Bemærk: Denne nyhed er over et år gammel, og derfor kan visse af
oplysningerne være forældede.

Hårdere straffe for ulovlig knallert

Foto: sikkertrafik.dk

Forældre bør kontrollere den knallert, deres teenagere kører på, opfordrer politiet og Rådet for Sikker Trafik. Nye regler betyder, at straffen for ulovlig knallertkørsel nu bliver skærpet.

Fremover kan man miste retten til at køre på knallert og få udskudt datoen for, hvornår man må tage kørekort til bil, hvis man kører ulovligt på knallert.

Det er konsekvensen af nye regler, der træder i kraft samtidig med en ny kørekortbekendtgørelse 19. januar.

Knallert kan lettere konfiskeres

Reglerne bliver også strengere, så man fremover kan få konfiskeret knallerten, hvis man kører ulovligt på den, f.eks. med alkohol i blodet. Tidligere kunne en knallert kun konfiskeres, hvis det var selve knallerten, der var ulovlig.

Unge under 18 år kan desuden risikere at få udskudt kørekortet til bil, så de først kan få det, når de bliver 18 år og 6 måneder.

Kører dit barn ulovligt?

Derfor opfordrer politiet og Rådet for Sikker Trafik nu forældre til at kontrollere, at deres barns knallert er lovlig. Både fordi det kan have store konsekvenser for de unge, hvis de bliver stoppet på en ulovlig knallert, men primært også for at undgå ulykker.

I perioden 2007–2011 mistede 25 unge mellem 15 og 18 år livet på en knallert, og 767 personer er kommet alvorligt til skade, viser en ny opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik.

- Vi vil løbende lave kontroller, hvor vi går efter de ulovlige knallerter og tjekker, at føreren opfylder betingelserne for at køre knallert. Formålet er at undgå de voldsomme knallertulykker, hvor vi skal ud og ringe på hos forældre og fortælle, at deres søn eller datter er kommet alvorligt til skade eller i værste fald blevet dræbt i en knallertulykke, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets færdselssektion.

To nye kørekortkategorier

I forbindelse med den nye kørekortbekendtgørelse oprettes to nye kørekortkategorier for knallerter, AM (lille) og AM (stor).

AM (lille) giver ret til at føre en knallert-30. Man skal være 16 år for at få udstedt kørekort til AM (lille). For at få kørekortet skal unge under 18 år følge ungdomsskolens knallertundervisning og bestå både en teoriprøve og en praktisk prøve.

AM (stor) giver ret til at føre en knallert-45 og en let firehjulet bil (quadricykel) med en godkendt hastighed på højst 45 km/t. Man skal være 18 år for at få udstedt kørekort til AM (stor).

Hidtil krævede det kørekort til bil eller motorcykel for at føre en knallert-45, men nu kan man nøjes med et kørekort specifikt til knallert-45.

Se mere om de nye regler

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen