Bemærk: Denne nyhed er over et år gammel, og derfor kan visse af
oplysningerne være forældede.

Din bilradio bliver tavs i 2019

Medieforliget kan betyde, at fm-båndet forsvinder, så mange bilister må opgradere deres bilradio.

Det netop indgåede medieforlig kan betyde, at der fra 2019 kun vil blive sendt digital radio i Danmark. Dermed vil radioerne i mange biler blive værdiløse, da de kun modtager analog radio, bl.a. via fm-båndet.

Det nye medieforlig, der netop er indgået med støtte fra samtlige af folketingets partier på nær Liberal Alliance, kan få stor betydning for de danske bilister i 2019.

Forudsat at mindst 50 procent af radiolytningen i medio 2018 foregår via digital radio, vil radioudsendelser via fm-båndet nemlig ophøre. Det er ellers det, som langt de fleste bilister hører musik, nyheder og trafikmeldinger på hver dag.

Få biler med DAB-radio

Det vil være en bekostelig affære at tilkøbe digital DAB-radio på grund af de danske bilafgifter. På de almindelige bilmodeller, hvor DAB i dag kan tilkøbes, ligger priserne på mellem 4.000 og 5.000 kr. Heraf udgør afgifterne til staten godt 3.000 kr.

Grundet den høje merpris og den relativt nylige introduktion af digital radio er det et fåtal af de godt 2,2 millioner biler, der kører på de danske veje, der kan modtage digital radio. Og selvom der vil blive solgt flere DAB-radioer frem mod 2019, vil størstedelen af vognparken til den tid ikke kunne modtage digital radio.

Ingen DAB i populære mikrobiler

Tidens mest solgte bilmodeller – mikrobiler som Toyota Aygo, VW Up og Kia Picanto – kan eksempelvis ikke leveres med digital radio i dag, end ikke som ekstraudstyr. Dermed vil bilisterne i fremtiden blive nødsaget til at investere 2.000-3.000 kr. i eftermonterede DAB-løsninger for at kunne modtage digital radio.

Årsagen til, at man ikke bare kan sætte en ny radio i bilen, er, at radioen i moderne biler er en integreret del af kabinens design.

FDM efterlyser trafikmeldinger

Der er også udfordringer i forhold til trafikmeldingerne. I dag er der ikke trafikmeldinger via digital radio, da de bliver sendt via de regionale P4-stationer. Dertil kommer, at trafikmeldinger til gps-enheder også bliver sendt via fm-båndet i dag.

"For FDM er det vigtigt, at der skabes alternativer til de nuværende trafikmeldinger, og at der arbejdes med udbygning af TMC-meldinger via mobile platforme," siger Torben Lund Kudsk, der afdelingschef i økonomisk politisk sekretariat hos FDM.

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

4 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Kim Lynge
#4Og så er der ikke engang tale om den samme DAB standard i Norden/Storbritannien og Europa... så selv om man får eftermonteret en DAB modtager der virker her i landet, duer den ikke udenfor Norden/Storbritannien. Det bliver interessant at se hvad vej Tyskland, Frankrig og de andre bilproducerende lande i Europa går, man kan da håbe at DAB+ vitterligt er på vej i hele Europa og vore billeverandører fra Asien og USA også vil være i stand til at levere til os, eller er udbuddet af bilmærker med radio godt nok reduceret...
Rediger
 |  Skrevet af: Ivan Svendsen
#3Det er jo lige før at de 2.2 mill. biler der ruller rundt på de danske veje, alene kan mønstre de 50% der er nødvendig for at opretholde sending på FM-båndet :-)
Rediger
 |  Skrevet af: Hans Ole Krebs Lange
#2jeg har allerede fået en dab-recievcer til min fm-radio. den kostede o. 900 kr. jeg er glad for at kunne høre P1 om aftenen og P2 om dagen.
Rediger
 |  Skrevet af: Steffen Jensen
#1Udfordringen er at få en fælles EU standard for DAB radioer. Selv det nye DAB+ er ikke standard.
Så igen er analfabeterne på Christiansborg på spil, har de dog ingen praktisk tilgang til virkligheden.

En 66 årig.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen