Bliv FDM medlem

- og få en masse fordele til dig og din bil

Kampagnetilbud: Spar 20% første år.

Bliv medlem

Kør selv-ferie til Nordkap via Sverige

Vildmarken i Lapland iklædt efterårets smukke farver

Vidtstrakte skove i Sverige, vildmark og samere i Lapland, midnatssol ved Nordkap og storslået natur ned gennem Norge er nogle af de mange oplevelser på kør selv-ferien til Nordkap via Sverige

Afstande på kør selv-ferien til Nordkap vi Sverige

Fra Helsingborg retur ca. 4.960 km
Fra Göteborg retur ca. 5.000 km
Fra Karasjok - Kirkenes - Tanabru - Lakselv ca. 700 km.

Turen er beregnet til 3-4 uger

Mod Nordkap op gennem Sverige

Udturen gennem Sverige er den nemmeste rute til Nordkap. Så ved man, hvor mange dage der er til rådighed i Lapland og til hjemturen gennem Norge.

Fra Hälsingborg ad E4 via Jönköping til Örebro, fra Göteborg køres ad E20 til Örebro. Herfra via Falun, hvor der er adgang til de gamle kobberminer og derefter til Rättvik. Den berømte maler Carl Larssons kunstnerhjem, som nu er museum, ligger 14 km sydøst for Falun i Sundborn.

Carl Larsson Museet

Storslået udsigt ud over Siljan søenVidere langs Siljansøen, der er centrum for den gamle, velbevarede bondekultur i Dalarna til Östersund ved Storsjön. Fra områdets vældige skove flådes hvert forår store mængder tømmer ned ad elvene til savværkerne ved kysten. Vejen mellem Östersund og Arvidsjaur kan være temmelig medtaget på grund af den tunge lastvognstrafik med tømmer.

På vej mod nord er der fine muligheder for en afstikker til den uberørte vildmark ad gode bilveje og ad tydeligt afmærkede vandrestier. Elve og søer er et eldorado for lystfiskere.

Polarcirklen og samerne i Jokkmokk

Lige syd for Jokkmokk passeres Polarcirklen. Jokkmokk, i dag en moderne by, er kendt for samernes store marked og kirkefest, der afholdes i februar. Det har været afholdt uafbrudt siden 1605.

Jokkmokks marked

Størstedelen af Lappland består af vildmark med ganske lidt skov, hovedsagelig fjeldbirk. Mod vest bliver fjeldene stadig højere og kulminerer i Sveriges højeste top Kebnekaise på 2.111 m. Fra fjeldene og de mange langstrakte søer strømmer elvene mod øst og syd.

Swedish Lapland

Lapland er ideelt til vandrerture - bare pas på de mange myg!

Finnmarksvidda og Samiske Samlinger

Ved Karesuando krydses Könkämäeno elven,og de næste ca. 100 km kører man i finsk Lappland. Herefter gennem Finnmarksvidda, der er samernes land og det tyndest befolkede område i Norge. Se de Samiske Samlinger i Karasjok - samernes hovedstad. Sejl en tur på elven eller aflæg måske et besøg i guldgraverlejren. Hvis man har lyst til en anderledes overnatning, ligger der 6 km fra Karasjok fantastiske tømmerhytter.

Karasjoks tømmerhytter

Nu kan man køre direkte til Lakselv og Nordkap eller den ca. 700 km længere tur via Finland til Kirkenes og rundt Nordkalotten til Lakselv. I Kirkenes kan man på vejskiltet læse, at der er dobbelt så langt til Rom som til Oslo.

Lakselv til Nordkap

Besøg Nordkapp om natten og se midnatssolenFra Lakselv kan man nu køre hele vejen op til Nordkap. Overfarten til Honningvåg tager 45 min., men der kan være lange ventetider. Det er flottest at besøge Nordkap om natten, hvor man kan se hele midnatssolens skive fra 12/5-1/8.

Besøg Nordkap

Tilbage på fastlandet fra Nordkap til Skaidi med en afstikker til Hammerfest, der er Europas nordligst beliggende by og et vigtigt fiskericenter. Ved Kvalsund passeres Norges længste hængebro.

Alta Fjord, Tromsø og Lofoten

Naturen omkring Tromsø byder på overvældende scenarierVidere ad E6 til Alta, hvor Hjemmeluft med de mange helleristninger og oldtidbopladser i bunden af Alta Fjord er værd at se. Ved Nordkjosbotn kan man tage en afstikker til Tromsø ad en strækning med enestående naturscenerier. Fra Tromsø udgik Roald Admundsens og mange andres arktiske ekspeditioner.

Er der også tid og lyst til at aflægge Lofoten et besøg, kan man f.eks. fra Narvik tage til Harstad, skønt beliggende på Hinnøya - Norges største ø. Ved midsommertid afholdes her Nord-Norge Festival og i juli International Fiske Festival.

Sydover via Narvik, Bodö og Svartisen

Tag en afstikker til den svenske  Nationalpark Abisko med vild og voldsom naturNarvik er udskibningshavn for den svenske jernmalm. Tidligere var jernbanen eneste forbindelsesled, men i 1984 åbnedes Nordkalottvägen mellem Narvik og Kiruna.

Vil man hjem gennem Sverige, så benyt denne vej, der har et smukt og varieret landskab fra fantastiske klippeformationer til sølandskab ved Torneträsk. Har man ikke besøgt en af de svenske nationalparker på opturen,er en oplagt mulighed Abisko.

Lige syd for Narvik sejler man fra Skarsberget til Bognes (25 min) og forsætter ad E6 mod Fauske gennem et fantastisk naturlandskab. Undervejs passeres Kråkmo gård, hvor den store norske digter Knut Hamsun skrev Segelfoss By og påbegyndte Markens Grøde.

Fra Fauske kører man til Bodö. Byen blev voldsomt bombarderet af tyskere i 1940, så i dag er det en helt moderne by.

Tag på guidet tur på Norges næststørste isbræ SvartisenPolarcirkelstøtten ved E6 markerer 66,33 nordlig bredde, og her kan man bl.a. købe sit polarcertifikat. På vej sydover skimtes nu og da Svartisen, Norges næststørste isbræ. Om sommeren arrangeres ture med fører til og på bræen og bådsejlads over Svartisvatnet.

Trondheim, Gudbrandsdalen og Oslo

På vej mod Trondheim kører man langs Namselven, berømt for godt laksefiskeri. Ved Verdal, lav evt. en afstikker til Stiklesta. På friluftscenen med plads til 5.000 vises her i slutningen af juli de historiske »Olsokspil« med 300 medvirkende. Se også kirken, der rejstes over Olav den Hellige, som faldt her i 1030.

Besøg den smukke Nidaros domkirke i Trondheim - her i vinterklæderI Trondheim kan man se Nidarosdomen med det berømte drengekor, de mange gamle maleriske bygninger samt flere interessante museer.

Fortsæt nu ad E6 over Dovrefjell og ned gennem Gudbrandsdalen til Lillehammer for at se frilandsmuseet Maihaugen, og derfra videre til Oslo. Man kan afrunde den lange rejse til Nordkapp med at sejle fra Oslo, eller køre videre sydpå over Svinesundbroen, grænsen mellem Norge og Sverige for derefter at sejle fra Göteborg eller Helsingborg.

 

Bestil brochuren 'Reiseguide Nord-Norge med Svalbard" hos Ferieservice

Feriebolig i Sverige med FDM travel:
Sverige

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen