Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Miljøzoner i Italien

Der er indført miljøzone for bl.a. den historiske bykerne i Lucca

Der er indført miljøzoner i de historiske bycentre i flere italienske byer, og det betyder som udgangspunkt, at du ikke må køre ind i zonen med din bil.

Indkørsel forbudt i italienske miljøzoner

I Italien har mange større byer indført restriktioner eller forbud mod kørsel i de historiske bykerner på visse tidspunkter. Områderne for kørselsforbud er markeret med skilte med teksten Zona Traffico Limitato - ZTL, og i de fleste byer gælder begrænsningen mellem kl. 8.00 og kl. 18.00. Reglerne kan være forskellige fra by til by, og det er de lokale myndigheder, der administerer miljøzonerne.

Vær
opmærksom på skiltning med Zona Traffico Limitato

Du kan ikke købe et mærkat eller anden form for tilladelse til at køre i zonen, da det som udgangspunkt kun er indbyggere eller personer med særligt ærinde, som kan få tilladelse til at køre i miljøzonen.

Selvom du har lejet bil i Italien, er det langt fra sikkert, at lejebilen har tilladelse til at køre i zonerne.

Du skal derfor holde godt øje med skiltningen, når du kører i de italienske byer. Kører du ind i en miljøzone bliver din nummerplade automatisk fotograferet, og er du ikke registreret med en tilladelse, får du en bøde på minimum 80 euro. Bøden kommer så ind ad brevsprækken, når du er kommet hjem fra din ferie. Dette beløb fordobles, såfremt du ikke betaler inden for en frist på 60 dage.

Hos de turister, der efter endt ferie i Italien er så uheldige at modtage færdselsbøder, skaber det en del forundring. For ofte er turisterne ikke blevet stoppet af færdselspolitiet, men videokameraer har automatisk fotograferet nummerpladerne. Man kan i disse tilfælde risikere op til flere bøder indenfor et kort tidsrum.

Særlig tilladelse gives kun af lokale myndigheder
Du kan altså som turist  ikke købe en tilladelse til at køre i byerne. Dvs. du kan ikke få et miljømærke til byerne, som man kender det fra Tyskland.  Men turister, der har bestilt et hotel, der ligger inde i en miljøzone, kan som regel henvende sig til hotellet og forhøre sig, om hotellet kan sende bilens registreringsnummer til myndighederne, således at turisten kan få lov at køre til hotellet uden at få en bøde. 

Bilister med handicapskilt skal også henvende sig til de lokale myndigheder for at få tilladelse til at køre i miljøzonen

Nedenstående liste viser nogle af de italienske byer, der har indført miljøzoner. Du skal være opmærksom på, at der er flere byer end de nedenfor viste. Hold derfor øje med skiltningen Zona Traffico Limitato - ZTL

Eksempler på italienske byer med miljøzoner
Alessandria Napoli
Alghero (Sardinien) Novara 
Assisi Padova
Asti Palermo 
Bari Parma
Bologna Perugia
Bolzano Pescara
Brescia Pisa
e AP Viterbo Pordenone
Ferrara Reggio Calabria
Firenze Reggio Emilia
Forli' Rimini
Gaeta Rom
Cagliari  Sesto Fiorentino
Genova Siena
Lucca Torino
Messina Trieste
Milano Venedig
Modena Verona

Mere information
Nedenstående link samler information om de italienske byer, der har indført miljøzoner. Her kan du også se et kort over byernes miljøzoner.
ztl-italia.blogspot.com 

Hjemmesiden er på italiensk, men du kan evt. anvende Googles sprogværktøj til at oversætte den til dansk.
www.google.dk/language_tools?hl=da 

Du kan også søge information på de enkelte byers hjemmesider, der har formlen www.comune.bynavn.it.
F.eks. www.comune.napoli.it

Forureningsafgift i Milano - ecopass

Foruden miljøzone er der i Milano indført en forureningsafgift for den historiske bymidte i Milano (området Cerchia dei Bastioni).

Biler, der kører på autogas, metangas eller elektricitet samt Euro 3-4 benzinbiler og Euro 4 dieselbiler er dog undtaget fra at betale afgift. Det samme er knallerter og motorcykler.

Øvrige køretøjer skal  købe et Ecopass til mellem 2 og 10 euro pr. dag. Ecopass'et kan købes i lokale kiosker, og forureningsafgiften skal betales i følgende tidsrum:

  • Indtil 15. april: mandag-fredag 07.30 - 19.30
  • Fra 16. april: mandag-fredag 07.00-19.00

Vær dog opmærksom på, at Ecopass-zonen og miljøzonen IKKE er det samme. Der er også miljøzone i Milano (Zona Traffico Limitato), og her må man ikke køre ind i bil, hvad enten man har Ecopass eller ej.

SE HER: Mere om Ecopass i Milano på byens hjemmeside

Restriktioner på Italienske øer

Der er om sommeren kørselsrestriktioner på flere af de Italienske småøer. På følgende øer er det således kun tilladt for biler med udenlandske nummerplader at køre fra borde: Capri – Ischia – Giannutri - Giglio – Ponza – Procida – Ustica and the Aeolian, Egati og Tremiti.

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen