Bilister river benzinslanger af standeren

Antallet af bilister, der glemmer at fjerne tankpistolen fra bilen, inden de kører, er steget eksplosivt, siden der blev indført kortbetaling ved benzinstanderne

Foto: Karsten Meyland Lemche, FDM
Bilist

 

Mindre risiko for brændstoftyveri og hurtig ekspedition for bilisten. Det var de åbenlyse fordele for både ejeren af tankstationen og kunden, da betalingsautomater ved standerne blev udbredt i 2013.

Men siden er der opstået et uventet problem: Flere gange hver dag glemmer bilister at fjerne tankpistolen fra bilen, inden de kører væk.

- Der sker ofte det, at folk registrerer kortet i betalingsautomaten, sætter pistolen i tankstudsen og står så og kigger lidt. De bliver rastløse og forlader bilen for at gå på toilettet eller købe noget at spise. Når de kommer tilbage til bilen, er de mentalt videre og sætter sig ind i bilen og kører, forklarer Thomas Rytter, områdechef hos Shell.

Sker fem gange om dagen

Shell oplever 40-50 gange om måneden, at en bilist kører videre med pistolen i tanken. Før betalingsautomaterne var det kun en håndfuld om måneden.

Samme høje antal oplever Q8 og Statoil.

- I vores tal er også inkluderet episoder, hvor f.eks. ladbiler kommer til at køre pistolerne af, fordi de kører for tæt på. Generelt har tallet været stigende over en længere periode, og det er vores fornemmelse, at det skyldes, at folk i stigende grad laver mange andre ting – særligt på telefonen – samtidig med at de tanker, siger Ann Kirstine Havsteen, marketing- og kommunikationsdirektør hos Statoil.

Hos de tre kæder sker det altså sammenlagt næsten fem gange dagligt.

Farlige svirp giver skader

Konsekvensen er ofte en ødelagt pistol, slange eller stander eller skader på bilen.

- Når der kommer et stort træk, adskilles slange og pistol, og det kan være farligt, da slangen, der er ret tyk, vil lave et svirp og kan ramme andre. Det er heldigvis ikke sket, men en andens bil er blevet ramt. Man skal ikke frygte, at der kommer mere brændstof ud, end der er i slangen, for det stopper automatisk, siger Thomas Rytter fra Shell.

Han vurderer, at skaderne pr. episode koster ca. 3.500 kr., men udgiften kan variere en hel del.

Kommer du selv i den uheldige situation, vil dit forsikringsselskab formentlig dække skaderne.

- Da det ikke er groft uagtsomt, men mere et spørgsmål om, at man har været uforsigtig, så dækker kaskoforsikringen eventuelle skader på bilen. Sker der skader på personer, andre biler og standeren, vil bilens ansvarsforsikring dække, forklarer Anja Lintrup Sørensen, konsulent hos Forsikringsoplysningen.

De mange uheld med bilister, der ødelægger standerne, får nu Shell til at gøre bilister opmærksomme på, at de skal blive ved standeren, når de tanker. Foto: Karsten Meyland Lemche
De mange uheld med bilister, der ødelægger standerne, får nu Shell til at gøre bilister opmærksomme på, at de skal blive ved standeren, når de tanker. Foto: Karsten Meyland Lemche
 

 

Splitten fjernes

Uheldene sker stort set kun på bemandede stationer og især på dem, hvor der kun er kortbetaling. Shell oplever, at kunder, der tanker diesel, oftere glemmer pistolen end benzinkunderne. 

Benzinselskabet kører en kampagne, der opfordrer folk til at være opmærksomme og blive ved bilen, mens de tanker. Det sker med film på standeren og budskaber på tankpistolen, som på billedet herover.

- Vi vil også lave forsøg med at fjerne splitten, der holder håndtaget inde på tankpistolen. Det vil i første omgang ske på de anlæg, hvor vi har flest problemer, fortæller Thomas Rytter.

Q8 og Statoil har foreløbig ikke planer om lignende tiltag.

Vær opmærksom

FDM har forståelse for, at Shell forsøger sig med at fjerne splitten, indtil at der er fundet en bedre løsning, selv om det kan være en ubekvemt for bilisterne.

- Det er heldigvis kun få bilister, der er uopmærksomme, når de tanker, så hvis man kan finde en anden og bedre løsning end at fjerne splitten, vil det være bedst. Men det må ikke gå ud over sikkerheden og komforten for alle de bilister, der godt kan finde ud af at fokusere på tankningen, så må det være vejen frem, siger seniortekniker hos FDM, Jørgen Jørgensen

FDM anbefaler, at man altid bliver ved tankpistolen, når man tanker.

Se her i videoen, hvor galt det kan gå, hvis du glemmer at sætte slangen på plads: