Motorvejsafgifter i Europa

Få overblik over hvilke lande hvor du skal betale afgift for at køre på deres motor- og motortrafikveje

I mange europæiske lande betaler du motorvejsafgifter for at køre på vejene. Få overblikket over hvor og hvordan du betaler motorvejsafgift i forskellige lande.

Betaling via motorvejsmærkat (vignette)

I følgende lande opkræves betaling for kørsel på vejnettet via mærkater/vignetter.

OBS! Reglerne om vejgebyr i Tyskland er endnu ikke effektueret, så der er stadig ikke opkrævning af vejgebyr. De forventes ikke at blive realiseret foreløbigt.

OBS!OBS! Vær opmærksom på at man betaler separat i mange tunneler i Alperne.

 

Se i denne video, hvilke mærkater du skal have med:

 

 

Østrig
Motorkøretøjer, herunder motorcykler, behøver en motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje. FDM forhandler hhv. 10 dages og 2 måneders mærkater. Til Motorcykler forhandler FDM en 2 måneders mærkat. Der skal ikke bruges ekstra mærkat til anhænger.

Køb motorvejsmærkat til Østrig i FDMs netbutik

Schweiz
Alle køretøjer, også motorcykler, skal benytte motorvejsmærkat, for at køre på motor- og motortrafikveje. Der findes kun en type mærkat, som gælder for hele året og for hele motorvejs- og motortrafikvejsnettet. Hvis du medbringer campingvogn, skal du bruge 2 mærkater.

Køb motorvejsmærkat til Schweiz i FDMs netbutik

Tjekkiet
Der betales for kørsel på motor- og motortrafikveje via mærkat. FDM forhandler mærkater til hhv. 10 dage og 1 måned. Motorcykler skal ikke betale afgift, ligesom anhængere heller ikke behøver ekstra mærkat. Bøder for at køre uden mærkat kan opkræves på stedet .

Køb motorvejsmærkat til Tjekkiet i FDMs netbutik

Slovenien
Køretøjer med en tilladt maksimal vægt på 3500 kg betaler for kørsel på motor- og motortrafikveje via vignette. Også motorcykler skal have en vignette. Der kræves ingen ekstra mærkat til campingvogn, heller ikke selv om vogntogets samlede totalvægt overstiger 3500 kg.

Motorvejsmærkater sælges på tankstationer i Slovenien og i nabolandene.

Køb motorvejsmærkat til Slovenien i FDMs netbutik

Slovakiet
Der kræves mærkater for motorkøretøjer - undtagen motorcykler. Mærkater kan købes med en varighed på 7 dage, 30 dage eller et helt år. Der udskrives bøde for manglende mærkat. Også selvom salgsstedet ved grænsen evt. har været lukket.

Se priser på motorvejsmærkater til Slovakiet

Ungarn
I Ungarn er de fleste motorvejsstrækninger afgiftspligtige. Man betaler ved køb af en mærkat, som kan fås af forskellig varighed. Alle motorkøretøjer - herunder motorcykler - skal betale afgift.

Se priser på motorvejsmærkater til Ungarn

Bulgarien
I Bulgarien skal biler, autocampere mv. benytte vignetter for at køre på motorvejene. Der kan købes 7-dages mærkater, månedsmærkater og årsmærkater.

Se priser på motorvejsmærkater til Bulgarien

Montenegro
Udenlandske biler, der vil køre i Montenegro skal betale en miljøafgift for benyttelse af vejnettet. Afgiften betales gennem køb af en mærkat ved grænsen.

Læs mere om vejafgift i Montenegro

Betaling på betalingsanlæg 

Følgende lande opkræver betaling via betalingsanlæg på vejene. Følg linket og læs mere under det pågældende land.

Frankrig (også mulighed for betaling med betalingssystemet Lieber T - se mere på linket)

Grækenland

Italien (også mulighed for betaling via betalingkortet VIA CARD - se mere på linket )

Spanien

Polen 

Kroatien

Serbien

Makedonien

Tyrkiet

Hviderusland

Særlig betalingsform

I følgende lande opkræves også betaling. Enten ved at man registrer sig eller ved at man betaler på udvalgte betalingssteder.

Sverige
I Sverige er der vejafgift på to omfartsveje i hhv. den centrale Sverige og Nordsverige. I Stockholm er der betalingsring, hvor der betales for at køre ind og ud af det centrale Stockholm. I Göteborg er der også en betalingsring, der bl.a. omfatter Europavej E6, der går fra Malmø til Oslo, som benyttes af mange danskere, når de skal på skiferie i Sverige og Norge.

For udenlandsk indregistrerede biler har den svenske Transportsstyrelsen indgået en samarbejdsaftale med et firma, som identificerer ejerne af udenlandsk indregistrerede biler og sender trængselsafgiften til disse. Man kan også betale gennem at tilmelde sig Epass24.

Læs mere om vejafgifter i Sverige her

Norge
I Norge er der betaling på flere vejstrækninger, og køretøjer registreres elektronisk. Det betyder, at der ikke er betalingsanlæg på vejene. Derimod kan man køre ind på KR-mærkede tankstationer og betale afgiften, eller man kan oprette en visitors payment-aftale og registrere sit kreditkort som betalingsmiddel. Endelig kan en BroBiZZ også benyttes. Vælger man ingen af disse løsninger, sendes der en opkrævning efter hjemkomst.

Læs mere om vejafgifter i Norge

Portugal
I Portugal opkræves vejafgifter elektronisk. Man skal derfor enten købe eller leje en betalingsenhed til bilen - eller man skal registrere sit kreditkort.

Læs mere om vejafgifter i Portugal

Rumænien
I Rumænien skal alle motorkøretøjer betale for at køre på vejene. Afgiften opkræves ved, at man ved ankomst til landet registrerer sig og betaler vejafgift ud fra antallet af dage, man skal opholde sig i landet. Afgiften betales hos det rumænske vejdirektorats kontorer ved grænseovergangene, på posthuse eller på Petrom, MOL eller Rompetrol tankstationer. Man kan også betale hos forretningskæderne Scalla, Speedy, Medina og Pas.

Læs mere om vejafgifter i Rumænien

Storbritannien 
I Storbritannien betales trængselsafgift omkring London og på M6 nord for Birmingham.

Læs mere om vejafgift i Storbritannien

Se også mere hos FDMs engelske søsterklub

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Rediger
 |  Skrevet af: Jørgen Arvig
#2Til John Hedegaard Olsen:

Et opslag i Nudansk Ordbog angiver "Storbritannien".

Hvorfor bruge tid på at oplyse om den forkerte stavning. Det er jo rigtigt, at Du ikke skal stave det som anfører.

Med venlig hilsen
Jørgen Arvig
Rediger
 |  Skrevet af: John Hedegaard Olsen
#1Storbrittanien staves ikke sådan

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr