Medlemskab Vejhjælp + Batteritjek
Lige nu 699 kr.

Meld dig ind i dag og bliv godt kørende

FDM Privatleasingindikator

FDM privatleasingindikator kan hjælpe dig med at få overblik over, om det kan betale sig for dig at købe eller privatlease en ny bil, og hvilke faktorer der er afgørende for resultatet. Husk også at læse forudsætningerne for beregningen under indikatoren. Indikatoren er baseret på køb eller privatleasing af fabriksnye biler, der sælges eller tilbageleveres efter tre år og som kører 20.000 km om året. Der tages desuden udgangspunkt i, at leasingselskabet bruger FDM privatleasing kontrakt.

 

Køb

 


- kr.
Kr.

 

 

Privatleasing

 


- kr.
Kr.

 


- kr.
Kr.

 


- kr.
Kr.

 


- kr.
Kr.
Pr. måned kr.   Pr. måned kr.
Pr. km. kr.   Pr. km. kr.

 

Anvendelsen af FDMs privatleasingindikator

Alle nødvendige oplysninger for at anvende FDMs privatleasingindikator bør du kunne finde på internettet, i leasingkontrakten eller ved at kontakte bilforhandleren.

Køb

Bilens pris: Prisen på bilen (før rabat) findes på bilforhandlernes hjemmesider. Vær opmærksom på, at det som udgangspunkt er listeprisen, du finder her. Det er ofte muligt at forhandle en rabat hjem hos bilforhandleren på mellem 5 og 15 pct. afhængigt af bilens listepris og bilmærket. Sommetider kan du blot ved en opringning få en bedre pris end listepriser. Den endelig købspris har stor betydning for, om det i sidste ende kan betale sig at privatlease eller købe bilen. 

Værditab: Det forventede værditab er den vigtigste parameter for valget mellem køb eller leasing, men desværre også det mest usikre. Restværdien og dermed også værditabet for tre år gamle biler, der har kørt 60.000 km, kan du finde på brugtbilshjemmesider, fx bilpriser. Her skal du dog være opmærksom på, at resultatet er historisk, og ikke nødvendigvis vil afspejle udviklingen fremadrettet. Af samme grund bør du specielt være opmærksom på , hvordan ændringer i det forventede værditab kan påvirke indikatorens resultat. Er du usikker på, hvad du skal beregne et værditab til, så er værditabet ift. listeprisen som gennemsnit 49 pct. for 60.000 km – der kan dog være stor variation fra bil til bil. De fleste privatleasingkontrakter løber over tre år, hvorfor det forventede værditab for en ny bil for sammenligningens skyld skal dække tre år.

Prisen på service: Prisen på service- og reparationsaftaler finder du på mærkeværksteders hjemmesider eller ved telefonisk henvendelse. Du skal altid være opmærksom på, at der er forskel på service- og reparationsaftaler og det i en købssituation ikke er nok kun at sammenligne priser. Der er forskel på, hvad en service- og reparationsaftale indeholder. Prisen du skal have oplyst, skal dække tre år og 60.000 km.

Læs mere om serviceaftaler på fdm.dk

Privatleasing

Oplysninger om leasingydelser mv. kan du finde på leasingselskabernes hjemmesider. Alternativt kan du bede om et tilbud på den eller de biler, du er interesseret i.

Ekstraordinær engangsydelse: Ved privatleasing betaler du en ekstraordinær engangsydelse, som du som udgangspunkt ikke får retur igen. Heller ikke selv om du skulle aflevere leasingbilen retur før tid.

Månedlig leasingydelse: Den månedlige ydelse har stor betydning for, om det kan betale sig at privatlease bilen. Ydelsen skal betales i 36 måneder. Vær opmærksom på, om leasingydelsen indeholder alle eventuelle tilkøb som fx metallak, levering mm.

Tilbagelevering: I gennemsnit skal du beregne, at det koster mellem 3-5.000 kr. i udbedringer, når du tilbageleverer bilen.

Overkørte kilometer: I gennemsnit kører en ny benzinbil 20.000 km om året. De fleste leasingkontrakter er baseret på 15.000 kilometer om året. Hvis din leasingaftale lyder på 15.000 km. pr. år, skal du indsætte prisen for de sidste 5.000 overkørte kilometer. Oplysninger om omkostninger ved overkørte km fremgår af leasingaftalen.

Der tages udgangspunkt i, at bilforhandleren bruger FDM privatleasingkontrakt.

Læs alt om privatleasing på fdm.dk

Om beregningerne bag indikatoren

Ud over de variable som du kan påvirke i FDMs privatleasingindikator, er der en række bagvedliggende data i beregningen. Data for benzinpris, grønne afgifter, dæk, forsikring og kapitalomkostninger er også indeholdt i beregningen. Du kan som medlem af FDM ændre disse data i den avancerede indikator, ligesom det er muligt at ændre kørselsbehovet. Alle disse data er modelleret efter FDMs bilbudget.

Som den eneste af de bagvedliggende variabler kan ændringer af finansieringsomkostningerne ved køb direkte påvirke udfaldet af resultatet. Som forvalg er finansieringsomkostningerne beregnet som en rentebyrde på tre pct., svarende til et bruttoafkast på omtrent fem-seks pct. Rentebyrden er et udtryk for den indtægt du går glip af, ved ikke at få bilens værdi forrentet. Størrelsen af finansieringsmkostninger er meget personafhængige, og rentebyrden skal ses som et bud på de gennemsnitlige omkostninger ved at låne penge til et bilkøb. Nogle forbrugere kan købe bilen kontant, har en favorabel ordning med banken eller kan optage billige lån i fast ejendom. Af samme grund er rentebyrden lavere, end hvis finansieringsomkostningerne var baseret på et almindeligt banklån, der blev indfriet efter tre år.

Du kan ikke bruge denne indikator til sammenligning af køb af brugt bil contra privatleasing.

Udvidet indikator

 

For brugervenlighedens skyld er kun de centrale oplysninger ved køb eller privatleasing medtaget i denne indikator. Hvis du ønsker en mere specifik beregning, hvor du fx har muligheden for at ændre kørselsbehovet eller enkelte poster i bilbudgettet, kan du som medlem af FDM anvende den avancerede indikator. Flere af omkostningerne i beregningen er meget personafhængige eller først endelige ved bilejerskabets/leasingperiodens afslutning. Som medlem kan du logge ind og bruge den udvidet privatleasingindikator.

Af samme årsag giver FDMs privatleasingindikator kun en indikation af, hvad der er billigst for dig – køb eller leasing. Ud over omkostningerne ved at købe eller privatlease en bil, skal du også vurdere, om du har et kørselsmønster og private forhold, der taler mest for at købe eller privatlease. 

Udvidet leasingindikator for FDM medlemmer

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr
Vind præmier

Test om du er en fremtidssikret bilist og deltag i konkurrencen om fine præmier.