Bemærk: Denne nyhed er over et år gammel, og derfor kan visse af
oplysningerne være forældede.

Nummerplader er blevet dyrere

Med et snuptag har regeringen og Enhedslisten fjernet den kompensation, som private operatører har modtaget for at udlevere nummerplader. FDM kalder det en ny afgift til bilisterne og kritiserer forløbet omkring lovændringen

Næste gang, du skal have et sæt nye nummerplader, skal du grave lidt dybere i lommerne. FDM test og bilsyn og andre, der sælger de obligatoriske blikplader til bilen, har nemlig mistet den godtgørelse, som staten gav dem for at håndtere nummerpladerne.

Arbejdet med bl.a. at udlevere nummerplader blev overdraget til en lang række private nummerpladeoperatører, da SKAT indførte det digitale motorregister. Operatørerne fik 200 kr. for ulejligheden pr. nummerpladesæt, men den godtgørelse blev sløjfet fra årsskiftet af regeringen og dets støtteparti Enhedslisten.

Priserne kan variere

Ændringen betyder, at bilejerne kommer til at betale ekstra for deres nummerplader. Det skyldes, at FDM og andre operatører har investeret i at håndtere nummerpladerne under den forudsætning, at de fik en økonomisk godtgørelse. Lovændringen betyder derfor øgede omkostninger for operatørerne.

- De større omkostninger vil i sidste ende blive sendt videre til forbrugerne, som vil opleve et stigende prisniveau. Så man bør holde øje med prisen, når man omregistrerer bilen eller køber nye nummerplader, siger Louise Skov, konsulent i FDMs Økonomisk Politisk Sekretariat.

Hos FDM er priserne nu 1.380 kr. for et sæt nummerplader, mens en enkelt koster 790 kr., et ejerskifte beløber sig til 480 kr., og du må slippe 60 kr. for en afmelding.

Ny afgift til bilisterne

Statens omkostninger i forbindelse med nummerplader er i forvejen markant lavere end de priser, bilejerne skal betale, og FDM er utilfredse med de nye stigninger.

- Nettoprovenuet fra nummerpladerne til statskassen er i omegnen af 800 kr., så når aflønningen til operatørerne fjernes, bliver det i forvejen høje provenu reelt endnu højere. Det er helt urimeligt, at bilejerne igen pålægges nye afgifter, siger Louise Skov.

Uforskammet kort høringsfrist

De nye regler blev i øvrigt hastet igennem, så FDM og andre havde uhørt kort tid til at kommentere lovforslaget.

- En høringsperiode på under tre hverdage er stærkt kritisabel. I regeringsgrundlaget fra efteråret 2011 står der, at ”Regeringen vil sikre høj lovkvalitet gennem rimelige høringsfrister”. Vi kan konstatere, at det ikke er tilfældet, påpeger Louise Skov.

Køb dine nummerplader hos FDM

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

5 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Henrik Andersen
#5J, igen et eksempel på, at FDM er blevet en politiserende forretning og ikke så meget en forening af motorejere, som har til formål at hjælpe og billiggøre tingene for od privatbilister.
Den samme tendens ser man hos COOP. Der ansættes alt for højt lønnede dierktører, som går mere op i egen karriere og løn frem for at varetage medlemmerned tarv.
Hvordan får vi FDM tibage på rette spor. Det var engang en forening, jeg værdsatte højt, og det vil jeg gerne kunne igen.
Kom med et forslag alle i andre medlemmer.
Rediger
 |  Skrevet af: Henning Pedersen
#4Kære Johannes

Tak for kommentarerne.

Synsstederne – herunder FDMs test og bilsyn – forhandlede ved opstart af det Digitale Motor Register (DMR) en godtgørelse på 200 kr. for at varetage håndteringen af nummerplader på vegne af SKAT. Formålet var for SKATs vedkommende, at indskrænke antallet af egne motorkontorer. Godtgørelsen blev forhandlet mellem SKAT og synsvirksomhederne og beregnet ud fra synsvirksomhedernes forventede tidsforbrug til ekspedition, og ud fra SKATs udgifter forbundet med distribution af nummerplader.

Synsvirksomhederne har i den proces brugt mange ressourcer og investeringer for at implementere DMR ud fra en forventning om, at få denne investering forrentet.

Det er så korrekt at prissætningen på gebyrerne med lovændringen er blevet fri. Men test og bilsyn, som varetager denne del af FDMs forretning, er nødt til at tage sig betaling for denne ydelse. I forbindelse med lovgivningen er godtgørelsen ændret til at være gebyr og dermed blevet momspligtigt. FDM har valgt at holde samme beløb over for forbrugeren som Skat tager, og skal således aflevere 40 kr. i moms af de 200 kr. FDM test og bilsyn har altså allerede valgt at afholde en del af ekstragebyret.

FDM vil løbende vurdere ressourceindsatsen og tidsforbrug i forbindelse med nummerpladehåndteringen. Hvis det er muligt, vil FDM naturligvis også vurdere, om det er muligt at yde rabat til FDMs medlemmer.

Med venlig hillsen

Henning Pedersen
FDM test og bilsyn
Rediger
 |  Skrevet af: Johannes Baagøe...
#3Nu skriver FDM, at nummerpladerne er blevet dyrere. Det er vel ikke helt korrekt... Nummerpladerne koster fortsat 1180 kr. for et sæt, men staten har valgt at hæve ekspeditionsgebyret med 200 kr.
Imidlertid er der jo fri prisdannelse på dette ekspeditionsgebyr - så længe staten får sine 1180 kr. Det er derfor tankevækkende, at en markedsorienteret organisation som FDM lægger sig præcis op ad størrelsen på det gebyr, som staten forlanger på sine motorkontorer.
Hvorfor tager FDM ikke handsken op og deltager i priskonkurrencen, i stedet for blot at slå på, at det er "for dååårligt" med alle de gebyrer? Man behøver jo ikke følge trop - der er fri prisdannelse på gebyret! FDM kunne jo for en start "sælge" nummerplader til sine medlemmer for f.eks 100 kr - det ville give lidt af den priskonkurrence, man efterspørger i andre sammenhænge - til gavn for bilisterne - og måske også generere flere medlemmer til foreningen...
Rediger
 |  Skrevet af: Igor Møller
#2Ingen rører noget uden tjene på det. Jo flere der håndterer et produkt, jo flere får bid af kagen.

I principet er det ok, men ikke på monopolting
Rediger
 |  Skrevet af: Danny Feldt
#1Priserne er blevet dyre, netop pga FDM og andre vil have penge for den service, så kunne man have ladet den være hos motorkontorene til 1180,- og gratis at afmelde lige præsis afmeldingen bliver et problem, ved handel mellem privat biler kommer til at stå med pladerne på og folk betaler ikke de bøder der evt. kommer. FDM kunne gå frem med et godt eks. og bare nøjes med 1250,- og gratis indlevering, da i ikke skal give noget selv.
Så den går begge veje husk det

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen