Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Uheld på kør selv-ferien

Undgå ubehageligheder, hvis du kommer ud for uheld på din kør selv-ferie. Foto: Colourbox

Bøvl og uheld er der ingen der ønsker sig på ferien. Men hvordan forholder du dig egentlig, hvis uheldet er ude på kør selv-ferien? Vi har samlet en guide til dig her.

Et uheld kan lægge en kraftig dæmper på kør selv-ferien. Men i forhold til det praktiske, er der nogle helt konkrete forholdsregler, man kan tage sig, som sikrer, at man kommer hjem med de bedste vilkår. Det vigtigste at tjekke er, om der er personskade ved uheldet. Er der det, skal du hurtigst muligt kontakte læge eller ambulance. I hele EU gælder alarmnummeret 112. Uden for EU kan der gælde nationale alarmnumre - dem kan du finde under landefakta.

Hvem, hvad, hvor

Politiet skal som udgangspunkt altid kontaktes, hvis man er involveret i et uheld i udlandet, så der kan udfærdiges en politirapport som eget blandt andet eget forsikringsselskab skal bruge til evtuelt regreskrav mod modpartens selskab. Det er desuden vigtigt at få nøjagtige oplysninger om modparten eller modparterne i ulykken for at sikre den videre sagsbehandling. Husk at derfor altid at:

  • notere tidspunkt og sted for ulykken 
  • notere navn og adresse på modparten
  • notere registreringsnummer på modpartens bil
  • notere forsikringsselskab og policenummer på modparten
  • få politirapport eller en kopi af den, hvis politiet er involveret
  • Få navn og kontaktinformationer på eventuelle vidner

Det er en rigtig god ide at udfylde en uheldsrapport, som du kan bruge til at anmelde skaden til dit forsikringsselskab, når du er kommet hjem.
Husk altid, at du ikke på stedet må påtage dig ansvaret for uheldet, da dit forsikringsselskab skal involveres først.

Kører du i en udlejningsbil, skal du kontakte udlejningsselskabet. I dette tilfælde er det også en god idé at fotografere bilens skader som dokumentation.

Husk, at du som medlem altid kan kontakte FDMs jurister for råd og vejledning også på kør selv-ferien. Ring på 70133040 mandag til torsdag fra klokken 10-15 og fredag fra klokken 10-14. 

Hent og print en uheldsrapport

Når du er kaskoforsikret

Er du kaskoforsikret og kommer ud for et uheld med din bil, motorcykel eller campingvogn i udlandet, bør du ringe til SOS International for at høre, hvordan du skal forholde dig. Med en kaskoforsikring er du nemlig automatisk sikret vejhjælp i udlandet og er dækket via Det Røde Kort. Her kan du både få din bil bugseret til et værksted - eller om nødvendigt få bilen transporteret helt hjem, hvis du havarerer.

SOS har en app, som du med fordel kan hente ned inden ferien. Find app'en her

SOS Internationals Alarmcentral kontaktes på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50.

Læs mere om kaskoforsikringen og SOS International

Uheld uden kaskoforsikring

Har du ikke en kaskoforsikring, men derimod autohjælp med udlandsdækning, skal du kontakte alarmcentralen i din autohjælpsordning. Så sørger alarmfolkene for assistance til dig. Kan skaden ikke klares på stedet, så bugseres bilen til nærmeste værksted. Du skal dog være opmærksom på, at uden en kaskoforsikring kan du ikke få transporteret bilen tilbage til Danmark, hvis du havarerer.

Som medlem af FDM kan du tegne abonnement på FDM vejhjælp. Abonnementet sikrer dig assistance i både Danmark og Europa.

Læs mere om FDM vejhjælp her.

Uheld uden kaskoforsikring eller autohjælp

Har du hverken kaskoforsikring eller autohjælp, er du nødt til selv at skaffe assistance. Et godt sted at begynde er hos det pågældende lands bilklub, som ofte har en vejhjælpsordning.

Se telefonnumre til de udenlandske bilklubber under landefakta

Tyveri af bilen

Bliver bilen stjålet, bør du altid kontakte det lokale politi først. Ring derefter til SOS International, hvis bilen er kaskoforsikret. Hvis bilen ikke er kaskoforsikret, er der ingen tyveridækning. Ved tyveri skal du også altid forsøge at få en tyverianmeldelse på et sprog, som du forstår.'

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Rediger
 |  Skrevet af: Thomas Elmegaard
Quoting: Mikael Randløv
#5Hej Mikael
Tak for dit input. Du har helt ret i, at hvis man går i stå med bilen, så skal man ikke stille sig foran bilen og telefonere, men i stedet gå væk fra kørebanen og gerne bære refleksvest.

På FDM.dk tilstræber vi, at vores fotomateriale viser fornuftig og sikker adfærd i trafikken. I dette tilfælde vil vi dog lade tvivlen komme personen på fotoet til gode. Han er ikke nødvendigvis gået i stå langs vejen. Han kan jo sagtens holde parkeret på en græsmark, campingplads eller lignende og have problemer med at starte sin bil.

Med venlig hilsen
Thomas Elmegård
Webredaktør, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Mikael Randløv
#4Fin artikel, men hvad er det dog for et billede I ledsager artiklen med?
En person, der sidder FORAN på bilen, endda med opslået motorhjelm!
Andre steder råder I jo netop både fører og passagerere til hoppe bag evt. autoværn eller i hvert fald ved siden af bilen og iført refleksvest.
Da billeder ofte siger mere end ord er det et tåbeligt signal at sende og det øger ikke troværdigheden.

Med venlig hilsen

Mikael
Rediger
 |  Skrevet af: Arne Jakobsen
#3Hej FDM!
Angående uheldsrapport er det vigtig, at der er mulighed for at skrive under på det som er noteret i rapporten, som begge parter er enige om, hvis de da kan blive enige. Vi blev påkørt i Frankrig forige år, hvor der gik et helt år inden sagen var afsluttet. Vi havde fået modparten til at skrive under, men var aligevel usikre på hvordan sagen endte,
Rediger
 |  Skrevet af: Michelle Holmegaard
#2Kære Frederik

For at gøre det mere overskueligt har vi valgt at lave rapporten på dansk, tysk og engelsk, da vi regner med, at dette vil dække behovet. Du har imidlertid en pointe i, at det kan være en god idé med et felt, hvor begge partner kan notere sine kommentarer, da det nok ikke altid vil være muligt entydigt at definere uheldet ud fra de øvrige felter.
Vi vil i nærmeste fremtid kigge på at få opdateret rapporten.

Med venlig hilsen
Michelle Holmegaard
Feriekonsulent, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Frederik Berg N...
#1Hej FDM.

En uheldsrapport bør i bilen, når man drager udenlands, og sågar herhjemme. Men kunne I ikke lave en pænere version, og evt. på flere sprog, som når man f.eks. skal til Italien.

Har tidligere set en uheldsrapport fra et forsikringsselskab, som har plads til at begge parter kan notere deres synspunker, men det er måske ikke meget bevendt?

Mvh. Frederik

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen