Lad FDM gennemgå din slutseddel, før handlen binder

Når vi køber hus, er der styr på tilstand og aftaler, men når det handler om bilkøb, er billedet langt mere broget. FDM finder overraskende mange fejl i slutsedler og tilbyder nu medlemmer et tjek af bilhandlen, inden man binder sig.

Bilen er typisk husstandens næststørste investering, og den har ofte stor betydning for familiens økonomi. Men i modsætning til den største investering, boligen, er der ved bilhandler typisk ikke samme grundighed i forhold til papirarbejdet eller gennemgang af det tekniske. Eksempelvis skal der ved bolighandler dels foreligge en tilstandsrapport, som fortæller om husets stand og evt. mangler, og dels søger så godt som alle boligkøbere juridisk bistand til papirarbejdet og udarbejdelsen af skødet.

Når det kommer til bilen, oplever FDM et noget mere broget billede. I sit martsnummer kunne Motor offentliggøre en ny undersøgelse fra FDMs jurister, som viste, at der er ulovligheder i ca. hver tredje slutseddel. Herudover viste en gennemgang af 200 tilfældigt valgte slutsedler, at der i seks ud af ti slutsedlerne manglede relevante oplysninger om væsentlige emner som bilens alder, tidligere anvendelse, servicering og skader. Om fejlene i slutsedlerne skyldes manglende indsigt eller omhu hos bilforhandlerne, eller der direkte er tale om bevidste forsøg på at snyde bilkøberne, skal vi lade være usagt her.

Læs om FDM forbehold

Bilkøb kan ikke fortrydes

FDM oplever imidlertid løbende, at bilkøberne bliver vildledt om deres rettigheder med fantasifulde formuleringer á la ”købt som beset” eller ”solgt en gros”, ligesom nogle får sig en ubehagelig overraskelse, når deres mekaniker på et senere tidspunkt kan afsløre, at bilen har været alvorligt skadet i et færdselsuheld, eller at tandremmen burde have været udskiftet for længst.

Men i lyset af, hvor vigtig en post på familiens budget, som bilen eller bilerne kan være, og at et bilkøb ikke kan fortrydes, når der først er skrevet under, er det absolut ikke tilfredsstillende, at aftalegrundlaget er så mangelfuldt. Som forbrugerorganisation lancerer FDM derfor nu et nyt tilbud, som skal gøre bilkøbet tryggere og forebygge efterfølgende uoverensstemmelser mellem parterne.

Lad FDMs jurister gennemgå slutsedlen

Opfordringen fra FDM til påskens bilkøbere lyder derfor: Tag forbehold for FDMs godkendelse af slutsedlen, og lad så FDMs jurister gennemgå slutsedlen, inden du binder dig. Udover en gennemgang af slutsedlen og påpegning af ulovligheder eller relevante oplysninger, som måske er udeladt, får du som køber også oplysninger om, hvornår bilen skal synes næste gang, markedsprisen for bilen og vejledende pris for forsikring og finansiering hos FDMs samarbejdspartnere, så der er mulighed for at sammenligne med de vilkår, som forhandleren tilbyder. Og for ikke at forsinke bilkøbet unødigt, kommer svaret fra FDMs jurister indenfor 24 timer på hverdage.

Forebyggelse er som bekendt bedre end helbredelse.

INDSEND: Send din slutseddel til FDM

 

2 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Debbie Hedegaard
Quoting: Jesper Milling
#2Kære Jesper

Jeg har lagt et link ind på siden. Mange tak for opfordringen.

Med venlig hilsen

Debbie Hedegaard
Webredaktør
Rediger
 |  Skrevet af: Jesper Milling
#1Hov! I glemte lige et link til den maildresse man skal sende slutsedlen ind til.

Ellers et supergodt tiltag.

mvh Jesper Milling

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen