Volvo bedst til børn

Det kniber ofte med pladsen bagi i bilen, hvis autostolen skal monteres bagudvendt, viser svensk undersøgelse.

Volvo XC70, Volvo V70 og Kia Sportage topper svenske Folksams liste over de biler, små børn sidder bedst og sikrest i. Store biler er dog ikke altid lig med god plads, viser undersøgelsen.

Størst er ikke altid bedst, når familiens mindste skal med i bilen. Særligt hvis de yngste familiemedlemmer sidder i bagudvendte autostole. Det viser en større test, det svenske forsikringsselskab Folksam har lavet med udgangspunkt i de 30 mest solgte nye biler i Sverige i 2015.

At store biler ikke altid er lige med bedst plads, viser svenske Folksams undersøgelsen af, hvor meget plads der er til en bagudvendt autostol i 30 af de mest solgte biler i Sverige i 2015. (Grafik: FDM)I testen har Folksam, som gennem flere år også har forsket i trafiksikkerhed, undersøgt, dels hvor god pladsen er ved montering af en bagudvendt autostol på bilens bagsæde, dels hvor sikker bilen er i forhold til Folksams egne krav til blandt andet selestrammere og gardinairbag ved bagsædet. 

LÆS OGSÅ: FDMs autostoletest 2016

Sidder sikrest bagudvendt

Øverst på listen finder man, ikke overraskende, store biler som Volvo XC70, Volvo V70 og Kia Sportage. Mere overraskende er det, at Peugeot 208, Peugeot 308 og VW Golf alle bedømmes højere end de noget større Volvo S60 og Volvo V60. Dårligst plads til bagudvendte autostole har den lille crossover-model Renault Captur og Toyota Yaris.

”Når vi har undersøgt, hvor god pladsen i de forskellige biler er, skyldes det, at børn, indtil de er omkring fire år, sidder sikrest i bagudvendte autostole. Vender man børnene om, så de allerede fra to-treårs alderen sidder fremadvendt, øges risikoen for alvorlige skader i tilfælde af en frontalkollision med op til fem gange. Er der god plads i bilen, er der større sandsynlighed for, at man lader barnet sidde bagudvendt længst muligt,” siger trafiksikkerhedsforsker hos Folksam, Anders Ydenius.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige autostol

Kniber med pladsen i danske biler

Modsat Danmark har man i Sverige ikke registreringsafgift på biler, og det betyder, at den svenske bilpark ikke ligner den danske. Alligevel mener FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen, at undersøgelsen er interessant for danske bilkøbere.

LÆS OGSÅ: Find din autostol hos FDM netbutik

”Ligesom Folksam anbefaler FDM, at børn sidder bagudvendt længst muligt. Det er ganske enkelt et spørgsmål om sikkerhed. Når mange danske forældre alligevel lader deres børn sidde fremadvendt tidligere end svenskerne, skyldes det ofte, at det kniber med pladsen i de danske biler. Derfor er der en vigtig pointe i Folksams test, fordi den gør opmærksom på, at pladsen og sikkerheden på bagsædet er noget, man som bilkøber i højere grad bør have sig for øje, når man køber ny bil,” siger Søren W. Rasmussen.

LÆS VIDEO: Sådan monterer du autostolen korrekt

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen