Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Vejafgifter i Italien

I Italien betaler man pr. kørt strækning på motorvejene

I Italien skal man betale vejafgifter for at køre på motorveje og i flere tunneler.

Vejafgifter i Italien

I Italien er der afgift for kørsel på motorveje, og man betaler pr. strækning, man kører. På de fleste betalingsveje trækker du en billet ved en bomstation, inden du kører ind på motorvejen. Denne billet skal så ved udkørsel indføres i en automat, som udregner, hvor meget du skal betale for den kørte strækning. Du kan betale med Euro og internationale kreditkort, eller du kan benytte et VIAcard eller en Telepass boks.

VIAcard
VIAcard er et  forudbetalt kreditkort til betaling af motorvejafgift. Ved motorvejsudkørsel vælger du en betalingsbom med det blå skilt "CARTE", udleverer den billet, du har fået ved indkørsel og betaler med VIAcard. Er udkørsel ubemandet, skal du indføre billet og VIAcard i automaten.
Er der ikke dækning nok på dit VIAcard, kan du afregne restbeløb med et nyt VIAcard eller i kontanter. VIAcard har ingen udløbsdato. Eventuelt overskydende beløb kan ikke refunderes.

Du kan købe VIAcard i Italien på motorvejenes betalingsanlæg, på tankstationer, i nogle banker, kiosker, posthuse og turistkontorer. Derudover på den italienske bilklub ACIs kontorer. Du kan også købe det sammen med bestilling af en Telepass boks inden rejsen hos Tollticket.com

Telepass boksen
Det er også muligt at undgå direkte afregning på de italienske motorveje, hvis du har en Telepass boks, der svarer til en brobizz og registrerer din betaling automatisk. Du skal køre gennem en speciel vognbane, mærket med et gult skilt "Riservata Clienti TELEPASS", hvor betalingen bliver registreret.
Automatisk vejafgiftsbetaling krævede tidligere at man havde en italiensk bankkonto. Men nu kan bilister fra andre europæiske lande også bestille en Telepass boks. Du behøver kun at registrere dig og i løbet af et par dage modtager du din Telepass boks. Læs mere om Telepass boksen og VIAcard  på Tolltickets.com

Ekstra opmærksomhed ved betalingsveje
På enkelte strækninger skal du betale, før du kører ind på motorvejen. Her skal du være ekstra opmærksom, idet sprogvanskeligheder og dårlig skiltning kan resultere i betalingsproblemer ved indkørslen til betalingsvejene. Bommen kan godt gå op og give adgang til vejen, selv om vejafgiften ikke umiddelbart er betalt. Det er derfor vigtigt at læse alle informationer på standere og skilte grundigt og eventuelt bede om hjælp. Hvis du kører på betalingsvejene uden at have betalt vejafgift, kan du risikere at modtage en motorvejsafgift, når du er kommet retur til Danmark. Og for at kunne bevise, at du rent faktisk har betalt, er det vigtigt at kunne fremvise en kvittering. Så vær derfor opmærksom på, at vejgafgiften er betalt, inden du kører ind på vejen, og gem altid kvitteringerne.

Som FDM medlem kan du altid søge råd og vejledning i forhold til en eventuel klagesag.

Tunneller

Til Frankrig
SE HER: Oversigt over afgifter for Mont Blanc og Frejus Tunnelen

Til Schweiz fra Italien 
Her løber Grand Saint Bernhard-tunnelen fra Aosta (Etroubles) (I) til Bourg St. Pierre (CH) samt
Munt-La-Schera tunnellen, der er 3,5 km og fører fra Zernes i Schweiz op til Livigno i Italien. Munt-La-Schera har kun et spor og har derfor veksling mellem trafik den ene og den anden vej. Der må derfor påregnes en del ventetid.
Den maximale bredde / højde for køretøjer er 2,5 m / 3,6 m.

Tunnellen er normalt åben dagligt 24 timer i døgnet.

SE HER:  Mere på hjemmesiden for Munt-La-Schera tunnellen

Bjergpas

Stelvio passet
Førere af biler og motorcykler, der skal køre på vejen mellem Gomagio og Stelvio Passet skal købe en vignette, det såkaldte "Green Pass", der koster 10 Euro pr. uge. Elbiler er undtaget fra denne regel.

SE HER: Åbne og lukkede bjergpas for campingvogne

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen