Bemærk: Denne nyhed er over et år gammel, og derfor kan visse af
oplysningerne være forældede.

Flertal vil skilte om fotovogne

Et flertal foreslår at skilte skal advare bilisterne om, hvor politiets fotovogne holder.

Et flertal uden om regeringen vil have mobile skilte, som advarer bilisterne om, at her holder politiets fotovogne. FDM hilser forslaget velkomment, men ser hellere faste skilte på kendte ulykkesstrækninger.

Bilister kan i nær fremtid blive advaret om, at de nærmer sig en af politiets fotovogne. Et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er nemlig klar til at fremsætte et beslutningsforslag om at opsætte advarselsskilte ved alle politiets 100 fotovogne.

”Vi ser gerne, at bilisterne bliver oplyst om, at der holder fotovogne længere nede ad vejen. For os er trafiksikkerhed det vigtigste, og det vil helt sikkert have en positiv effekt, hvis folk begynder at lette foden fra speederen,” siger Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn, til DR.
De tre partier er klar til at tvinge forslaget igennem, hvis ikke regeringen i løbet af foråret sikrer, at der bliver sat advarselsskilte op ved politiets fotovogne.

LÆS OGSÅ: Politiet skilter med fotovogne

Permanente skilte er den bedste løsning

FDM hilser forslaget velkomment, men mener ikke, at flytbare skilte er den bedste løsning.

”I stedet for at alle skiltene skal være flytbare, så vi hellere faste skilte på velkendte ulykkesstrækninger, hvor særlig for høj fart er årsag til uheld. Ved at skilte permanent opnår man den effekt, at bilisterne sænker farten året rundt og ikke kun i de perioder, politiet holder der,” siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk.

SE VIDEO: Se politiets nye ATK-vogne

”Når det er sagt, mener vi, at mobile skilte er en god idé, som kan give politiet mere fleksibilitet, når fotovognene parkeres andre steder ved eksempelvis vejarbejde. Endelig har vi i FDM fuld forståelse for, at politiet med mellemrum stadig skulle kunne lave fartkontrol, hvor de bevarer overraskelsesmomentet ved ikke at skilte. Det afgørende for os er, at udgangspunktet er trafiksikkerhed, og ikke hvordan man får blitzet flest muligt,” uddyber Torben Lund Kudsk.

LÆS OGSÅ: Nye fotovogne kan gemme sig

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

10 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Tobias Larsen
#10God idé - det kan kun gå for langsomt...
Rediger
 |  Skrevet af: Ebbe Tranberg
#9Med den rigtige app på telefonen kan man nøjes med at afpasse hastigheden efter tavlerne i stedet for forholdene de steder hvor landevejsrøverne tager opstilling.
Rediger
 |  Skrevet af: Jesper Andreassen
#8I praksis er der langt de fleste steder allerede opstillet advarselsskilte. Nemlig de skilte som angiver den tilladte hastighed. Således påmindes bilisterne kontinuerligt om at, hvis de overtræder denne hastighed risikerer de en bøde. Så hvad skal ekstra skilte gøre godt for?
For eget vedkommende må jeg (sørgeligt nok) erkende at netop risikoen for at blive ramt på portomonnæen i højere grad får mig til at overholde hastighedsgrænserne.
Rediger
 |  Skrevet af: Torben Michael Kudsk
#7FDM lytter meget til forskerne, men vi kan konstatere, at de fleste udenlandske studier af fartkontrol og færdselssikkerhed ikke når samme firkantede konklusion som Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet. Et stort EU forskningsprojekt DaCoTa fra 2012 rangordner forskellige typer automatisk hastighedskontrol. Mest effektiv er faste, skiltede kontrolpunkter placerede på vejnettet ud fra ulykkesdata dvs. hvor der sker mange hastighedsrelaterede uheld, med fart over fartgrænsen. Signifikant lavere effekt på sikkerheden har mobile kontroller som de danske fotovogne, der ofte holder steder der ikke opfylder de internationalt anerkendte kriterier for hvor det er effektfuldt at lave kontrol.

Når det kommer til skiltning er der to skoler. Den ene siger at man skal skabe en frygt hos bilisterne ved at lave tilfældig skjult kontrol. Her er der kun få studier (da de færreste lande laver den type kontrol). Et studie fra New Zealand fra 1993 viser en bred effekt i et større område, men det er det eneste FDM har kunne finde der støtter idéen om at frygt er det bedste værktøj. De fleste studier b.la. af Sverige viser den gode effekt af den modsatte tilgang, nemlig at tro på at de fleste bilister faktisk gerne vil overholde hastighedsgrænserne, men er uopmærksomme, følger trafikken mv. Den store gruppe af bilister vil sætte hastigheden ned generelt, når de ofte ser skilte. I dette tilfælde vil der uden tvivl være en mindre gruppe bilister som vil "optimere" deres kørsel som Lahrmann påpeger, men der er ikke noget i forskningen, der understøtter, at denne gruppes adfærd vil ophæve den positive effekt for den store gruppe. Her har politiet jo også andre virkemidler som manuel laserkontrol og videobiler.

Vi vil gerne endnu engang slå fast, at FDMs mål er en mere effektiv brug af fotovogne - ikke at udvande kontrollen.

Med venlig hilsen

Torben Lund Kudsk
Afd. chef, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Ebbe Tranberg
#6Harry Lahrmann er nok trafikekspert, men han er stærkt politisk farvet, og indædt tilhænger af så mange restriktioner for privatbillismen som muligt, herunder nedsløvning af landevejshastighederne til det søvndyssende.

Faktum er at flere og flere kører med apps der advarer dem mod de mobile toldboder, eller checkpoints som millitserne i andre lande kalder dem, hvor formålet også er at plyndre de vejfarende.

Skiltene vil kun få de alt for mange, der i forvejen kører 8-12 km i timen langsommere end tilladt, til yderligere at sætte farten ned, med overhalinger en masse til følge.
Rediger
 |  Skrevet af: Arne Nedergaard
#5Ualmindelig dårlig idé at skilte med præcis hvor foto vognene står. Det betyder, at farten stiger udenfor de afmærkede områder. Det kommer til at koste menneskeliv. Lyt nu til hvad trafikforskerne siger !
Rediger
 |  Skrevet af: Ebbe Tranberg
#4Fartkontrol.nu er GRATIS og har derfor langt flere brugere til at få øje på fotovognene.
Rediger
 |  Skrevet af: Søren Kleberg
#3Den bedste app på markedet er Trafik alarm.

Trafik Alarm - fartkontrol & trafikmeldinger
https://appsto.re/dk/gnouN.i
Rediger
 |  Skrevet af: Jesper Hansen
#2Mig bekendt er det de danske bilister, der dræber 200 mennesker hvert år. Hvis fotovognene bare kan redde et menneskeliv, er deres tilstedeværelse fuldt ud berettiget
Rediger
 |  Skrevet af: Ebbe Tranberg
#1Appen Fartkontrol.nu virker fremragende. Som regel bliver fotovognene anmeldt af forbipasserende billister allerede når de er ved at parkere. Det er win-win. Der kommer ikke bøder i kassen, og på papiret bliver der kørt langsommere.

Så mangler vi bare at alle de nytilkomne billister finder ud af deres speedometerfejlvisning, så vi i det mindste kan køre det tilladte, og ikke 8-12 km/h langsommere.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen