Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Kør-selv-ferie til De store søer, Värmland, Dalarna og Stockholm

Sveriges største sø Vänern er så stor at man let kan tro at det er et hav

Enorme søer og fossende elve, dalarheste, polkagrise og Sveriges smukke hovedstad er nogle af oplevelserne på kør-selv-ferien til De store søer, Värmland, Dalarna og Stockholm

Afstande på kør-selv-ferien til De store søer, Värmland, Dalarna og Stockholm

Fra Helsingborg og retur ca. 1.500 km
Fra Göteborg og retur ca. 1.200 km.

Turen er beregnet til 8-10 dage

Det anbefales at sætte 2 uger af til turen, der giver et interessant indtryk af to af Sveriges skønneste landskaber, Värmland og Dalarne, og samtidig byder på en masse svensk kultur.

Stop ved Trollhättan på vej mod Vänern

Enorme naturkræfter på spil ved TrollhättanfalletFra Helsingborg køres ad E6 via Göteborg til Kungälv, så drejer man fra mod nordøst og følger Götaälven mod Trollhättan. Her kan man se sluserne ved Trollhättanfallet og nyde udsigten. Videre går turen til Vänersborg, hvor man støder på digteren Birger Sjöbergs navn (Fridas Visor), og så langs Sveriges største sø, der kan synes som et helt hav.

Videre langs vestkysten af søen og ved Karlstad kører man ind i forfatterinden Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings Land". I Rottneros kan man besøge Rottneros Park, en yndet udflugtsmål for haveinteresserede og Selma Lagerlöfs Mindepark. På den anden side af Frykenøen ligger Selma Lagerlöfs hjem "Mårbacka".

Hvis man trænger til lidt forkælelse kan det anbefales at gøre stop ved
Spa & Resort Selma Lagerlöf

Et af de kendte vartegn for Sverige er Dalarheste

Videre mod Siljansøen

Fra Sunne kører man over Munkfors og følger Klarälven til Stöllet og videre til Mora ved Siljansøen. Mora er fra gammel tid kendt på grund af Gustav Vasa og dalkarlene, senere på grund af maleren Anders Zorn og nu mere på grund af Vasalöppet 1.søndag i marts, som er en tilbagevendende vinterbegivenhed, hvor tusinder af langrendsløbere deltager. Og så er der dalarhästa, de farvestrålende, snittede træheste.

Man kan køre dejlige ture op langs Österdalälven og rundt om Siljan- og Orsa-søen.

Området omkring Siljan er stedet, hvor man kan opleve midsommerfester i den helt store stil.

Falun i Dalarna og Carl Larson i Sundborn

I Falun kan man se de gamle kobberminerFalun er Dalarnes største by. Her ligger Falun Gruva, landets mest berømte kobbermine, hvor man ikke må snyde sig selv for en guidet rundvisning i de gamle mineskakter. Gør også en afstikker til den lille by Sundborn ca. 20 km nordøst for Falun. Her ligger den berømte maler Carl Larssons hus. Kender man Carl Larssons idylliske billeder, er det morsomt at genfinde alle motiverne, idet interiøret i huset står ganske uforandret.

Carl Larson museet

Ved Rättvik kan man vælge at køre sydpå til Borlänge ad den alternative rute for derefter at tage ud mod kysten til Stockholm. Inden man når Borlänge ved Djurås passeres stedet, hvor Österdalälven og Västerdalälven mødes og bliver til Dalälven.

Kopparberg og videre til Vättern

Vælger man vejen sydpå kommer man til Kopparberg, en tidligere mineby, hvor man brød ædle metaller. Her kan man bruge lidt tid på at se et unikt bymiljø med Gruvstuga, Gamla Tinghuset, Hembygdsmuseet, Postmuseet, Gruvmuseet og gamle håndværkshuse som Fotoateljén og Guldsmedverkstad.

Kopparberget

Turen går via Örebro og Askersund til søen Vätterns østside, hvor man ved Hammar kan dreje fra til Bastedalens Kinapark med kinesiske haveanlæg, templer, pavilloner og et museum med mandarindragter, der har åbent om sommeren.

Den solide middelalderborg i Vadstena

Den Hellige Brigitta

På vejen langs med Vättern kommer man gennem Vadstena, hvor man kan besøge slottet og klosterkirken med Den Hellige Birgittas relikvieskrin. Kører man mod Stockholm, passerer man industribyen Hedemora, og senere går turen ad smukke veje mellem nogle af de 50 søer, der blev dannet for at forsyne Solas sølvgrube med vand og el-kraft. Videre forbi Enköping, som er en af Sveriges ældste byer, og derefter til Stockholm.

Alternativ rute omkring Stockholm

Gamle Stan med hyggelige krogede gader i centrum af StockholmByen har så meget dejligt at byde på: Gamla Stan, der er et af Nordeuropas bedst bevarede bybilleder, Kungliga Slottet, Skansen med forlystelsespark og museer, Stadshuset og ikke mindst den unikke seværdighed Stockholms skærgård.

På Djurgården midt i Stockholm ligger Junibacken, et meget populært oplevelses- og børnekulturhus på 3.000 kvadratmeter. Herinde kan man opleve en togrejse i de lokaliteter, som vi kender fra forfatterindens bøger. Et besøg, som helt sikkert vil glæde de yngre medlemmer af familien.

Junibacken

Stockholm

Omkring Uppsala

Man kan også eventuelt gøre en afstikker til Uppsala, som har Nordens ældste universitet og største domkirke. Ved Ödeshög mødes de to ruter igen, og man passerer en anden hyggelig by, Gränna, hvor man ikke må snyde børnene for en "Polkagris", der er en hvid pebermyntestang med røde striber. De findes i alle størrelser.

Fra Jönköping følger man E4 til Hälsingborg eller man tager vej 40 via Borås til Göteborg.

Vil du have mere viden om kør-selv-ferien til De store søer, Värmland, Dalarna og Stockholm, kan du købe FDMs feriekort i FDMs netbutik.
 

Feriebolig i Sverige med FDM travel:
Säfsen
Idre
Stockholm

 

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen