Det koster 75.000 at gå en bilklasse op

Der er god fornuft i at afklare, hvor stor en bil man reelt har behov for, inden man skriver under på slutsedlen. Beregninger fra FDM viser, at det koster ca. 75.000 kr. at gå en bilklasse op.

Bilist

Når bilen skal skiftes ud, bør man overveje en ekstra gang, om det er nødvendigt at have den samme størrelse bil, som man hidtil har haft. Det er nemlig ikke småpenge, der er på spil, når valget står mellem to bilklasser. Derfor bør man overveje at benytte lejligheden til at købe en bil, der matcher ens faktiske behov. Beregninger fra FDM viser, at det i løbet af et gennemsnitligt bilejerskab på fem år koster ca. 75.000 kr. at gå en bilklasse op. Omvendt er der tilsvarende mange penge at spare ved at vælge en mindre bil.

”Bilen bør købes ud fra de behov, som man har de fleste dage. Det er langt billigere at købe en bil med trækkrog eller investere i en tagboks eller cykelanhænger end at købe en større bil, fordi man to gange om året har brug for ekstra plads, når familien skal på skiferie, eller man skal på lossepladsen. Problemet for mange bilkøbere er imidlertid, at den høje danske registreringsafgift ofte tvinger dem til at vælge en mindre bil, som ikke passer til deres behov ”, siger FDMs forbrugerøkonom Allan Skytte Christensen.

Da både nyprisen og gensalgsprisen er højere for en større bil, er det også nødvendigt at se på forskellen i omkostningerne i løbet af bilejerskabet for at afgøre, hvor meget mere en større bil koster. Generelt er både låneomkostninger, værditab, benzinudgifter, forsikringspræmie og service og reparationsomkostninger, som hovedregel lavere for en mindre bil.

”Når man køber bil, er man nødt til at forholde sig til, hvordan ens situation ser ud i den periode, hvor man regner med at skulle bruge bilen, da det er væsentligt i forhold til biløkonomien. Derfor er det ikke nok bare at se på bilens nypris eller den månedlige ydelse”, siger Allan Skytte Christensen.

Hver dag rådgiver FDM bilkøbere om valg af den rigtige bil, og ofte går spørgsmålene på, hvad det reelt koster at have bil eller hvilken bil, der passer til familiens behov. På http://www.fdm.dk/biloekonomi er der flere råd omkring biløkonomi, og det er muligt at lave et personligt bilbudget.

Beregningerne tager udgangspunkt i et gennemsnitligt bilejerskab på fem år og 100.000 kørte km. Beregningerne er baseret på stationcarmodeller i tre forskellige bilklasser: lille, mellemklasse og firmabil til henholdsvis 194.000 kr., 279.000 kr. og 369.000 kr.

Læs mere om beregningerne i Motors novemberudgave.