen Brobizz-dims.

Nummerpladen aflæses automatisk i betalingsanlæggene, efter at bilejeren har tilknyttet nummerpladen til sin brugerkonto hos Brobizz A/S. Dermed trækkes pengene – som med en almindelig Brobizz – via ens betalingskort.

Kan svigte i dårligt vejr

Fra formentlig begyndelsen af 2018 kan man krydse Storebælt (og Øresund) og betale via nummerpladeaflæsning. Foto: Sund & Bælt A/S  Sund & Bælt siger, at Brobizz Light i første omgang er for de, der har få ture over de store broer. En svaghed ved nummerpladesystemet er, at det kan svigte ved f.eks. snevejr. Desuden reagerer det lidt langsommere i betalingsanlægget.

SE OGSÅ: Siger din Brobizz beep, beep, beep, beep?

- Brobizz Light bliver et godt supplement, for mange glemmer at få deres Brobizz med. Med den nye løsning kan de alligevel komme hurtigt igennem og få de normale rabatter, siger administrerende direktør i Sund & Bælt, Mikkel Hemmingsen.

Er det enden for den fysiske Brobizz, vi kender?

- Det er det ikke, i hvert fald ikke foreløbig. Men nu må vi se, hvordan det udvikler sig, svarer brodirektøren.

Bommene forbliver

Selv om der snart kommer nummerpladeaflæsning, teknisk kaldet ANPR, og mange bomme køres i stykker af bilister, forsvinder bommene ikke ved Storebælt.

- Det kan medføre et stort tab, hvis biler kører igennem uden at betale. Så vi afskaffer ikke bommene, så længe der ikke findes bedre muligheder for at inddrive pengene fra udenlandske køretøjer. En stor lastbil betaler over 1.000 kr., og det kan være umuligt eller dyrt at inddrive pengene fra nogle udenlandske vognmænd, siger Mikkel Hemmingsen.

Forsøg til efteråret, i drift efter nytår

Sund & Bælt gennemfører forsøg med Brobizz Light i løbet af efteråret og forventer, at den nye service er i drift i begyndelsen af 2018. I første omgang tilbydes den til dansk registrerede personbiler og varebiler under seks meter.

Inden Brobizz Light introduceres, har Sund & Bælt en anden nyhed. Til efteråret kommer en forbedret app, hvor det bl.a. er muligt at have flere betalingskort tilknyttet – f.eks. et privat og et firmakort. Mobile Pay overvejes også.

Roskilde Fjord fra 2019

Når broen over Roskilde Fjord åbner i 2019, bliver Brobizz og Brobizz Light en vigtig betalingsmåde.

Nummerpladebetaling kan måske senere komme på tale andre steder i Norden og i det øvrige Europa.

SE OGSÅ: Brobizz bliver til 'Eurobizz'

 

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

2 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Torben Arent
Quoting: Jens Kristoffer Jensen
#2Der er nok ingen, der kan svare på, om det skulle give flere nummerpladetyverier - som generelt er faldet efter politiets introduktion af nummerpladeskannere. Men 'købsværdien' for en tyv vil være meget lav og nok ikke i sig selv anspore til tyveri. Det er trods alt kun til passager af broer, man kan betale på den måde - og et sted tyven kan være ret sikker på at blive registreret og fotograferet. Tyven kan heller ikke vide, om nummerpladen er blevet 'spærret' inden ankomst til broen.

Ud fra billedet at dømme er ingen af de tre nummerplader skruet fast.

Torben Arent,
journalist,
Motor
Rediger
 |  Skrevet af: Jens Kristoffer...
#1Tør man spørge om dette vil sætte ny gang i nummerpladetyverier?
Kan det være rigtigt, at nummerpladerne på den røde Fiat på billedet ikke er skruet fast?

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen