Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Regler for vinterdæk i udlandet

FDM anbefaler, at bilen har vinterdæk, når det bliver vinter

Hvad er reglerne for vinterdæk og snekæder i udlandet? Få overblikket over de lande, vi oftest kører på skiferie til.

Regler for vinterdæk i Europa

Se reglerne for vinterdæk i de lande, vi oftest kører på skiferie til. Grafik: FDMNår vinteren og skiferien kommer tættere på, er det tid til at få styr på reglerne for vinterdæk og vinterudstyr i de lande, man skal besøge i løbet af vinteren. FDM har derfor her lavet en oversigt, hvor du kan se reglerne for de mest populære vinterferiedestinationer: Sverige, Norge, Tyskland, Østrig, Schweiz, Frankrig og Italien.

Sverige

   
Vinterdæk Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1.december - 31. marts, når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller når der er sne eller is på vejen. Vinterdækkene skal være M+S mærkede, have minimum 3 mm mønsterdybde og være produceret specifikt til vinterkørsel. Vær opmærksom på, at det som udgangspunkt ikke er lovligt at køre med helårsdæk, heller ikke selvom de er mærket med M+S. Der skal også være vinterdæk på anhængere.

Der er ligeledes fra 2013 indført krav om vinterdæk for tunge køretøjer.

FIND DÆK: Liste over dæk godkendt til vinterkørsel i Sverige

Pigdæk Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1.oktober - 15. april.
Snekæder Snekæder er ikke påbudt, men kan benyttes når vejr- og vejforhold kræver det. Det er ikke muligt at leje snekæder i Sverige.
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant. Det er nødvendigt, at bilen har sprinklervæske med antifrost, ligesom man skal medbringe en skovl til at fjerne sne. Det anbefales også at medbringe et reb, startkabler og sikkerhedsvest.

Norge

   
Vinterdæk

Man er ikke forpligtet til at have vinterdæk på bilen i Norge. Hvis man har monteret vinterdæk, skal de monteres på alle hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Hvis man kører på sommerdæk, skal man montere snekæder, hvis der er sne eller is på vejen. Det er ikke et krav, at der skal være vinterdæk på en anhænger/trailer.

Biler med en totalvægt på 3500 kg eller derover skal uanset vejrforhold medbringe snekæder.

Pigdæk

Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1. nov. til første søndag efter påske. I de nordlige provinser (Nordland, Troms og Finnmark) er det dog er tilladt at køre med pigdæk fra 15. oktober.

Pigdæk skal monteres på alle fire hjul, når de benyttes.

Kommunerne Bergen, Oslo og Trondheim indført en afgift - en mærkat - for køretøjer, der kører med pigdæk.

SE MERE: Pigdæksafgiften i Norge

Snekæder Biler med en totalvægt på 3500 kg eller derover skal uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der iværksættes ofte kontroller omkring grænsen for at tjekke, at der er snekæder med på disse biler. Er dette ikke tilfældet, kan bilen blive sendt tilbage over grænsen for at få fat i snekæder.
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant.

Tyskland

   
Vinterdæk Sådan ser snefnugssymbolet ud på dine vinterdæk.Ifølge loven skal biler i Tyskland være udstyret med vinterdæk eller helårsdæk, når der er vintervejr. Dækkene skal være vinter- eller helårsdæk mærket med M+S eller et snefnugssymbol eller begge dele. Der er ikke særskilt krav om vinterdæk på anhængere, men det anbefales.
Pigdæk Det er ikke tilladt at køre med pigdæk i Tyskland.
Snekæder Det er tilladt at benytte snekæder. I så fald er der en fartgrænse på 50 km/t. I bjergområder vil der i vintervejr være skilte, hvis snekæder er påkrævet.
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant.

Østrig

   
Vinterdæk Fra den 1. november til den 15. april skal der være vinterdæk på bilen, når det er vinterføre. Det vil sige, når vejene er dækket af sne, slud eller is. Vinterdækkene skal monteres på alle 4 hjul, og de skal være mærket med M+S og have en dybde på minimum 4 mm. Kørsel med sommerdæk kan dog accepteres, såfremt man har monteret snekæder på de trækkende hjul. I så fald er den anbefalede makshastighed 50 km/t. Det er i øvrigt førerens ansvar, at bilen er udstyret med det nødvendige vinterudstyr. Hvis man lejer en bil, skal man derfor selv huske at tjekke, om det påkrævede vinterudstyr forefindes.
Pigdæk Pigdæk er tilladt fra 1. oktober til 31. maj, dog kun på køretøjer op til 3.500 kg. Der skal i så fald være pigdæk på alle 4 hjul samt på en evt. anhænger. Maks. hastighed med pigdæk er på motorvej 100 km/t og på landevej 80 km/t.
Når man kører med pigdæk, skal der desuden i bagruden påsættes en "pigdæksmærkat". Denne kan købes hos FDMs søsterklub ÖAMTC, på tankstationer mv.
Snekæder Snekæder er tilladt i Østrig. Kører man med snekæder, er den anbefalede maksimumhastighed 50 km/t. 
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe en advarselstrekant og nødhjælpskasse, der er stærk og smudstæt. Sikkerhedsvest er påbudt for føreren af bilen, men anbefales til alle i bilen.

Schweiz

   
Vinterdæk Vinterdæk er ikke påbudt, men har man ikke vinterdæk på sit køretøj og hindrer trafikken, kan man idømmes bøder.
Pigdæk Pigdæk er tilladt i perioden fra 1. november til 30. april. Piggene må maks være 1,5 mm. Det er dog forbudt at køre med pigdæk på motor- og motortrafikveje med undtagelse af San Bernardino- og St. Gotthard-vejtunnelerne, hvor pigdæk er tilladt. Køretøjer med pigdæk må maks køre 80 km/t, hvilket skal angives på bilen i form af et fartklistermærke.
Snekæder Snekæder er obligatoriske i områder, hvor der er skiltet med det. Snekæder monteres som minimum på de trækkende hjul.
Andet udstyr  Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant, som skal være inden for rækkevidde, dvs. ikke i bagagerummet.

Frankrig

   
Vinterdæk Det er ikke obligatorisk at køre med vinterdæk i Frankrig, men det anbefales, når der er sne eller is på vejene. Dækmønsteret skal minimum være 3,5 mm.
Pigdæk Brugen af pigdæk er tilladt fra lørdagen før 1. november til den sidste søndag i marts på biler under 3500 kg. Max hastighed ved kørsel med pigdæk er 90 km/t. Hvis vejrforholdene kræver det, kan myndighederne udvide perioden for brug af pigdæk.
Snekæder Snekæder skal benyttes, når skiltningen indikerer det. Køretøjer med snekæder må ikke køre hurtigere end 50 km/t.
Andet udstyr  Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant og sikkerhedsvest.

Italien

   
Vinterdæk I Aostadalen skal bilen være udstyret med vinterdæk, eller man skal medbringe snekæder i perioden 15. oktober til 15. april. Det samme kan gøre sig gældende i andre områder. Der vil i så fald være skiltet med det.
Pigdæk Pigdæk er tilladt fra 15. november til 15. marts for køretøjer under 3500 kg. Maksimalhastighed på motorvej er 120 km/t, på landevej 90 km/t. Kører man med pigdæk skal alle køretøjets hjul være udstyret med pigdæk - også en evt. anhænger.
Snekæder Ved skiltning omkring snekæder accepteres både kørsel med snekæder og med vinterdæk. Biler udstyret med snekæder må maks køre 50 km/t.
Andet udstyr  Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant og en sikkerhedsvest til alle i bilen.

 

Andre lande i Europa:

Har du brug for yderligere oplysninger om regler i andre lande, kan du læse om bl.a. færdselsregler her

SE OGSÅ:  Færdselsregler i Europa 

Læs mere på fdm.dk om vinterkørsel:

 

Se tips til montering af snekæder her

Sikker kørsel om vinteren

Bestil mærkat til Motorvej eller miljø her

Vinterdæk til bilen

SE OGSÅ: Få medlemsrabat på nye dæk  

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Rediger
 |  Skrevet af: Per Krog
#2Mangler der ikke noget omkring hvor vidt de nye CrossClimate dæk er godkendt til vinterkørsel i de enkelte lande? Jeg har fået monteret CrossClimate dæk på min nye bil, og har fået at vide de er godkendt i alle europæiske og nordiske lande til vinterkørsel, med undtagelse af Sverige.
Rediger
 |  Skrevet af: Peter Ove Frendø
#1Man hører tit om krav til dæks alder når man ønsker at køre i f. eks. Tyskland. er det en skrøne opfundet af en dæksælger eller?
Er der nogle regler for dæks alder i Europa?

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen