Telia vil koble bilen på nettet

Med Telia Sense Car lancerer Telia en åben platform, hvor biler bl.a. får wi-fi.

Teleselskabet er klar med en platform, som gør det muligt for 1,8 millioner danske biler, at få wi-fi i bilen. Eksterne kan også tilbyde services gennem platformen. En spændende løsning, mener FDM.

Teleselskabet Telia melder sig ligesom Volkswagen nu også i kampen om at tage danskernes biler med ind i fremtiden.

Selskabet har netop lanceret en platform, Telia Sense Car, hvor benzinbiler helt tilbage fra 2001 og dieselbiler fra 2004 har mulighed for at få wi-fi installeret.

Sammen med internetforbindelsen - der naturligvis leveres af Telia - tilbydes en række digitale services, så bilejerne via en app til mobiltelefonen blandt andet løbende kan overvåge brændstoføkonomien, finde parkering og få vejhjælp. Det sidste er services, der leveres af eksterne partnere. 

Det vil ifølge Telia dog være helt op til bilejerne selv, hvilke services de ønsker at benytte, helt som tilfældet er det i dag med apps til smartphones. 

LÆS OGSÅ: VW-ejere kan tjekke bilens helbred på mobilen

En åben platform

”Telia Sense Car indeholder en lang række spændende perspektiver for en sikrere, sjovere og mere effektiv bilpark i Danmark,” udtaler Telias adm. direktør Morten Bentzen i en pressemeddelelse.

Ifølge Telia vil op mod 1,8 millioner danske biler have mulighed for at koble sig på Telias nye løsning, der er en åben platform, som eksterne partnere har mulighed for at tilbyde services igennem.

Telia Sense Car kobles til bilen via en såkaldt dongle, der sættes i bilens OBD-stik. Også på det punkt ligner Telias løsning langt hen ad vejen den, Volkswagen Danmark fornylig lancerede, og som giver VW-ejere mulighed for at blandt andet overvåge bilens sundhedstilstand via smartphonen. 

LÆS OGSÅ: Donglerne vil køre med i din bil

Forbrugere bør overveje behov

FDM kalder Telias ny teknologi for spændende, men at det ikke nødvendigvis er lige attraktivt for alle.

”Det er en spændende udvikling, at der kommer flere og flere aktører på markedet for ’connected car’-systemer til den eksisterende bilpark. Ligesom ved de andre løsninger, der findes, skal man som forbruger nøje overveje, om det produkt Telia tilbyder, er attraktivt for én i forhold til prisen. Herunder skal man også være bevidst om, at de data, man som bilist genererer, har en værdi for serviceudbyderne. Det bliver interessant at se, om Telia lykkedes med at få tilkoblet flere relevante services til løsningen,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Telia Sense Car giver bl.a. adgang til:

• Wi-fi i bilen
• Smidig parkering
• Vejhjælp over hele Europa
• Kørebog
• Alarm f.eks. påkørsel, tyveri og tyveriforsøg
• Brændstoføkonomi

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

2 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Jens Kristoffer...
#2Overordnet set bør vi sige nej tak til Wifi i bilen. Det samme gælder diverse overvågningsdongles.
Kan I huske, da alle talte om Echelon for 10-15 år siden? Dengang var folk forargede over graden af overvågning.
I dag bliver vi overvåget endnu mere uden at nogen siger noget.
Skal vi frivilligt acceptere at alle vores PRIVATE biler bliver totalovervåget?
Er det altid rart at det bliver registreret hvor bilen var henne sidste weekend eller at man kørte 135 Km/t på motorvejen? (Fy-da!)
Jeg ved godt at der bliver registreret meget via vores smartphones allerede, men er der nogen grund til at øge dataregistreringen yderligere.
Hvis der absolut skal samles data ind, kunne man stille krav om at der kun kunne sendes/modtages data når kølerhjelmen var åben. Det ville også være meget naturligt at data blev sendt samtidig med at olie, køler, bremse, sprinklervæske blev checket. På de vilkår kunne jeg endda mene, at det var helt fedt at modtage en email med beskeden: "Vi fandt ingen problemer med din bil"
Rediger
 |  Skrevet af: Ole Jensen
#1Jamen det er da helt fint, lad os da endelig få noget mere ligegyldigt ubrugeligt elektronik-pis i bilerne.
Der er jo i forvejen næsten ingen ting til at fjerne fokus fra bilkørslen og forstyrre føreren, såsom telefonopkald, programmering af GPS, SMS-skrivning, mails, internetopkobling, kaffedrikning og hvad har vi.....
Derfor skal vi da osse have automatisk nødbremse system, lane-keeping, automatisk skiltelæsning mm.
Samtidig bliver bilerne betjent via en billig tablet, læs: trykskærm, hvor man skal gennem alverdens menuer, undermenuer og flere menuer før man kan betjene selv simple funktioner.
Jo mere bilen bliver koblet på internettet, jo flere personlige oplysninger kan indsamles og sælges, hackes, stjæles og misbruges. En fantastisk udvikling......!
Er mennesket virkelig blevet så dumt et individ at sund fornuft er fortid......?

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen