Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

FDM Privatleasingindikator

Kan det bedst betale sig for dig at købe eller privatlease en ny bil? FDMs privatleasingindikator hjælper dig med at få overblik over udgifterne og de faktorer, der er afgørende for resultatet.

NB! Beregneren kræver Adobe Flash for at kunne fungere. For at aktivere Flash i Chrome browseren: klik på udråbstegnet i browserens adressevindue, vælg "indstillinger for website" og under "Flash" vælges "Tillad". Android og iOS enheder kan ikke køre Flash og beregneren kan derfor ikke bruges på denne type enheder.

 

Køb

 


- kr.
Kr.

 

 

Privatleasing

 


- kr.
Kr.

 


- kr.
Kr.

 


- kr.
Kr.

 


- kr.
Kr.
Pr. måned kr.   Pr. måned kr.
Pr. km. kr.   Pr. km. kr.

 

Sådan bruger du FDMs privatleasingindikator

Alle nødvendige oplysninger du skal bruge for at anvende FDMs privatleasingindikator, bør du kunne finde på nettet, i leasingkontrakten eller ved at kontakte bilforhandleren. Nedenfor gennemgår vi de enkelte poster for hhv. køb og privatleasing.

Indikatoren er baseret på køb eller privatleasing af fabriksnye biler, der sælges eller tilbageleveres efter tre år og som kører 20.000 km om året. Der tages desuden udgangspunkt i, at leasingselskabet bruger FDM privatleasingkontrakt.  Du kan ikke bruge denne indikator til sammenligning af køb af brugt bil kontra privatleasing.

FDMs privatleasingindikator kun en indikation af, hvad der er billigst for dig – køb eller leasing.  Ud over omkostningerne ved at købe eller privatlease en bil, skal du også vurdere, om du har et kørselsmønster og private forhold, der taler mest for at købe eller privatlease. 

FIND LEASINGBILEN: Prøv FDMs leasingguide og få overblik over de aktuelle tilbud på leasingbiler

Køb

Bilens pris: Du kan finde prisen på bilen (før rabat) på bilforhandlernes hjemmeside. Vær opmærksom på, at det som udgangspunkt er listeprisen, du finder her. Det er ofte muligt at forhandle en rabat hjem hos bilforhandleren på  5-15 pct. alt afhængig af bilens pris og mærket. Sommetider kan du blot ved en opringning få en bedre pris end listepriser. Den endelige købspris har stor betydning for, om det i sidste ende kan betale sig at privatlease eller købe bilen. 

Værditab: Det forventede værditab er det vigtigste parameter i valget mellem køb eller leasing, men desværre også det mest usikre. Restværdien og dermed også værditabet for tre år gamle biler, der har kørt 60.000 km, kan du finde på brugtbilshjemmesider, fx bilpriser. Her skal du dog være opmærksom på, at resultatet er historisk og ikke nødvendigvis vil afspejle udviklingen fremadrettet. Af samme grund bør du specielt være opmærksom på, hvordan ændringer i det forventede værditab kan påvirke indikatorens resultat.

Er du usikker på, hvad du skal beregne et værditab til, så er værditabet ift. listeprisen i gennemsnit for en bil, der har kørt 60.000 km. 49  pct. Der kan dog være stor variation fra bil til bil. De fleste privatleasingkontrakter løber over tre år, hvorfor det forventede værditab for en ny bil for sammenligningens skyld skal dække tre år.

Prisen for service: Prisen for service- og reparationsaftaler finder du på mærkeværksteders hjemmesider eller ved at ringe til dem. Du skal altid være opmærksom på, at der er forskel på service- og reparationsaftaler og det i en købssituation ikke er nok kun at sammenligne priser. Der er forskel på, hvad en service- og reparationsaftale indeholder. Prisen du skal have oplyst, skal dække tre år og 60.000 km.

LÆS MERE: Alt om serviceaftaler

Privatleasing

Oplysninger om leasingydelser mv. kan du finde på leasingselskabernes hjemmesider. Alternativt kan du bede om et tilbud på den eller de biler, du er interesseret i.

Ekstraordinær engangsydelse: Ved privatleasing betaler du en ekstraordinær engangsydelse, som du som udgangspunkt ikke får retur igen. Heller ikke selv om du skulle aflevere leasingbilen retur før tid.

Månedlig leasingydelse: Den månedlige ydelse har stor betydning for, om det kan betale sig at privatlease bilen. Ydelsen skal betales i 36 måneder. Vær opmærksom på, om leasingydelsen indeholder alle eventuelle tilkøb som fx metallak, levering mm.

Tilbagelevering: I gennemsnit skal du beregne, at det koster 3-5.000 kr. i udbedringer, når du tilbageleverer bilen.

Overkørte kilometer: I gennemsnit kører en ny benzinbil 20.000 km om året. De fleste leasingkontrakter er baseret på 15.000 kilometer om året. Hvis din leasingaftale lyder på 15.000 km. pr. år, skal du indsætte prisen for de sidste 5.000 overkørte kilometer. Oplysninger om omkostninger ved overkørte km fremgår af leasingaftalen.

Der tages udgangspunkt i, at bilforhandleren bruger FDM privatleasingkontrakt.

LÆS MERE: Alt om privatleasing

Om beregningerne bag indikatoren

Ud over de variabler som du kan indstile i FDMs privatleasingindikator, er der en række bagvedliggende data i beregningen. Data for benzinpris, grønne afgifter, dæk, forsikring og kapitalomkostninger er også indeholdt i beregningen. Du kan som medlem af FDM ændre disse data i den udvidet indikator, ligesom det er muligt at ændre kørselsbehovet. Alle disse data er modelleret efter FDMs bilbudget.

Som den eneste af de bagvedliggende variabler kan ændringer af finansieringsomkostningerne ved køb direkte påvirke udfaldet af resultatet. Som forvalg er finansieringsomkostningerne beregnet som en rentebyrde på tre pct., svarende til et bruttoafkast på omtrent fem-seks pct. Rentebyrden er et udtryk for den indtægt, du går glip af ved ikke at få bilens værdi forrentet. Størrelsen af finansieringsmkostninger er meget personafhængige, og rentebyrden skal ses som et bud på de gennemsnitlige omkostninger ved at låne penge til et bilkøb. Nogle forbrugere kan købe bilen kontant, kan have en favorabel ordning med banken eller kan optage billige lån i fast ejendom. Af samme grund er rentebyrden lavere, end hvis finansieringsomkostningerne var baseret på et almindeligt banklån, der blev indfriet efter tre år.

Prøv også den udvidet indikator

For enkelthedens skyld er det kun de centrale oplysninger ved køb eller privatleasing, som er medtaget i denne indikator. Hvis du ønsker en mere specifik beregning, hvor du fx har muligheden for at ændre kørselsbehovet eller enkelte poster i bilbudgettet, kan du som FDM-medlem bruge  den udvidet indikator. 

Udvidet leasingindikator

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen