Aldersgrænse for kørekort fjernes

Aldersloft på kørekort forsvinder samen med krav om lægeattest. Foto: Colourbox

Fra 1. juli er der ikke længere aldersloft på kørekort, hvilket samtidig betyder, at der ikke længere er krav om lægeattest i forbindelse med fornyelse af kørekortet.

Folketinget har netop besluttet, at kørekort til bil og MC ikke skal udløbe grundet bilistens alder. Det betyder også, at der ikke længere er krav om lægeattest i forbindelse med fornyelse af et kørekort.

De nye regler gælder dog ikke for bilister, der i forvejen er underlagt restriktioner grundet sygdom. Her sker fornyelse ved udløb fortsat med lægeerklæring uanset bilistens alder.

Fornyelse uden lægeattest

Udløbsdatoen på kørekort afhænger af, hvornår kørekortet er erhvervet. For nogle bilister gælder kørekortet til de er 70 år, og for bilister med nyere kørekort er kørekortet gældende i 15 år fra udstedelsesdatoen. Uanset hvilken udløbsdato, der står på kortet i dag, skal du fra 1. juli forny kørekortet administrativt, når det udløber. Det vil sige, at kørekortet blot skal fornys ved Borgerservice. Et kørekort fornys for 15 år ad gangen uanset bilistens alder.

FDM ser positivt på ændring

I Tyskland og Sverige er der ingen øvre aldersgrænse for den almindelige gyldighedsperiode for kørekort til bil, hvilket ikke har haft afgørende trafiksikkerhedsmæssig betydning set i forhold til de hidtidige danske regler. Der er derfor ingen grund til at tro, at det i Danmark skulle have en negativ effekt på trafiksikkerheden.

- Hidtil har en kørekortsfornyelse for ældre været en bekostelig affære med både lægeerklæring og afgift for kørekortet med jævne mellemrum. FDM er glade for, at bilisterne kan spare omkostninger til en procedure, der ikke har haft en afgørende betydning for færdselssikkerheden, siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM.

Krav til læger

Læger har allerede i dag pligt til at reagere, hvis en person ikke længere er egnet til at have kørekort. Myndighederne vil overfor lægerne understrege pligten om anvendelsen af lægeligt kørselsforbud og indberetningspligt i tilfælde af, at en ældre er til fare for sig selv eller andre. 

LÆS OGSÅ: Fornyelse af kørekort 

Udløb af kørekort frem til 1. juli

Hvis du får fornyet kørekortet inden 1. juli, hvor de nye regler træder i kraft, bliver kørekortet fornyet efter de gamle regler. Det betyder, at hvis du er over 75 år gammel, skal du have en lægeattest og kørekortet fornys for en gyldighedsperiode på et eller to år (alt efter din alder). Næste gang du skal forny kørekortet, vil det være efter de nye regler. 

Udløber dit kørekort inden 1. juli, og ønsker du at udskyde fornyelsen af kørekortet, til efter de nye regler er trådt i kraft, skal du være opmærksom på, at du ikke må køre bil i den periode, hvor dit kørekort ikke er gyldigt.

LÆS MERE: Bliv en bedre bilist med et kursus i køreteknik hos FDM

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

9 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Dennis Lange
Quoting: Bjarne Petersen
#9Kære Bjarne

Som nævnt skal du forny kørekortet, når det udløber.

Mvh
Dennis Lange
Juridisk konsulent, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Bjarne Petersen
#8Skal man forstå teksten således, at alle kørekort skal fornyes 1.juli 2017?

Bjarne
Rediger
 |  Skrevet af: Dennis Lange
Quoting: Hans Andersen
#7Kære Hans

Som du selv citerer fra nyheden, skal du forny kørekortet, når det udløber. I dit tilfælde altså 1. juli 2019.

Mvh
Dennis Lange
Juridisk konsulent, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Hans Andersen
#6Med hensyn til fornyelse af kørekortet er jeres forklaring ikke helt entydig.

CITAT "Uanset hvilken udløbsdato, der står på kortet i dag, skal du fra 1. juli forny kørekortet administrativt, når det udløber." CITAT

Fx har jeg fået kørekortet fornyet 04.01.2017 til udløbsdato 07.01.2019.
Vil det sige at jeg her den 1. juli 2017 skal forny kortet igen?
Eller kan jeg vente til 1. juli 2019?

mvh
Hans
Rediger
 |  Skrevet af: Thomas Elmegård
Quoting: Per Fedder Carstensen
#5Kære Per

Tak for dit spørgsmål. Jeg har sendt det til vores juridiske afdeling, som giver dette svar:

Hvis man mister sit kørekort, kan man anmode om at få et såkaldt duplikatkørekort. Det sker som udgangspunkt ved kommunen gennem digital selvbetjening (borger.dk).
Man skal betale for at få udsted et duplikatkørekort. Satsen er lige nu på 280 kr.

Det er korrekt, at duplikatkortet har samme udløbsdato som dit forhenværende kort. Det betyder desværre, at du skal betale igen ved fornyelsen af kørekortet ved udløb.

Dog skal det pointeres at det nye kort, efter de nye regler, vil have en gyldighed på 15 år ligesom du som udgangspunkt ikke skal have en lægeattest med.

Jeg håber, ovenstående besvarer dit spørgsmål.

Vh.
Thomas Elmegård
Webredaktør, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Jørgen Hovgaard
#4Diabetes 2 velreguleret gennem mange år, er vel en kronisk sygdom, og kræver lægeattest.
Kender lægen dig godt, skulle de andre ting hurtigt kunne krydses af uden syns prøve - huske m.m.

J .Hovgaard 83 år
Rediger
 |  Skrevet af: Per Fedder Cars...
#3Hej. Det var en rigtig god nyhed. Jeg er kommet i et problem vedrørende førerbeviset. Jeg mistede min pung, indeholdende bl.a. kørekortet, i går. Har i dag hos borgerservice fået et midlertidigt bevis, som gælder 1 måned. Hvis ikke mit gamle kørekort dukker op inden da, skal jeg bestille og betale for et nyt. Det nye kort vil ifølge Borgerservice få samme udløbsdato som det oprindelige. Da jeg fylder 70 år i februar 2018, skal jeg så igen bestille nyt kort med fuld betaling til februar? Jeg tvivler sådan set ikke på at Borgerservice har ret, men det virker noget firkantet.
Rediger
 |  Skrevet af: Peter Helms
#2Endelig, men hvad med kronisk sygdom, som f.eks. Diabetes 2.?

Mvh
PETER HELMS
Rediger
 |  Skrevet af: Carsten Nielsen
#1Det er dybt chokerende at der vedtages sådan en lovændring i dagens Danmark; tænk at der findes politikere som ligefrem reducerer meningsløs administration og overformynderi.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen