EU: Baglys forude

Det skal være slut med, at bilister kører uden lys i baglygterne i mørke, eller når sigtbarheden er ringe. EU ændrer reglerne for lys på biler – men først fra 2016.

Trafik

FDM har fået adskillige henvendelser fra borgere, der ikke er tilfredse med, at mange bilers baglygter ikke er tændte, når det regner, er tåget eller i skumringen. Baglyset på mange moderne biler tænder nemlig ikke automatisk, når bilen startes, og det glemmer flere bilister.

I 2011 indførte EU kørelys på alle nye biler, men til forskel fra de hidtidige danske standarder, er der kun automatisk lys fortil. Derfor skal danske bilister gøre noget aktivt for at tænde baglygterne.

Men det skal være slut nu. EU vil hjælpe glemsomme bilister og indfører krav om lyssensorer, så nærlyslygterne og dermed baglygterne tændes automatisk i mørke og i dårlig sigtbarhed.

De nye regler træder i kraft fra 30. juli 2016 for nye typer personbiler og to år senere for nye typer lastbiler.

LÆS MERE: Tænd lygterne i skumring, tåge og regn

Danske politikere kan hjælpe allerede nu

FDM er tilfreds med, at EU har taget hånd om problemet, men havde gerne set, at baglygterne altid er tændte, når bilens motor kører, da der er risiko for, at en lyssensor ikke reagerer under alle lysformhold, f.eks. ved tåge om dagen.

– Reglerne om slukkede baglygter blev indført for at mindske bilernes forbrug af brændstof, men hvis baglygterne er tændt, når man benytter kørelys, vil det hæve forbruget af brændstof ganske lidt, og kan det forhindre dyre sammenstød og ulykker, vil økonomien hurtigt være til fordel for trafiksikkerheden, siger afdelingschef i FDMs økonomiske politiske sekretariat, Torben Lund Kudsk.

Han påpeger, at de danske politikere allerede nu kan hjælpe de glemsomme bilister og dermed højne trafiksikkerheden.

– Med afgifter, der flerdobler prisen på lyssensorer, der automatisk tænder nærlyset, er vi i Danmark selv med til at gøre problemet større, end det behøver at være. Selv om EU nu har ændret reglerne, så vil der gå en lang årrække, før det slår igennem i trafikken.

Har din nye bil ikke lyssensor, kan du få ændret bilens opsætning, så baglygterne tændes sammen med bilen. I mange biler kan det ske ved en simpel kodning eller ombygning på værkstedet.