Bemærk: Denne nyhed er over et år gammel, og derfor kan visse af
oplysningerne være forældede.

Politiets udstyr gemmer din færden i 30 dage

Justitsminister Søren Pind er begejstret for den nye kontrolmulighed. Foto: Anders Wendt Jensen

Når politiet overvåger bilister med nye nummerpladeskannere, må oplysninger om borgere uden kriminelle forhold gemmes i op til 30 dage. Problematisk mener FDM. Justitsministeren ser ikke et problem.

Politiet i gang med at køre sine nummerpladeskannere i stilling på 48 politibiler og ved stationære overvågningssteder i hele landet.

Samtlige bilister, der passerer skannerne, registreres via nummerpladen. Politiet deler dataene op i ”no hits” for nummerplader, der ikke er efterlyst, og i ”hits”, hvis nummerpladen kan sættes i forbindelse med noget ulovligt. Det kan bl.a. være manglende forsikring, frakendelse af kørekort eller et efterlyst køretøj. 

Oplysningerne om ”no hits”, dvs. alle de lovlydige bilister, må politiet gemme i 30 dage, mens data om ulovlige forhold kan gemmes i op til to år.

Opbevaring af data om alle bilister i 30 dage sker i forbindelse med målrettede indsatser. Er dataene indsamlet i forbindelse med patruljekørsel, må de ikke gemmes, men af tekniske grunde sker der en lagring i 24 timer.

LÆS OGSÅ: Politiets nye øjne tjekker alle nummerplader

FDM: Unødvendigt at gemme alle data

De nye nummerpladeskannere er en gevinst for politiet i kampen mod kriminelle, mener FDM, der dog ikke kan se logikken i, at alle data kan gemmes i 30 dage.

- Det er unødvendig at lagre data om bilister, der ikke har gjort noget forkert. Der er jo tale om en regulær overvågning, og det har mødt kritik af bl.a. Datatilsynet. Retssikkerheden bliver forringet, og vi savner en dialog om problematikken, mener leder af FDMs økonomiske-politiske sekretariat, Torben Lund Kudsk. 

FDM er også imod, at folk ikke kan få indsigt i de data, som politiet gemmer om dem.

- Man burde som minimum have haft mulighed for at se, hvilke oplysninger politiet gemmer, og hvad de foretager sig med dem, men det er ikke muligt.

Minister fejer skepsis af banen

Justitsminister Søren Pind var ved præsentationen af systemet hos politiet begejstret over, hvor effektivt nummerpladeskannerne virker.

Han anser ikke overvågningen og opbevaring af oplysninger om lovlydige bilister som et problem. 

- Det vigtigste for mig er, at loven overholdes, og at oplysningerne slettes, hvis der ikke er noget at komme efter. En frist på 30 dage er ok, og jeg hæfter mig ved, at oplysningerne hurtigt bliver slettet, siger Søren Pind.

Han ser frem til, at flere kriminelle bliver opdaget med de nye skannere, og i takt med, at folk får kendskab til dem, forventer han en præventiv virkning, der vil få flere til at overholde loven.

 

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen