Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Vejafgifter i Norge

I flere norske byer, som her Bergen, skal man betale vejafgift

I Norge skal man betale vejafgift flere steder. Bl.a. omkring de større byer som Oslo og Bergen. Vær opmærksom på, at betalingen flere steder er automatiseret.

Vejafgifter

Der betales vejafgifter flere steder i Norge. Bl.a. omkring byer som Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim m.fl. Derudover betales der for at benytte visse tunneler og broer. På nedenstående link kan du se, hvor i Norge der skal betales vejafgifter.

Norvegfinans

Fuldt automatiserede og manuelle betalingsanlæg
Betalinger for at passere gennem de fleste betalingsveje i Norge indsamles automatisk via AutoPASS systemet, hvilket betyder at du kan passere gennem AutoPASS betalingsveje uden at stoppe. Hvis du passerer uden betalingsaftale, bliver nummerpladen fotograferet, undertiden markeret med en blitz og vejafgiften bliver automatisk sendt til den registrerede ejer af bilen. Ved dette system er det ikke muligt at betale ved bomanlægget.

OBS! Atlanterhavstunnelen har stadig et betalingsanlæg, der drives manuelt, hvor du er nødt til at stoppe og betale. 

Andre betalingsanlæg har både vognbaner til AutoPASS og manuel betaling og har du ikke en betalingsaftale, skal du betale manuelt med mønter eller i kortautomat. Passerer du et sådan betalingsanlæg uden betalingsaftale og uden at betale, modtager den registrede ejer udover vejafgiften også en tillægsafgift.

Betaling

Der er forskellige metoder til at betale vejafgiften, som du kan se nedenfor.

Faktura med posten
Bilens nummerplade registreres og den registrerede ejer af bilen modtager en opkrævning. Vær opmærksom på, at en sådan opkrævning kommer fra selskabet Euro Parking Collection (EPC) i England, der administrerer opkrævningen. EPC har omregnet beløbet fra den originale valuta til den lokale valuta. Vekselkursen er fastsat efter den nominelle valutakurs den dag brevet med opkrævningen blev skrevet. Vekselkursen gælder, indtil afgiften er fuldt og endeligt betalt.

Kr-service skiltet viser at du kan betale vejafgift på denne tankstationBetaling på tankstation
Det er også muligt at betale senere på en tankstation. Betalingen skal ske inden for tre dage efter, at man har passeret et automatisk betalingsanlæg. De tankstationer, der kan tage imod vejafgifterne har et skilt med teksten Kr-service.

Betaling på internettet
Har du passeret bompengeanlægget uden at betale, kan du betale for passagen på bompengestationens hjemmeside. Se www.autopass.no for yderligere information.

Betal med BroBizz
Har man en BroBizz til Storebæltsbroen/Øresundsbroen kan denne benyttes som betalingsmiddel i de automatiserede betalingsanlæg i Norge. Udover vejafgifter kan man også betale parkering og færgeoverfarter. I Norge kaldes systemet AutoPASS. Med en BroBizz kan du således køre igennem alle betalingsanlæg mærket AutoPASS uden at standse. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at BroBizz’en er monteret korrekt i forruden, da den ellers ikke kan aflæses af de automatiske betalingsanlæg.

Læs hvordan du monterer BroBizz'en korrekt på storebælt.dk

Læs mere om Brobizz her

Vær desuden opmærksom på valutakursen, når du betaler med BroBizz. Omregningen til danske kroner sker ved anvendelse af den officielle valutakurs ved udgangen af den foregående måned samt et tillæg på 1%.

Betal med "Visitors Payment"
Du kan også oprette en "Visitors Payment"-aftale på AutoPass' hjemmeside, hvor du kan registrere og betale vejafgifter med dit kreditkortDu registrerer  dit kreditkort (Visa eller Mastercard), hvor der så trækkes bompenge hver gang du passerer et betalingsanlæg.

Læs mere og opret aftale hos AutoPASS

Betal med AutoPASS
AutoPASS er den norske udgave af en BroBizz, og alle bilister med AutoPASS kan køre lige gennem betalingsanlæg mærket med AutoPASS. Også udlændinge har mulighed for at få AutoPASS.

Læs mere om AutoPASS her

OBS! Ovenstående vejafgifter og betalingsmuligheder gælder primært for biler og det er kun ganske få steder at der kræves betaling for motorcykler.

Afgift på pigdæk

Kommunerne Bergen, Oslo og Trondheim har indført en afgift - en mærkat - for køretøjer, der kører med pigdæk.

SE HER: Mere om afgift på kørsel med pigdæk

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen