Kraftigt fald i tyveri af nummerplader

To skruer i nummerpladen ser ud til at have taget toppen at nummerpladetyverier. Foto: Anders W. jensen

I snart et år har det været lovpligtigt at fastgøre sine nummerplader med to skruer. Det lader til at have gjort en stor forskel.

I november 2013 begyndte de første bilister at fastgøre deres nummerplader med to skruer. Forinden havde de fleste den blot siddende fast i en nummerpladeholder.

De to skruer var et krav fra myndighederne, og efter en indkøringsperiode på to år, har det siden 15. november 2015 været lovpligtigt, at nummerplader på person- og varebiler skal fæstnes med mindst to skruer, der dækkes med en hætte.

Det har tilsyneladende gjort livet besværligt for nummerpladetyve.

Mere end en halvering

Anmeldelser om stjålne nummerplader hos Københavns Politi i første halvår 2016 ligger på 827, og det er mere end en halvering siden første halvår 2013, da 1.931 fik stjålet deres nummerplade. Tallene for første halvår 2014 og 2015 er henholdsvis 1.674 og 1.419.

Københavns Politi kalder det en glædelig udvikling og et bevis på, at selv små kriminalpræventive indsatser kan gøre en forskel.

- Tyveri af nummerplader forekommer måske ikke umiddelbart som et særligt alvorligt kriminalitetsproblem, men udover at det er stærkt generende for de bilejere, det går ud over, kan nummerpladetyverier erfaringsmæssigt være forløberen for anden og mere alvorlig kriminalitet, siger politiinspektør Steen Søder fra Københavns Politis færdselsafdeling.

Tyverier kunne helt være undgået

FDM er dog ikke imponeret over tallene og havde hellere set en anden løsning end at skrue nummerpladerne fast med to skruer.

- I forbindelse med lovens tilblivelse argumenterede vi for et system med engangsnummerplader, som man har flere steder i udlandet. Det betyder, at nummerpladen simpelthen går i stykker, hvis nogen forsøger at fjerne den fra bilen. Den ville ikke kunne bruges på en anden bil, og vi ville helt blive fri for nummerpladetyverier, siger afdelingsleder i FDM, Torben Lund Kudsk.

Er nummerpladen ikke skruet fast, risikerer man en bøde på 1.000 kr., og bilen kan kun godkendes betinget ved syn.

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen