Bemærk: Denne nyhed er over et år gammel, og derfor kan visse af
oplysningerne være forældede.

Flere motorcyklister kommer til skade i trafikken

Motorcyklister fylder uforholdsmæssigt meget i ulykkestatistikkerne, viser tal.

Mens antallet af dræbte og svært tilskadekomne i trafikken de senere år samlet er faldet, er motorcykelister fortsat meget udsatte, viser tal.

Efter flere måneders vinterhi træder landets motorcyklister i disse uger igen kickstarten i bund til en ny MC-sæson.

Det sker dog på en kedelig baggrund, som viser, at alt for mange motorcyklister stadig enten mister livet eller kommer slemt til skade i motorcykelulykker.

LÆS OGSÅ: Få motorcyklen godt ud af vinterhiet

Alene i årene fra 2010-2014 har der ifølge Rådet for Sikker Trafik været 884 motorcykelulykker med enten dræbte eller svært tilskadekomne til følge. Man råder derfor motorcyklisterne til at dreje knapt så meget på gashåndtaget, hvis det tal ned.

At særligt farten er farlig for motorcyklisterne, bekræftede en undersøgelse, som Havarikommissionen for Vejtrafikulykker foretog i 2009 af 41 alvorlige motorcykelulykker. Den viste, at især for høj fart var en af hovedårsagerne til, at det gik galt.

SE VIDEO: Bliv MC-klar til foråret

Sørg for at blive set

En anden årsag til de mange ulykker er motorcyklisternes synlighed eller mangel på samme. Her er det dog ofte bilisterne, der enten overser eller fejlbedømmer motorcyklisternes hastighed, og som derfor er skyld i ulykkerne. Det er særligt, når en forankørende bil skal svinge til venstre, eller kører ud fra en sidevej, at de farlige situationer opstår.

”Motorcyklerne fylder ikke meget på vejen, og de kan meget nemt blive overset. Hvis de kører stærkt, er det endnu sværere at vurdere, hvor hurtigt de kommer. Derfor er det vigtigt, at de overholder fartgrænserne og ifører sig pangfarvet motorcykeltøj. Samtidig skal bilisterne blive endnu bedre til at holde øje med motorcyklisterne, så de her voldsomme ulykker kan undgås,” siger dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund, i en pressemeddelelse.

SE VIDEO: Bedre køreteknik på motorcykel

Køreegenskaber uskarpe efter vinterhi

At de tohjulede forårsbebudere skaber farlige situationer i trafikken, er dog velkendt, påpeger kursuschef på FDM Sjællandsringen, Michael Malmquist.

”Motorcyklister har de seneste måneder været fraværende i trafikbilledet, og vi ved, at det hvert år giver anledning til farlige situationer, når de er tilbage på vejene. Dels fordi mange bilister skal vænne sig til dem igen, dels fordi mange motorcyklisters køreegenskaber efter måneder i vinterhi ikke er lige så skarpe som sidst på sæsonen. Det gælder derfor om at være ekstra opmærksom den kommende tid, hvad enten man sidder bag et rat eller et styr,” lyder opfordringen fra Michael Malmquist.

LÆS OGSÅ: Hold køreegenskaberne skarpe med et MC-kursus

Gode råd til bilisterne:
• Vær opmærksom på at motorcyklister på afstand ikke syner af meget og let kan være skjult i blinde vinkler, dørstolper m.m.
• Giv tegn i god tid når du vil skifte vognbane eller dreje ind ad en sidevej.
• Undlad at overhale når du ser en modkørende motorcyklist – du har vanskeligt ved at vurdere afstanden og hastigheden korrekt, og du kommer let til at skabe en unødig farlig situation.
• Vær opmærksom på, at motorcyklerne ofte kører hurtigere, end du regner med

Gode råd til motorcyklisterne:
• Kør defensivt når du er blandt medtrafikanter, og afpas hastigheden efter de signaler du observerer fra andre trafikanter.
• Placer dig synligt for andre trafikanter og placer dig, så du selv har maksimalt udsyn. Dette gælder specielt ved overhaling af et eller flere køretøjer.
• Overhal aldrig hvis den der overhales har mulighed for at dreje til venstre, eller hvis der er sideveje, hvorfra andre trafikanter kan køre ud foran én.
• Hold dine kørefærdigheder vedlige ikke mindst opbremsning, undvigeteknik og kurvekørsel. Der findes kurser, hvor man kan forbedre sne MC-færdigheder.

Kilde: www.sehinanden.dk
 

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen