Kommuner tjener millioner på parkering

Kommunernes indtægter fra parkering nærmer sig en milliard kroner om året, viser analyse fra FDM.

De danske kommuner havde sidste år parkeringsindtægter for over 800 millioner kroner. Et beløb, der ventes at runde en milliard kroner de kommende år. FDM opfordrer bilisterne til at kræve mere infrastruktur for pengene.

Parkeringsafgifter, beboerlicenser og betalingsparkering skæpper godt i kommunernes kasser. Alene sidste år havde landets kommuner parkeringsindtægter for over 800 millioner kroner, og i år budgetteres der med indtægter for 916 millioner kroner. En stigning på godt 40 procent på ti år. Det viser en kortlægning, FDM har lavet.

Læs også: Flere p-pladser med betaling i København

En bekvem indtægtskilde

Kommunernes indtægter fra parkering er steget godt 40 procent de seneste ti år og ventes snart at runde en milliard kroner. (Grafik: FDM)Kortlægningen viser, at ud af landets 98 kommuner havde de 43 i 2016 parkeringskontrol, mens 22 havde betalingsparkering. For at undgå, at parkering skal blive en indtægtskilde, skal en del afleveres til staten. Alligevel kunne kommunerne sidste år beholde knap 464 millioner kroner for betalingsparkeringen alene.

”Hvor parkering tidligere var en service til byens borgere og andre, kan vi godt være bekymret for, at det i dag er blevet en regulær og bekvem indtægtskilde, der nærmer sig en milliard kroner om året. Betalingsparkering kan godt give mening, når det handler om at sikre fremkommelighed og trafiksikkerhed. Alligevel bør de mange millioner give anledning til, at man ude i kommunerne spørger sig selv, om indtægterne står mål med behovet for regulering af parkering,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Læs også: København ændrer udskældt parkeringsregel

Staten får del af indtægten

Selvom en del af indtægterne fra betalingsparkering altså skal afleveres til staten, har landets kommuner mulighed for at trække investeringer til p-pladser og parkeringsanlæg fra beløbet, der skal sendes videre. Det får FDM til at efterlyse, at man ude i kommunerne øger investeringerne i p-pladser og infrastruktur generelt.

”Parkering er også en del af infrastrukturen, og FDM opfordrer kommunerne til i langt højere grad at lade parkeringsindtægterne komme bilisterne til gode i form af bedre parkeringsmuligheder inde i byen, eller alternativt ved at investere i parkeringsanlæg uden for byerne, hvor man sikrer en nem vidererejse med andre transportformer,” siger Dennis Lange.

København tjener mest

Københavns Kommune er suverænt den kommune, der tjener mest på betalingsparkering. I alt 382 millioner kroner sidste år. Dertil kommer 156 millioner kroner i p-afgifter. (Grafik: FDM)Ikke overraskende er det de større byer med København i front, der har de største indtægter. Alene sidste år havde København en indtægt på 382 millioner kroner på betalingsparkering og beboerlicenser. Et beløb, der forventes at stige de kommende år med udvidelse af betalingszonerne.

Læs også: Aalborg indfører ulovlig prisstigning på parkering

På andenpladsen følger Aarhus Kommune. Her var indtægten for betalingsparkering sidste år godt 35 millioner kroner, men også her ventes det beløb at stige de kommende år, da et politisk flertal vil indføre betalingsparkering på alle p-pladser inden for byens ringgade. Frederiksberg Kommune er nummer tre på listen, mens Aalborg Kommune med knap 30 millioner kroner er nummer fire. Foruden parkeringsindtægter fra kommunen selv, tjener Aalborg Kommunes egen parkeringskontrol, Parkering Nord, også penge på at udføre parkeringskontrol i 19 andre kommuner.

Læs også: Dyrere at parkere på Frederiksberg

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater