Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Lad drømmen om USA i autocamper gå i opfyldelse

Alt er stort i USA, også vejene. Og måske er din drøm om at køre USA tyndt i en autocamper også så stor, at den føles langt væk – men det behøver den ikke være. Fri klæder dig på til at drage på highway-eventyr i en autocamper.

I sommeren 2011 kørte journalisten Martin Kubert, hans kæreste Mette og sønnen Noah på 6 år USA tyndt i en autocamper.
– Vi kørte fra Chicago til San Francisco. Det var en rigtig god tur – og en drøm, der gik i opfyldelse, siger han.
Og den drøm er Martin Kubert og hans familie tilsyneladende ikke de eneste, der har.
Hos FDM travel, som er det rejseselskab, der med 25.000 årlige gæster sender flest danskere afsted til USA, oplever de en øget efterspørgsel på autocamperferier i frihedens eget land, USA.
– Flere og flere tager afsted til USA, og flere og flere af dem i autocamper. Vi sender mange børnefamilier afsted, men vi ser også mange par, som tager afsted sammen med et andet par, siger Birgitte Vraadal, der er produktchef for USA i FDM travel.
En ferie i autocamper er ikke noget, man bare lige gør. Det kræver planlægning, og ifølge Birgitte Vraadal er det en god idé at være ude i rigtig god tid, da priserne på både fly og autocampere kan være væsentlig lavere, jo længere tid i forvejen du booker. Juli og august er dog absolut højsæson for udlejning af de store feriekøretøjer og bliver derfor aldrig væsentlig billigere, pointerer hun.
– Vil du afsted om sommeren, så bestil gerne i løbet af efterår eller vinter, så er der mere at vælge mellem, siger Birgitte Vraadal.

Bange for bilen
Martin Kubert og hans familie arrangerede selv rejsen, og de brugte da også lang tid på at undersøge, hvad de gerne ville se og opleve på deres rejse, før de bookede noget.
– Vi havde kigget på nettet for at finde ud af, hvad man kan opleve i de forskellige områder af USA, og så lagde vi vores rute ud fra det, vi synes lød mest spændende. Men man er nødt til at prioritere og indse, at man ikke kan nå det hele. Det er et stort land, og der er rigtig mange forskellige ting at se. Det var første gang, vi skulle afsted på den måde, så vi vidste heller ikke, hvad vi skulle forvente, ift. hvor langt vi kunne køre om dagen og sådan, siger Martin Kubert.
– Vi fandt dog hurtigt en rytme. Vi startede med at stå tidligt op og køre et sted hen og spise morgenmad. Så kørte vi mod vores mål – og spiste frokost undervejs. Vi havde ikke lyst til at køre om aftenen, hvor det er mørkt, og der er mange dyr på vejene. Det lærte vi efter den første dag. Man kan jo heller ikke lave så meget, når man kommer frem, og det er mørkt, siger Martin Kubert.
Familiefaren havde haft en stor bekymring, før familien drog afsted: Det store monstrum af et køretøj, sådan en autocamper er.
– Jeg var usikker på, om jeg kunne køre så stor en bil. Min kæreste har ikke kørekort, så det var mig, der skulle køre. Jeg havde tjekket, hvad jeg måtte føre med det kørekort, jeg har – og det vil jeg klart opfordre andre til at være helt sikre på, hvis der nu skulle ske noget. Vi havde tænkt os, at vi skulle have en lidt mindre vogn, men dem havde de ikke flere af, så vi endte med en ret stor en – 32 fod med slide-out. Den havde nogenlunde samme mål som en HT-bus. Vi var kun tre afsted, og den var beregnet til syv mand, men det var rigtig dejligt at have så meget plads, siger han.
– Man skal lige tænke over, at den opfører sig anderledes, når man kører rundt i trafikken. Først var det lidt overvældende, men da vi kom ud på vejene, var det ikke noget problem. Vejene er meget større derovre. Jeg har været afsted siden, hvor vi kørte i autocamper op til Canada, og der har vejene pludselig europæisk størrelse. Jeg synes, det virker, som om USA er skabt til store biler – selv på supermarkedernes parkeringspladser var der masser af plads til os. Så det med at skulle køre rundt med sådan en kæmpe var alligevel ikke no- get problem, siger Martin Kubert.
Også hos FDM travel opfordrer Birgitte Vraadal til at vælge en større autocamper, end man umiddelbart tror, man har brug for.
– Erfaringen fra vores kunder er: Gå hellere en tand op for at have plads nok. Autocamperne er store, men vejene er simpelthen bredere i USA, så der er plads til dig – og det gør dem nemme at køre. Og så er det måske værd at vide, at det ikke altid er de mindste vogne, der er de billigste, siger Birgitte Vraadal.

Rabat på overnatning
FDM travel anbefaler, at du overnatter på de dertil indrettede pladser, og når du lejer en autocamper, f.eks. gennem FDM travel, får du et rabatkort med til KOA-pladserne, der er en forkortelse for Kampgrounds of America. En organisation, der driver omkring 600 campingpladser over det meste af USA. Her er der mulighed for at tømme bilens spildevandstank og meget andet.
En af fiduserne ved at bruge KOAs camping- pladser er, at du om morgenen kan reservere en plads til om aftenen på en anden af KOAs campingpladser – så er du sikker på, at der er plads, når du kommer frem.
– Rejser du i højsæsonen, anbefaler vi dog, at du reserverer så meget som muligt hjemmefra, for på det tidspunkt kan der være rift om pladserne – især dem, der ligger i nærheden af de store turistattraktioner, siger Birgitte Vraadal.
Der er imidlertid en masse andre typer pladser – fra primitive naturcampingpladser i de store nationalparker, som du er velkommen til at benytte med en autocamper, til de virkelig veludstyrede pladser med eget vandland.
Familien Kubert havde booket næsten alle nætter på forhånd.
– KOA-pladserne var fine, rene og pæne – og vi havde fået et rabatkort til KOA-pladserne, så det gav god mening at køre efter dem. Men vi havde også booket nogle andre typer pladser hjemmefra på nettet, som havde gjort noget ekstra ud af aktiviteter for børn med vandland og den slags, siger Martin Kubert.
– Der var et par steder, hvor vi blev et par dage – ellers tog vi bare en enkelt overnatning. Jeg tror, KOA-pladserne er dyrere ift. andre pladser, men på KOA-pladserne ved man til gengæld, hvad man får, siger han.

Vær fleksibel og hurtig
– Hvis man overvejer at tage på roadtrip i en autocamper i USA, så vil jeg klart anbefale det. Der er så meget at se. Begynd at spare sammen – og håb på, at dollaren er lav, når I skal afsted. Det er billigt at leve derovre, og benzin er billig, siger Martin Kubert.
Rådet fra FDM travels Birgitte Vraadal lyder:
– Er det noget, du overvejer, så er det en god idé at være fleksibel både i forhold til tidspunkt og rute. Der kan f.eks. være nogle penge at spare ved at køre den ene vej frem for den anden, hvis I kun vil en vej. Det er en del af den rådgivning og de fif, som vi rejsebureau kender og kan give videre til vores kunder. Kig på ruter og flybilletter sideløbende. Hvis du får et rigtig godt tilbud på billetter til et af de steder, du gerne vil se, så kan det være en idé at slå til – og så booke autocamper bagefter, siger hun. – Der er flere udbydere af autocampere i USA, og det er værd at være opmærksom på, at ikke alle vogne er lige nye. Vi hører ofte om, at der udlejes nedslidte autocampere, men her kan et rejsebureau være en hjælp, fordi rejsebureauet kan sikre, at vognen f.eks. ikke er mere end højst et år gammel, siger Birgitte Vraadal.

Ikke nødvendigvis billigere
Martin Kubert kan ikke huske, hvad deres første tur kostede. Men det er ikke nødvendigvis en billigere måde at rejse på end f.eks. bilferie i USA eller en chartertur, pointerer Birgitte Vraadal.
– Det, man skal gøre sig klart – også når man taler om prisen – er, at det er en anden slags ferie. Friheden og det at kunne stoppe, når man har lyst, og tage hen, hvor man vil. De penge, du sparer på overnatning, kan ikke altid opveje udgiften til benzin, overnatning på campingpladser og lignende. Desuden betaler du et beløb pr. kørt kilometer i en autocamper, mens udlejningsbiler er med fri kilometer. Og så bruger en autocamper bare mere benzin, siger Birgitte Vraadal.
– Et hurtigt slag på tasken: Hvis du tager afsted i højsæsonen, koster det ikke under 1.500 kr. om dagen for en familie at være afsted. Men det kan sagtens gøres billigere, hvis du rejser uden for højsæsonen og bestiller i god tid, siger hun.
På spørgsmålet, om Martin Kubert ville tage afsted igen, svarer han:
– Ja! Faktisk har vi været afsted en gang siden og planlægger at gøre det igen til sommer. Vi har fået to børn mere i mellemtiden, og autocamperferie er den nemmeste måde at rejse på med børn. Man slipper for at skulle ind på et nyt hotel hver aften, børnene skal ikke vænne sig til et nyt sted, og man skal ikke pakke op og ned hele tiden. Der er tryghed i, at det er ens hjem på hele ferien.
– Og så har man også mulighed for at få noget voksentid sammen udenfor, når børnene er lagt i seng. Vi har helt almindelige lønninger, og det her er noget, der godt kan lade sig gøre, både praktisk og økonomisk. Og det behøver ikke engang at være once in a lifetime, siger Martin Kubert. 

FDM anbefaler om ferie og camping

USA med FDM travel

Camping med FDM travel

FDM rabatter i USA og Canada 

Køb ferie- og campingudstyr i FDM netbutik

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen