Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

FAQ om nøglefri funktion på bilen

Med rette udstyr, kan din bil nemt stjæles, hvis den har nøglefri funktion. GRAFIK: Peter Vig

Har din bil nøglefri funktion, kan den nemt stjæles, hvis man er i besiddelse af det rette udstyr.

Biler der har nøglefri betjening – også kaldet Keyless Go og smartkeys – er nemmere at stjæle end biler, der har ældre låsesystemer. Biltyvene skal blot være i besiddelse af et system, der kan ”tappe” koden fra nøglen og herefter kan biltyvene både åbne og starte bilen. Det kræver blot det rette udstyr og den rette afstand til bil og nøgle.

Overvejer du at lease? Brug FDMs leasingguide og find din næste leasingbil

Vi har samlet en række spørgsmål og svar om den nøglefri funktion og dine muligheder:

Hvad betyder det, at bilen er nøglefri?

Nøglefri betjening – eller keyless Go og Smartkeys – betyder, at du kan låse bilen op og starte den uden at tage bilnøglen op af lommen eller tasken. Når du er inden for kort afstand af bilen, låser den automatisk op og er klar til at starte.

Motoren startes og slukkes med et tryk på en knap som oftest er placeres i/på instrumentpanelet, på gearstangen eller i midterkonsollet – nøglen skal altså ikke sættes i tændingslåsen, men kan forblive i lommen eller tasken. Når du forlader bilen igen, kan du vælge at låse dørene automatisk eller ved et klik på fjernbetjeningen.

Hvordan kan bilerne stjæles?

Sådan stjæles biler med nøglefri funktion

Biltyvene er i besiddelse af to enheder, der tilsammen kan få koden fra nøglen og herefter åbne bilen.

Den ene enhed (A) opfanger nøglens signaler. Nøglen opfatter enheden (A) som bilen og frigiver koderne til at åbne bilen. Enhed (A) skal være i nærheden af nøglen.

Den anden enhed (B) skal befinde sig i nærheden af bilen. Signalet fra enhed (A) sendes videre til B og nu er dørene aktive og kan åbnes. Enhed (B) sender signaler til de antenner, som bilen har i bl.a. dørene, bagklappen og inde i bilen, så bilen tror, at nøglen er inden for den tilladte afstand. Startspærre frigives og bilen kan nu køre.

Når bilen er kørt væk fra nøglen, kan den ikke startes igen, hvis motoren stoppes. Det kræver så, at biltyvene programmerer en ny nøgle, men dette kan gøres på få minutter med det rette udstyr.

Se video: Sådan kan bilen stjæles

 

 

 

Hvilke biler kan stjæles på denne måde?

Som udgangspunkt kan alle biler med nøglefri betjening åbnes og startes på denne måde. Det tyske sikkerhedsfirma Bundpol, som FDM har været i dialog med, har erfaring med at kunne åbne Renault, Audi, BMW, Ford, Mazda, Mercedes-Benz, Range Rover, Volvo og VW.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at biltyve ofte går efter dyre og særligt attraktive biler. Det er derfor gerne luksusbiler, der kommer i biltyvenes søgelys.

Metoden kan også bruges til blot at få adgang til en bil for at tage eventuelle værdier i bilen. FDM anbefaler, at du aldrig lader værdigenstande ligge i bilen.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du er utryg ved brugen af den nøglefri funktion til bilen, kan du vælge at låse din bil ”manuelt”. Det vil sige, at du klikker på nøglens lås for at låse efter dig. Bruger du den funktion, kan bilen ikke stjæles ved den omtalte metode.

Et andet godt råd er også, at du ikke opbevarer bilens nøgler tæt på bilen – fx i entreen lige ved siden af carporten. Her kan du risikere, at afstanden er kort nok til, at biltyve kan ”tappe” nøglens kode. Så opbevar om muligt bilnøglerne inde i midten af huset.

I princippet kan du blokere signalet fra din bilnøglen ved at pakke den ind i sølvpapir eller lægge den i en metaldåse, når du kommer hjem!

LÆS OGSÅ: Alle biler kan stjæles

Er jeg dækket af min forsikring?

Du skal som bilejer bevise, at din bil er blevet stjålet. Selvom du kan fremvise alle nøglerne, er det alligevel op til dig at bevise, at bilen er blevet stjålet.

Ofte står du som bilejer i en svær situation. FDM erfarer desværre, at forsikringsselskaberne sommetider først accepterer, at biler kan stjæles uden nøgle, når de slæbes i retten.

Er du i tvivl om, hvorvidt din bil kunne være i risiko for at blive stjålet, anbefaler FDM, at du bruger låsemekanismen på nøgle til at aflåse bilen.

Hvor tilgængeligt er udstyret?

Udstyret er stadig forholdsvist dyrt at indkøbe, så det er ikke umiddelbart udstyr, der er eller bliver allemandseje.
 

 

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen