Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Autostol: Regler og lovgivning

Se hvilke regler og lovkrav der fælder for at køre med børn i autostole. Foto: Billedbank

Børn under 135 cm i højden skal sidde i en godkendt autostol, når du kører med dem i bilen. Få et overblik over, hvad loven kræver.

I de første mange år af et barns liv skal det sidde i en autostol, når det er passager i en bil. Ifølge loven skal alle børn under 135 cm i højden i person- og varebiler indtil 3.500 kg være fastspændt under kørsel. Her kan du danne dig et overblik over, hvad loven kræver i forbindelse med børn i autostol.

FIND AUTOSTOL: Se udvalget i FDMs netbutik

De lovpligtige mærker

For at din stol er lovlig, skal den være ECE-godkendt. Det kan du se, om den er, ved at kigge efter ECE-mærket. Et ECE-mærke fortæller, at stolen lever op til EU's krav. ECE-mærket er efterfulgt af tal, som indikerer, hvornår stolen er godkendt. Følgende mærker er lovlige:

  • ECE-44-03
  • ECE-44-04
  • ECE-R-129

LÆS MERE: Se seneste test af autostole

Højdekrav frem for alderskrav

Reglen om at børn skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt, gælder alle børn under 135 cm i højden. Er der ikke plads i bagsædet til sikkerhedsudstyr til et tredje barn, kan et overskydende barn på 3 år eller derover nøjes med at anvende bilens almindelige sikkerhedssele selvom barnet er under 135 cm.

LÆS MERE: Sådan vælger du den rigtige autostol

Autostol eller selepude

Indtil dit barn er 3-4 år, bør det sidde i en autostol - gerne bagudvendt. De lidt større børn sættes på en selepude. FDM anbefaler at du vælger en selepude med ryglæn frem for en selepude alene. Ryglænet og hovedstøtten yder barnet beskyttelse, og sikrer at selen holdes rigtig på plads hen over hofte og skulder, så trykket fordeles korrekt i tilfælde af en kollision.

Fra barnet er ca. 10 år/25 kg (og mindst 135 cm høj), er barnet som regel stort nok til at bruge bilens almindelige sele. Det er dog vigtigt, at bilens sele sidder korrekt på barnet.

LÆS OGSÅ: Skal jeg vælge autostol eller selepude?

FDM anbefaler bagsædet

FDM anbefaler generelt, at børn altid placeres på bagsædet. Ønsker du at placere et barn på forsædet i en autostol, skal forsædet skubbes længst muligt tilbage og airbag'en skal være frakoblet. Det er både farligt og forbudt, at placere et barn i en bagudvendt autostol foran en aktiv airbag.

Under 15 år er førerens ansvar

Føreren skal sørge for, at passagerer under 15 år er spændt fast i det rigtige udstyr. Ellers koster det et klip i kørekortet.

Børn i varebiler og stationcars

Reglerne for fastspænding af børn i autostole eller på selepuder gælder også for varebiler. Det er ikke tilladt at køre med passagerer i varerummet. Hvis familien består af to voksne og et barn, skal der være mindst tre fastspændingsmuligheder, så alle kan anbringes sikkert.

I stationcars, der kører på hvide plader, kan man få monteret seler til fastspænding af en autostol bagerst i bilen. Kontakt et autoriseret værksted.

Barnet med i taxi

Taxien har ikke pligt til at medbringe sikkerhedsudstyr til børn. Ifølge loven må et barn alligevel medtages, men kun på bagsædet. Børn på 3 år og derover skal anvende taxiens almindelige sikkerhedsseler uanset om de passer perfekt til barnet eller ej. 

Dispensation - lejlighedsvis kørsel

Der kan dispenseres fra kravet om, at børn på tre år eller derover skal anvende særligt tilpasset sikkerhedsudstyr, når der er tale om lejlighedsvis kørsel over korte afstande i en bil, hvor der ikke er rådighed over sikkerhedsudstyret (autostol/selepude), og under forudsætning af, at barnet sidder på bagsædet. Begrebet ”korte afstande” vil ifølge Justitsministeriet bero på en domstolsafgørelse. Børn under tre år er ikke omfattet reglen om lejlighedsvis kørsel. De skal altid spændes fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres størrelse og vægt.

Skal dit barn ud at køre med andre, bør sikkerhedsudstyret følge med. 

Skal du uventet have et ekstra barn med i bilen, og er der kun har én autostol i bilen, er det dit eget barn, der skal sidde i autostolen. Ellers risikerer du både bøde og klip i kørekortet.

 

 

Over 9 personer

Føreren af en bil, der er indrettet til mere end 9 personer – føreren medregnet, er fritaget for ansvaret for, at børn under 15 år anvender autostol, selepude eller sikkerhedssele. Dog har føreren pligt til, før køreturens start, at sørge for, at passagerer under 15 år bliver oplyst om reglerne for anvendelse af sikkerhedsudstyr.

Orienteringen kan ske ved:

  • Orientering fra føreren
  • Orientering fra børnenes ledsager/gruppeleder
  • Audiovisuel orientering (video)

Alle skal fastspændes

Der må kun transporteres så mange personer i bilen, som der er siddepladser med sikkerhedsudstyr til. Husk at tænke over det, når der skal anskaffes ny bil.

i-Size 

i-Size har siden oktober 2013 været standard for godkendelse af sikkerhedsudstyr til børn i biler. Godkendelsen omfatter kun nye autostole, der fastgøres med Isofix-beslag. i-Size-godkendelsen fungerer sideløbende med den tidligere godkendelse. Autostole mærket med ECE 44-03 eller 44-04, som bruges i dag, vil fortsat være fuldt lovlige at sælge og anvende. På nuværende tidspunkt er der ikke ret mange i-Size autostole på markedet. Men det vil der komme, efterhånden som der kommer nye biler på markedet, og efterhånden som producenterne får godkendt nye autostole efter den nye standard. På sigt er det meningen, at i-Size helt skal erstatte de tidligere godkendelser, men det kommer til at tage mange år, før det sker. Det er endnu ikke fastsat hvornår.

LÆS OGSÅ: Se 10 FDM-svar om i-Size

Regler for autostole i andre lande

Vær opmærksom på, at der kan være andre regler for brug af autostole og sikkerhedsudstyr i andre lande. Sæt dig altid ind i reglerne inden du kører over grænsen.

LÆS OGSÅ: Regler for autostole i udlandet

Læs mere om autostole 

Alt om autostole

Find autostole i FDMs Netbutik

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Rediger
 |  Skrevet af: Debbie Hedegaard
Quoting: Bo Brandenhoff
#12Kære Quoting: Bo Brandenhoff

Jeg har fået dette svar fra en af vores tekniske konsulenter: I langt de fleste tilfælde vil barnet være sikret fornuftigt og uden risiko, selvom sædet er kørt helt tilbage. På trods af at sæderyggen har passeret B-stolpen, er det sjældent, at selen ligger så langt fremme i forhold til barnet, at det vil slække på sikkerheden. Men det er naturligvis altid vigtigt, at man altid er opmærksom på, at både bilens sæde og ryg er placeret optimalt i forhold til barn og autostol.

FDM anbefaler dog generelt, at børn så vidt muligt altid placeres på bagsædet.

Med venlig hilsen

Debbie Hedegaard
Webredaktør
Rediger
 |  Skrevet af: Bo Brandenhoff
#11Læser artiklen og svarene og tænker, om det ikke er problematisk, at vejlede om at køre sædet helt tilbage, hvis man har børn på forsædet (med airbag)? Mange biler kan køre sædet så langt tilbage, at man sidder bag B-stolpen, og dermed har selestrammere ikke stor / uheldig effekt, da den jo så faktisk trækker selen "fremad" og dermed bort fra barnets torso i forbindelse med en kollision! Det er vel kun store og kraftige personer, der bør køre sædet SÅ langt tilbage, da den forreste del af deres torso i givet fald stadig vil være placeret foran B-stolpen? Er det så ikke bedre at køre sædet nøjagtigt så langt tilbage, at den forreste del af barnets torso stadig er foran B-stolpen?
Rediger
 |  Skrevet af: Debbie Hedegaard
Quoting: Anders Jensen
#10Kære Anders

Børn skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt. Det gælder alle børn under 135 cm i højden. Hvis den sikkerhedssele, der findes i bilen, er en hoftesele, er det altså kun lovligt at medtage barnet, hvis man anvender sikkerhedsudstyr, der er godkendt til brug i kombination med netop hoftesele. FDM fører ikke autostole kun til hoftesele og det er umiddelbart svært, men vist ikke umuligt, at finde.

Som medlem af FDM er du altid velkommen til at kontakte os og få råd og vejledning. Når du kontakter os, er det en fordel af du bruger vores kontaktformular, så vi er sikre på, at du kommer i dialog med den rette hos os - og at vi kan finde frem til din henvendelse, hvis du en anden gang kommer i kontakt med os.

http://www.fdm.dk/kontakt/kontakt-fdm-raadgivning

Med venlig hilsen

Debbie Hedegaard
Webredaktør
Rediger
 |  Skrevet af: Anders Jensen
#9Hej hvordan er reglerne med hensyn til børn eller barn på midtersædet i en varevogn her er der jo kun liv / mavesele der er tale om et barn på 4 år der bruger autostol eller selepude. findes der nogen lovlig godkendt løsning

Mvh Anders
Rediger
 |  Skrevet af: Jan Abildtrup Jensen
#8Er der en tommelfinger regel om, hvor lang tid i træk et barn på fx 1 år må sidde i en autostol af gangen, inden det er skadeligt fx på ryggen.
Rediger
 |  Skrevet af: Casper Schad
#7Kære alle - hvis man har spørgsmål til gældende regler, så er man som FDM-medlem meget velkommen til at sende en mail til raadgivning@fdm.dk. Så sørger vi for svar indenfor 3 dage. Man kan også ringe til os på alle hverdage fra 9-16. Så sørger vi for svar med det samme. Hermed svar på jeres spørgsmål: Børn må gerne medtages på forsædet. Dog må man ikke anbringe et barn i en bagudvendt barnestol på forsædet, medmindre airbaggen er slået fra for den pågældende plads. Det er altså fuldt lovligt at anbringe et barn i en fremadvendt barnestol på forsædet, også selvom airbaggen ikke er/kan slås fra. Men færdselssikkerhedssmæssigt er børn og airbags en dårlig kombination, og derfor anbefales det, så vidt muligt, at undlade at medtage børn på forsædet, medmindre airbaggen kan slås fra. Men ulovligt er det altså ikke. Børn under 3 år og børn under 135 cm skal som udgangspunkt altid anvende sikkerhedssele og godkendt sikkerhedsudstyr, tilpasset barnets højde og vægt. Med hensyn til godkendelsen, skal der være tale om E-mærket udstyr, med et løbenummer der slutter på enten -03 eller -04. Der er frit slag med hensyn til, om børn skal anvende selepude eller barnestol - sålænge udstyret ifølge producenten er egnet til børn af den pågældende størrelse. Selepuder er typisk ikke egnet til de mindste børn. Udgangspunktet kan fraviges for børn over 3 år, som altså alligevel kan medtages som passagerer uden at benytte godkendt sikkerhedsudstyr, hvis enten 1) bilen er så gammel, at den oprindeligt er godkendt uden sikkerhedsseler på hverken forsæde eller bagsæde, 2) der er tale om lejlighedsvis transport over korte afstande af et barn, som man ikke selv er forælder til, eller 3) det tredje (midterste) barn må gerne befordres uden godkendt sikkerhedsudstyr på bagsædet, hvis der ikke er plads til en tredje barnestol eller selepude som følge af, at der anvendes barnestol eller selepude på begge yderste bagsædepladser. I Christian Brinks tilfælde vil det af samme grund ikke være lovligt at befordre egne børn i den pågældende bil uden brug af godkendt sikkerhedsudstyr, tilpasset børnenes højde og vægt. Det vil kunne medføre 2 bøder og 2 klip hvis man medtager 2 børn, der ikke benytter godkendt sikkerhedsudstyr. Med venlig hilsen FDM Rådgivningen Casper Schad jurist
Rediger
 |  Skrevet af: Michael Møller
#6Hej,
Synes jeres artikkel om love og regler er mangelfuld!
1) Må børn sidde på forsæde? (hvis ja - hvor høje skal de være? skal de bruge autostol? skal de bruge selepude?
2) Hvad er reglerne for børn mellem 4-7 år? - må de sidde på selepude?
Rediger
 |  Skrevet af: Sune Mølgård Faber
#5Syns ikke i nævner reglerne for børn på forsædet?
Rediger
 |  Skrevet af: Sune Mølgård Faber
#4Syns ikke i nævner reglerne for børn på forsædet?
Rediger
 |  Skrevet af: Christian Brink...
#3Jeg har en sportsvogn fra 1990 med børnebagsæder. der er hoftesele monteret, og børnene (120cm og 100cm) kan spændes så fast som det nu kan lade sig gøre med hoftesele - dvs de sidder fast.
Er det så tilstrækkeligt ift at kunne dækkes ind under 'Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til højde og vægt. Der er ikke plads til rigtige autostole - de kan ikke være i sæde skålene.

Hvis det er en vurderingssag kan jeg risikere 2 klip ikortet - 1 pr barn, hvis betjenten er i dårligt humør.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen