Straf for miljøfusk: 100 mia. kr.

Volkswagen har fået sin straf for at snyde med miljøkravene i USA. 14,7 mia. dollar til bilejere og myndigheder. Men sagen er stadig ikke slut.

Nyt om biler

Beløbet er enormt, men Volkswagen virker til at være nogenlunde lettet. Ifølge en aftale indgået med en dommer skal firmaet af med ret præcist 100 mia. kr. ti egentlig miljøstraf og kompensation til bilejere.

Det menes at være den markant største straf til en bilproducent nogensinde.

De ca. 475.000 ejere af en VW eller Audi med 2.0 dieselmotor får tilsammen 68,7 mia. kr., som skal bruges til at købe bilerne tilbage eller eventuelt udbedre miljøsnydet. Tidligere har ejerne fået mindre beløb i kompensation for værdigtab mm.

SE OGSÅ: Volkswagen klar til at tilbagekøbe 500.000 biler

900 ansat til at købe biler tilbage

Volkswagen har ansat 900 nye medarbejdere, blandt andet én hos hver forhandler, til at stå for tilbagekøbet af de mange biler. 85 procent af bilerne skal være ”skrottet” inden tre år. Ellers kan Volkswagen se frem til større straf.

Den anden del af straffen på de 100 mia. kr. er på 32,2 mia. kr. og er en slags miljøbøde. Volkswagen skal investere pengene i forskellige grønne tiltag i samfundet.

3.0 diesel er uløst

Tidligere har Volkswagen indgået forlig med sine forhandlere, der får ca. otte mia. kr. samt diverse mindre forlig med delstater på ca. fire mia. kr.

Der mangler stadig en afklaring af miljøsnydet for 85.000 VW-, Audi- og Porsche-modeller med 3.0 diesel.

Det ser ud til, at Volkswagen kan slippe for egentlige miljøbøder i Den Europæiske Union.

FDM's tema om Volkswagen-sagen