Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Trafik og færdselsregler

Færdselsregler i Tyskland

Trafik og færdselsregler i Tyskland

Færdselsregler

OBS! Reglerne om vejgebyr i Tyskland er endnu ikke effektueret, så der er stadig ikke opkrævning af vejgebyr. De forventes ikke at blive realiseret foreløbigt.

Færdselsreglerne i forhold til promillegrænse* og at tale i håndholdt mobiltelefon** er som i Danmark.

* Dog gælder en promillegrænse på 0 for bilister, der har haft kørekort under 2 år eller er under 21 år gamle (også udenlandske bilister, der er indbefattet af disse kriterier)

** Det er også forbudt at tale i håndholdt mobiltelefon under kørsel, når man kører på cykel.

Bøder
Politiet kan udstede bøder over 35 euro på stedet. Politiet har også lov til at indkassere beløb over 35 euro som sikkerhed for en højere bøde. I sådanne tilfælde vil der være retslige følger.

Læs mere om bøder i Europa

Radar
Tyskland forbyder brug af navigationsanlæg, der har informationer om politiets fartkontroller installeret. Mange af de almindelige navigationsanlæg til bilen har som standard dette system og er derfor ulovlige at bruge i Tyskland. Dog har flere af GPS-producenterne fjernet advarslerne om fartfælder for Tyskland og Schweiz. Har du en sådan type GPS, må du således gerne anvende den i disse lande. Læs på emballagen eller i manualen, om det gælder for din GPS. Hvis du selv kan deaktivere POI-funktionen om politiets fartfælder, må du også gerne benytte den.

Lygteføring
Nærlyset skal være tændt efter mørkets frembrud samt i tåge, stærk regn eller snefald. Man må ikke køre med positionslys alene. Motorcykler skal køre med nærlyset tændt døgnet rundt. Dansk registrerede motorkøretøjer må køre med nærlyset tændt i dagtimerne, og det anbefales, at man gør det.

Vigepligt
Der er højrevigepligt, med mindre andet er påbudt ved skiltning. Der er altid vigepligt for trafikken på motorvej. Ved indkørsel på motorvej er det altså ikke nok at blinke til venstre. Man skal tage hensyn til trafikken på motorvejen ved at stoppe op på kort tilkørsel og komme op i fuld fart på lang tilkørsel.

Læs om, hvordan du kører sikkert og lovligt på Autobahn her

Lygtebom
I Danmark blev der i løbet af 90'erne indført regel om brug af lygtebom og ekstra nummerplade med det formål, at man, selv om der er hægtet cykler, barnevogne eller lign. bag på bilen, skal kunne se både lys og nummerplade. Når danske biler med gods hægtet på bilen skal køre til udlandet, bør de have lygtebom og ekstra nummerplade på. Dels fordi det er reglen i hjemlandet, dels fordi rigtig mange lande i Europa har samme regler som os vedr. dette emne.

I Tyskland er det et lovkrav, at lys og nummerplade ses tydeligt, så her bør alle have lygtebom og ekstra nummerplade, hvis der er gods bag på bilen.

Påklædning
Det er ikke forbudt at køre bil i Tyskland, hvis man har løstsiddende fodtøj på. Men hvis man er involveret i en ulykke, og fodtøjet har haft en indflydelse på det skete, kan det have betydning for ansvarsfordelingen. Kør derfor ikke bil i løse sandaler e.l..

Parkering
Læs om parkering i Tyskland her

Camping
Det opfordres ikke at campere uden for de officielle campingpladser og det er forbudt i skovene og i naturreservater. Tilladelse til at slå telt eller parkere en campingvogn skal indhentes på forhånd fra ejerne, når der er tale om privat ejendom, eller fra det lokale rådhus eller politistation, i tilfælde af offentlige arealer eller statsejendom.

Læs FDMs gode råd til, hvordan du forbereder campingferien.
SE HER: Planlæg campingferien

Hastighedsgrænserne i byen er 50/t som i Danmark og ellers gælder følgende generelle hastighedsgrænser:

  Motorvej og motortrafikvej Andre veje
Personbil
Andre køretøjer op til 3,5 t
130 km/t * 100 km/t
Personbil med trailer
Varevogn op til 3,5 t med trailer
Køretøj over 3,5 t op til 7,5 t
Bus
80/100 km/t ** 80 km/t
Autocamper op til 3,5 t med trailer 80/100 km/t ** 80 km/t
Køretøj over 3,5 t med trailer
Køretøj over 7,5 t
80 km/t
(60 km/t i bebygget område)
60 km/t
Motorcykel med trailer 60 km/t 60 km/t

 

*) Selvom der nogle få steder på de tyske motorveje ikke er nogen hastighedsbegrænsning, anbefales det, at man maximalt kører 130 km/t.

Kører man hurtigere og bliver involveret i et uheld, skal man som part kunne bevise, at det ikke var ens egen (høje) hastighed, der var skyld i eller medvirkende til uheldet. Det er altså ikke en hastighedsbegrænsning, der kan gives bøde for at overskride, men hastigheden kan få betydning i forbindelse med uheld og ansvarsplacering.

**) For at kunne køre 100 km/t skal man have en Tempo 100 mærkat

Læs mere om hvordan du kan få en Tempo 100 mærkat 

Særlige fartgrænser
Når sigtbarheden på grund af tåge, sne eller regnvejr bliver nedsat til under 50 meter, skal hastigheden sænkes til 50 km/t på alle veje.

Der er indført en speciel fartbegrænsning ved busstoppesteder. Først når bussen holder stille med advarselsblink tændt, må man passere i langsom fart (4-7 km/t).

Tung trafik
Lastbiler på mere end 7,5 ton må ikke køre på de tyske motorveje lørdag nat fra kl. 24.00 til søndag aften kl. 22.00. Det samme gælder for varebiler med visse typer anhængere, uanset vægten på det trækkende køretøj.
I sommerperioden, fra 1. juli til 31. august, er kørselsforbuddet udvidet til også at gælde lørdage fra kl. 7.00-20.00, på udvalgte lande- og motorvejsstrækninger.
Læs mere om weekendkørsel i Tyskland her

Kødannelser
Tænd straks havariblinket for at advare de bagvedkommende køretøjer. Hvis du holder stille på motorvejen pga. kødannelse, er det forbudt at stige ud på vejbanen. Ved overtrædelse risikerer du at få en bøde.

Trafikinformation
Du kan finde information omkring vejarbejde og trafiksituationen på nedenstående link:

www.bmvbs.de
www.dwd.de
www.verkehrsinfo.de

Uheld
I tilfælde af personskade eller alvorlig beskadigelse af køretøjer, skal politiet tilkaldes. Ring: Politi: 110 eller 112
Brand/ambulance: 112

Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via ADACs alarmcentraler på tlf. 01802 22 22 22, fra mobil på tlf. 22 22 22., der hjælper mod betaling. Benyttes nødtelefonerne langs Autobahn (2 km mellem hver), skal du insistere på at få hjælp fra ADAC.

SE HER: Hvordan du bør forholde dig ved uheld i udlandet
BESTIL FDM vejhjælp, så er du dækket i Europa

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen