Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Miljøzoner i Europa

I Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien kræver det i en række byer et miljømærke at køre ind miljøzoner.

I Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien kræver det i en række byer et miljømærke at køre ind miljøzoner. Stadig flere byer kommer med på listen.

I nedenstående lande skal du være opmærksom på, at der i nogle byer er miljøzoner. 

Tyskland

Miljøzonerne i de tyske byer markeres med et Umweltzone skilt

I Tyskland har mange byer indført miljøzone, og der kommer stadig flere byer med i ordningen. Som udgangspunkt er det bilens forureningsgrad, samt hvorvidt bilen kører på benzin eller diesel, der afgører, hvilket mærke bilen kan få. Den enkelte bil tildeles miljømærkat efter bilens forureningsniveau udfra gældende EURO normer. En miljømærkat gælder alle byer med miljøzoner.

I Tyskland findes i dag to typer miljømærkat:

  • Grøn, opfylder kravene til Euro IV, V, VI
  • Gul, opfylder kravene til Euro III (gælder i enkelte byer)

Har bilen ikke en gældende mærkat, risikerer man en bøde på 80 Euro.

Miljømærkaten gælder så længe bilen er indregistreret med det registreringsnummer, der er påført mærkaten.

Læs mere om miljøzoner i Tyskland

Du kan købe en miljømærkat i FDMs netbutik og på FDMs testcentre, men ikke i rejsebureauerne.

Køb et miljømærkat til de tyske byer i FDMs netbutik

Italien

Hold øje med skiltet Zona Traffico Limitato

I Italien har mange større italienske byer indført restriktioner eller forbud mod kørsel i de historiske bykerner på visse tidspunkter.

Som udgangspunkt er det kun indbyggere eller personer med særligt ærinde, som kan få tilladelse til at køre i disse zoner inden for dette tidsrum. I de fleste byer gælder begrænsningen mellem kl. 8.00 og kl. 18.00.

Vær derfor opmærksom på skiltningen (Zona Traffico Limitato - ZTL), der markerer grænsen til zonerne. Kører man ind i en zone, bliver ens nummerplade automatisk fotograferet, og er man ikke registreret med en gyldig tilladelse, får man en bøde tilsendt. Vær også opmærksom på, at reglerne er forskellige fra by til by.

Hvis man kører ind i zonen uden tilladelse flere gange på samme dag, får man som udgangspunkt en bøde for hver gang.

Har man behov for at køre ind i byerne, f.eks. hvis man er handicappet, skal man søge tilladelse hos de lokale myndigheder. 

FDM har desværre ikke mulighed for at forhandle miljømærkater til italienske byer

Læs mere om miljøzoner i Italien

Frankrig

I løbet af 2017 indføres miljøzoner i en række franske byer. Der er endnu ingen oversigt over hvilke byer, der fremover kræver miljømærkater på biler og andre køretøjer. Så går turen til Frankrig, skal du have et miljømærkat til bilen for at kunne køre lovligt i de byer, der har miljøzone.

Miljømærkater til de franske byer sælges kun via en fransk hjemmeside (oversat til engelsk) og skal bestilles i god tid. På hjemmesiden varsles med 30 dages ventetid.

FDM har desværre ikke mulighed for at forhandle miljømærkater til franske byer og mærkaterne kan heller ikke købes i Frankrig. De kan kun bestilles via hjemmesiden.

Læs mere om miljøzoner i Frankrig

Har du problemer med at bestille miljømærkaterne på den franske hjemmside, kan du bruge denne "trin-for-trin"-guide fra FDM

GUIDE: Hjælp til bestilling af miljømærkat på hjemmeside

Belgien

Fra 1. februar 2017 er der indført miljøzone i Antwerpen. Miljøzonerne dækker hele Antwerpen centrum og dele af Linkeroever. Miljøzonerne gælder ikke motorcykler.

Der er skiltet med miljøzone, og reglerne for zonen gælder hele døgnet. Det kræver ikke mærkat at køre ind i en miljøzone, men bilen skal være registreret på forhånd via en hjemmeside. Registeringen gælder så længe, bilen har samme nummerplade.

Miljøzonen gælder de ældste og mindst miljørigtige biler. Kravene ventes at blive skærpet  yderligere i løbet af de næste år.

Miljørestriktionerne gælder ikke for indehavere af invalidekort. 

Læs mere om miljøzoner i Belgien

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen