Bemærk: Denne nyhed er over et år gammel, og derfor kan visse af
oplysningerne være forældede.

Skærpede krav til vinterdæk i Tyskland

Ny lov har præciseret reglerne for vinterdæk i Tyskland

En ny lov i Tyskland præciserer reglerne for vinterdæk i Tyskland. I praksis ændrer den nye lov ikke ret meget, men i modsætning til den gamle lov specificerer de nye regler, at man skal have mærkede vinterdæk på sin bil, når der er is og sne på vejene.

Upræcis lovgivning har ført til nye regler

I Tyskland har lovgivningen hidtil været sådan, at man har skullet have dæk på sin bil, som passede til vejr- og vejforholdene. I praksis har det været tolket således, at man har skullet køre med vinterdæk i vintervejr. Men en dom tidligere på året fastslog, at teksten i lovgivningen hidtil har været for upræcis i forhold til, hvad der var vintervejr, og hvilke krav der var til dækkene. Derfor har det tyske parlament vedtaget en ny lov, hvor ordet vinterdæk er nævnt og defineret, ligesom begrebet vintervejr er præciseret.

De nye regler
De nye regler siger, at når der er sne, snesjap, frost eller is på vejene, så må man kun køre med dæk, hvor slidbanen, slidbanesammensætningen eller dækkets struktur er beregnet til kørsel i vinterføre. I praksis betyder det, at der er et decideret forbud mod at køre på sommerdæk i vinterføre, og at man i vinterføre skal køre med vinterdæk mærket med M+S og et snefnugssymbol eller helårsdæk mærket med M+S.

De nye regler kræver ikke vinterdæk fra en bestemt dato. Kravet om kørsel med vinterdæk er fortsat bestemt af vejrsituationen. FDM anbefaling er, at man sætter vinterdæk på sin bil, når den første frost sætter ind.

Bøde
Med den nye lov hæves straffen for at køre på sommerdæk, når der er sne, snesjap, frost eller is på vejene. Overtrædelse af den nye lov er en bøde på 40 €. Hvis man hindrer trafikken pga. forkerte dæk til vejrforholdene øges bødestraffen til 80 €.

Læs mere om vinterdæk i Tyskland

FDM Kort Vidste du, at som medlem kan du bl.a. få:

  • Bladet Motor 11 x årligt med forbrugerstof og adgang til fdm.dk
  • Ekspertrådgivning ved bilkøb og juridisk hjælp
  • Adgang til billån, forsikring og vejhjælp
  • Rabat ved Shell - 20 øre pr. liter benzin og 25 øre pr. liter diesel
  • 10% rabat ved Autopartner, QuickPot og 8% ved Euromaster
Bliv medlem

5 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Michael Orbuch
#5Man glemmer at helårsdæk (Godyear four season) har også M+S mærke på og det er helt lovlig at køre i Tyskland.
Rediger
 |  Skrevet af: Jan Vilstrup
#4Hej.

Via FDM's hjemmeside, har jeg surfet rundt på de forskellige biludlejningsfirmaers hjemmesider (hvor der er tilknyttet en FDM-rabat) for at leje en bil i München i forbindelse med en skiferie i Østrig.

Det der undrer mig er, at alle biludlejningsselskaberne anbefaler at man "tilvælger" vinterdæk (som så koster omkring 160 kroner pr. dag).

Hvis det lovgivningsmæssigt kræves at der skal være vinter- eller helårsdæk på bilen, som beskrevet i denne tråd, hvorfor er dette så ikke standard om vinteren på en lejebil i et område med bjerge hvor der om vinteren må forventes at være sne ?

Hvad er FDM's holding. Er det lovligt - eller er det kun på kanten af god forretningsetik ? Hvis ulovligt, vil jeg da anbefale at man konfronterer udlejningsbureauerne.

Jeg har nu lejet en BMW X1 i 8 dage - uden tilvalg af vinterdæk - og er spændt på om der mon ikke bare er monteret vinterdæk alligevel.

Skal prøve at huske at skrive tilbage når jeg er retur medio februar.
Rediger
 |  Skrevet af: Michelle Holmegaard
#3Hej

Vi har tjekket op på de nye regler, og det er korrekt, at følgende gælder:
1: Du skal køre på vinterdæk mærket M+S og et snefnugsymbol eller
2: Du skal køre på helårsdæk mærket M+S
Rediger
 |  Skrevet af: Birkeroden
#2Hej.

Jeg har talt med Motors Søren W. Rasmussen om dette. Han siger, at det både er lovligt at køre med helårsdæk (mærket M+S) og vinterdæk (mærket M+S og det særlige vintersymbol med snefnug på en bjergtop).

Det samme står på ADACs hjemmeside - http://www.adac.de/infotestrat/reifen/winterreifen/Winterreifenpflicht/d...
Rediger
 |  Skrevet af: Theis Petersen
#1Skal det være helårsdæk mærket med M+S og et snefnugssymbol
eller
helårsdæk mærket med M+S eller et snefnugssymbol ?

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr
Back to top