Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Trafik og færdselsregler

Færdselsregler i Frankrig

Trafik og færdselsregler i Frankrig

Færdselsregler

Som i Danmark er det ulovligt at anvende håndholdt mobiltelefon under kørslen. Derudover er det forbudt at benytte enhver form for headset og høretelefoner (in-ear eller alm.) til at høre musik, radio eller tale i telefon. Kun indbygget løsning i bilen, eller integreret løsning i motorcykelhjelmen accepteres. Løse Bluetooth-headset og ledningsheadset er ulovlige at bruge.

Promillegrænsen er som i Danmark. For bilister med under 3 års køreerfaring er promillegrænsen dog 0,2.

Formelt set er det obligatorisk at medbringe en godkendt alkotester ved bil- og motorcykelkørsel i Frankrig. Reglen håndhæves dog ikke. Det er derfor ikke nødvendigt at medbringe en alkotester, men vil du være på den sikre side, kan du medbringe alkotesteren alligevel, da det vil lette situationen, hvis du skulle blive stoppet af politiet.

Det er muligt at købe engangsalkoholtesteren i FDMs netbutik. Alkotesteren er godkendt til brug i Frankrig.

NB! FDM sælger udelukkende Alkotest, af hensyn til opfyldelsen af de formelle krav for kørsel i Frankrig, og FDM indestår ikke for følger af brugen af Alkotest. FDM fraråder kørsel efter indtagelse af alkohol. Opmærksomheden henledes endeligt på, at udløbsdatoen på Alkotest ikke må være overskredet.

Bøder

Politiet kan idømme og opkræve bøder på stedet op til 750 €.

I tilfælde af at man får udskrevet en fartbøde i Frankrig, har man ret til en fotodokumentation. Den kan opnås ved at sende en forespørgsel samt kopi af  bødedokumentation, registreringsattest og pas til:

Centre Automatise de Constation des Infractions Routieres
Service Photographies
CS 72202
35094 Rennes Cedex 9
Frankrig

OBS! Ønsket om fotodokumentation udsætter ikke beslutning om at betale eller bestride bødeforlægget.

I tilfælde af at man er blevet fotograferet af en fartkontrol og efterfølgende får tilsendt et bødeforlæg, enten direkte fra opkrævningsselskabet eller evt. via et biludlejningsselskab, er det muligt at betale bøde online via hjemmesiden www.amendes.gouv.fr/portail

Her skal man oplyse et nummer fra bødeforlægget og så betaler man med sit kreditkort. Hvis ikke visningen af hvor du finder bødenummeret på den franske hjemmeside, kan du  Se billede af hvor du finder nummeret på bøden her.

Radar
Det er hverken tilladt at anvende eller medbringe radardetektor.

Lygteføring
Knallerter registreret efter 1. juli 2004 samt motorcykler skal køre med mindst nærlyset tændt døgnet rundt. Det anbefales at alle køretøjer med mere end 2 hjul kører med kørelyset tændt i dagtimerne.

Tegngivning
Det er kun tilladt at bruge hornet i nødsituationer. Det er forbudt at bruge flertonet horn, fløjte eller sirene. Om natten skal der signaleres med lyset.

Vigepligt
Trafikken på Routes Nationales (rødtoppede kilometersten) har forkørselsret frem for trafikken på Routes Départementales (gultoppede kilometersten). Ved rundkørsler skal man holde tilbage for trafikken i rundkørslen. Uden skilt gælder højre vigepligtsreglen, og trafikken i rundkørslen holder tilbage. Køretøjer på vej ned skal vige for køretøjer på vej op. 

Parkering
I "Zone Bleue" område må man parkere i max. 1½ time med parkeringsskive mellem kl. 9 og 11.30 og kl. 14.30 og 19.
På søn- og helligdage behøver man ikke parkeringsskive.

Man kan bruge kreditkort i parkeringsautomater med teksten "stationnement à la carte".
Det er også muligt at købe et "Moneo Vert" kort på postkontorer. 

Ulovligt parkerede biler kan blive slæbt væk, og man må som bilist betale omkostningerne for dette. Prisen for personbiler er i 2013: Bortslæbning koster 115 EUR og hertil kommer 6 EUR pr. dag bilen skal opbevares.
OBS! vær opmærksom på at parkeringsbøder i nogle franske byer kun kan betales i selve Frankrig via en bank check eller frimærker men ikke via bankoverførsel fra Danmark, efter man er kommet hjem.

Parkering langs veje og gader
Standsning og parkering kun tilladt i højre side på veje med to vognbaner. I ensrettede gader er standsning og parkering er tilladt på begge sider, hvis gaden er bred nok.

Parkering i Paris
I Paris og omegn er det forbudt at parkere samme sted i over 24 timer. Det er forbudt at parkere campingvogne/autocampere i området fra Champs Elysées til Place de la Concorde, og i områderne Champs de Mars, Bois de Boulogne (udenfor campingpladserne) og i Bois de Vincennes.
I Paris er det muligt at købe et forudbetalt parkeringskort "Paris Card" i kiosker.

Parkeringshuse i Paris
Parkering i Paris

Handicapparkering
Handicapskiltet er udarbejdet efter fælles EU-retningslinjer og har således gyldighed i alle EU-lande. Med handicapskiltet i ruden kan du parkere på handicappladser overalt i Europa. Du skal dog stadig være opmærksom på lokale regler. SE HER: Mere om handicapparkering i EU-lande

Camping
Camping uden for offentlige campingpladser er kun tilladt med tilladelse fra offentlig myndighed eller lodsejer. Campering er forbudt i statsskove, nationalparker, ved strandene og i særlige naturområder. Overnatning er forbudt langs gader/veje og frarådes på rastepladserne.

Læs FDMs gode råd til, hvordan du forbereder campingferien.
SE HER: Planlæg campingferien

Hastighedsgrænserne i byen er 50/t som i Danmark og ellers gælder følgende:

Landevej, bil samt bil m/anhænger med samlet vægt under 3500 kg 90 km/t
 
Landevej, køretøj over 3500 kg samt bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg** 80 km/t
Motortrafikvej, bil samt bil m/anhænger med samlet vægt under 3500 kg 110 km/t
Motortrafikvej, køretøj over 3500 kg 100 km/t
Motortrafikvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg, men under 12000 t 90 km/t
Motorvej, bil samt bil m/anhænger med samlet vægt under 3500 kg
 
130 km/t
*Motorvej, køretøj over 3500 kg 110 km/t
*Motorvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg  90 km/t

Bilister, der har haft kørekort i mindre end 2 år, skal følge de lave hastighedsgrænser for landevej, motortrafikvej og motorvej, der er angivet i skemaet herover. Grænserne er hhv. 80/100/110 km/t.

*Minimumshastigheden i motorvejens venstre spor er 80 km/t.

I dårligt vejr, såsom kraftig regn, sne, og slud, skal farten sænkes til:

Landevej: 80 km/t
Motortrafikvej: 100 km/t
Motorvej: 110 km/t

Hvis det er tåget med sigtbarhed mindre end 50 m, skal hastigheden sænkes til 50 km/t på alle veje.

**Hvis det samlede vogntog vejer over 3.500 kg, og vægten af campingvognen/traileren overstiger det trækkende køretøjs vægt med mindre end 30%, må man køre 65 km/t. Overstiger vægten mere end 30%, må man køre 45 km/t.

Hastighedsmærkater
Den maksimale hastighed for en bil, der trækker en campingvogn eller trailer afhænger af vogntogets samlede totalvægt. Hvis det er mindre end 3500 kg, er hastighedsgrænserne de samme som for en personbil. Hvis det er 3500 kg eller derover, er hastighedsgrænserne de samme som for  køretøjer m. anhænger( Eks. : Motortrafikvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg, men under 12000 kg)

Hvis totalvægten af campingvogn/trailer overstiger værdien af bilens totalvægt, er hastighedsgrænserne lavere som følger:

- Hvis overskridelsen er mindre end 30%: 65 km / t
- Hvis overskridelsen er mere end 30%: 45 km / t

I disse tilfælde skal et skilt på bagsiden af campingvogn / trailer vise den maksimale hastighed. Vogntoget må ikke køre i overhalingsbanen (venstre vognbane) på en 3 sporet motorvej. Mærkerne kan købes på tankstationer i Tyskland og Frankrig.

Trafikinformation
Du kan få information om den atuelle trafiksituation via en automatisk telefonsvarer på tlf. 08-26 022 022. Information findes også på engelsk. Du kan også se den aktuelle trafiksituation på hjemmesiden: www.bison-fute.equipement.gouv.fr

Uheld
Enhver person, der er involveret i en ulykke, skal give hans / hendes identitet til de andre involverede personer. Hvis ulykken medfører personskade politiet skal tilkaldes. Ved en ulykke, er det vigtigt at tænde havariblinket på køretøjet og iføre sig sikkerhedsvest før man stiger ud af køretøjet. Ring politi 17, ambulance 15, brandvæsen 18 eller til aale tre: 112

Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via AIT Assistance ACTA på tlf. +33 472 17 1284, der hjælper mod betaling. På motorveje skal man benytte de orange nødtelefoner, for at tilkalde assistance.

SE HER: Hvordan du bør forholde dig ved uheld i udlandet 
LÆS MERE: Med FDM vejhjælp er du dækket i Europa

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen