Regeringen vil hæve hastigheden udvalgte steder

Regeringen foreslår at hæve hastigheden på en række udvalgte vejstrækninger.

Regeringen foreslår at hæve hastigheden på motor- og landeveje, hvor sikkerheden tillader det. Positivt med differentierede hastigheder men vigtigt at der følger penge med til bedre veje, mener FDM.

Bilisterne har udsigt til snart at kunne træde lidt hårdere på speederen.

For at øge mobiliteten foreslår regeringen som en del af sit kommende finanslovsudspil at hæve hastighedsgrænsen på en række udvalgte strækninger, hvor det sikkerhedsmæssigt er forsvarligt.

Regeringen foreslår at hæve hastighedsgrænsen fra 80 km/t til 90 km/t på en række udvalgte landeveje rundt om i landet. I alt drejer det sig om 150 km strækning, som Vejdirektoratet har vurderet var sikre nok. (Grafik: Vejdirektoratet)Konkret betyder det, at den tilladte hastighed øges fra i dag 80 km/t til 90 km/t på udvalgte landeveje, mens det på flere motorvejsstrækninger end i dag bliver tilladt at køre 130 km/t.

LÆS OGSÅ: Forsøg giver grønt lys for højere fart udvalgte steder

Fælles for de udvalgte strækninger, ligger en sikkerhedsvurdering fra Vejdirektoratet, der har identificeret 150 km landevejsstrækning og 70 km mototrvejsstrækning rundt om i landet. 

Desuden undersøger Vejdirektoratet muligheden for anvendelse af en lokal hastighedsgrænse på 120 km/t på de strækninger, der ikke vurderes egnet til 130 km/t, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse. I dag er den lokale hastighedsgrænse 110 km/t.

LÆS OGSÅ: Højere fartgrænse giver bedre trafik

Logisk hastighedsgrænse

”Hastighedsgrænserne skal give mening for den enkelte bilist. Hastigheder, der virker logiske, og som er forsvarlige for trafiksikkerheden, er nemmere for bilisterne at overholde end hastighedsgrænser, der virker ulogiske. Derfor er det her et godt udspil til, hvordan vi på en trafiksikkerhedsmæssig forsvarlig måde kan sætte hastighedsgrænsen op på strækninger, hvor de faktiske forhold tillader det,” udtaler transportminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Også på en række motorvejstrækninger foreslås hastigheden sat op fra i dag 110 km/t til 130 km/t. I alt drejer det sig om 70 km landet over. (Grafik: Vejdirektoratet)Med forslaget, der møder opbakning fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, følger 94 millioner kroner til opsætning af autoværn og etablering af rumleriller.

LÆS OGSÅ: 100 km/t til Sjællands Odde

Vigtigt med penge til øget sikkerhed

FDM hilser forslaget om at øge hastigheden på udvalgte strækninger velkommen.

"At man vil hæve hastighedsgrænsen de steder, det sikkerhedsmæssigt er forsvarligt er positivt. Det er dog vigtigt, at der følger penge med til at hæve sikkerheden på og omkring de udvalgte strækninger. Erfaringer fra både Danmark og udlandet viser, at hvis bilisterne oplever, at hastighedsbegrænsningerne tager udgangspunkt i lokale forhold, er de mere tilbøjelige til at overholde dem,” siger afdelingschef i FDM Torben Lund Kudsk og tilføjer:

”Hastigheden bør dog ikke altid sættes op. Der er strækninger, særligt omkring større vejkryds, hvor den med fordel kan sænkes. Det kan blandt andet gøres med dynamiske hastighedstavler, der aflæser trafikken.”

Regeringen ventes at fremlægge sit samlede finanslovsforslag sidst i august.

LÆS OGSÅ: Fartgrænser i bil

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

1 kommentar

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Ebbe Tranberg
#1DdR Radioavisen trykkede den politiserende "trafikforsker" Harry Lahrmann på maven, og som sædvanlig kvækkede han op om at det vil betyde flere kvæstede og dræbte at have hastighedsgrænsen (til lidt under de hastigheder der i forvejen køres med)

Det ville klæde politikerne hvis de oplyste det forventede provenutab ved at sætte hastighedsgrænsen op til kun en del under det forsvarlige i stedet for langt under det forsvarlige.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen