Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Kør selv-tur på Stevns

Stevns Klint med de høje kalk- og kridt skrænter ned mod Østersøen giver dig et bjergtagende skue

Stevns frugtbare landskab er kun blidt bølgende, ikke desto mindre er det højder egnen er kendt for. Stevns Klint med de høje kalk- og kridt skrænter ned mod Østersøen giver dig et bjergtagende skue. Hertil kan du besøge dejlige strande og drabelige kalk- og kridtbrud, der graver sig ned i landskabet.

Kør selv-tur på Stevns

Turen starter i Køge og følger nogenlunde den 42 km lange kyst rundt om Stevns ned til Faxe Ladeplads. Herfra går turen til Faxe og nord på gennem landskabet til Karise og Hellested langs Tryggevælde Ådal til Vallø By og Vallø for så at ende i Køge igen. Den samlede rute er på ca. 110 km og kræver minimum to dage, men har du mere tid vil det være fint.

Køge

I køge finder du mange smukke gamle bindingsværkshuse, her Køge MuseumNår du kommer til Køge og kører ind til centrum, får du allerede dér en fornemmelse af byens lange historie. Her finder du fine gamle bindingsværkshuse, hvor mange stammer helt tilbage fra 1500 tallet.. Med sin beliggenhed ved Køge Å og Køge Bugt har byen udviklet sig helt tilbage fra 1200 tallet og i 1288 blev den en købstad og var bl.a. kendt for sin gode ølproduktion.

Parker bilen ved byens gamle Torv, hvor du kan købe alskens lækkerier og ting og sager hver onsdag og lørdag, når der er torvedag. Her finder du også Danmarks ældste fungerende Rådhus, der blev bygget ca. 1552. Gå en tur rundt i centrum, hvor du finder Danmarks ældste bindingsværkshus i Kirkestræde og tæt på Skt. Nikolai Kirke, der stammer helt tilbage fra 1200 tallet. Kig ind og bemærk de mange gravplader i kirkegangen og det meget fint forarbejdede alter, der vidner om byens betydning gennem tiderne. Besøg også Køge Museum, Køge Miniby og kunstmuseet KØS inden du slår et smut ned til Køge Havn, hvor flere restauranter er med til at give liv og stemning, ikke mindst om sommeren. Det er også herfra at færgen sejler til Rønne på Bornholm.

Middelalderslottet Gjorslev Gods er et imponerende synNordstevns med gule kirker og middelalderslot

Fra Køge går turen nu sydpå. Du følger kysten og krydser gennem Strøby Egede, hvor du kan gøre et holdt og gå en tur i den  elegant anlagte Solgårdsparken. Kør videre af den smalle vej helt tæt på stranden og vandet frem til Strøby Ladeplads. Her finder du en dejlig strand, så er vejret med dig vil en svømmetur være oplagt.

Fra kysten kører du ad små fine veje ind til Magleby, hvor du evt. kan lave et lille stop og beskue den gule Magleby Kirke. Videre, kommer du til det imposante middelalder slot Gjorslev Slot, som stammer helt tilbage fra Margrethe den 1. Parker bilen og spadser en tur i den prydelige slotspark.

Stop og nyd et måltid og den fabelagtige udsigt fra Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov Endnu en gul kirke passerer du i den lille by Holtug, hvorfra du drejer af og ad en smal vej kører gennem den skønne Gjorslev Bøgeskov for at komme ud til kysten. Her møder dit øje den idylliske Bøgeskov Havn og det flot beliggende Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov med en fantastisk udsigt til Østersøen. Hold gerne en pause og nyd lidt til ganen. En anden og mere aktiv fornøjelse kan  være at gå en tur hen ad Stevns Klint Trampesti, hvor du kan følge klinten og kysten hele 22 km ned til Rødvig Havn.

 

Gå en tur i Holtug Kridtbrud - måske finder du et fossil på din turTilbage ad samme vej og til Holtog igen, hvor turen går ud til Det gamle Holtug Kridtbrud. Bruddet er lukket og fremstår i dag som et spændende og dramatisk naturområde, hvor der er gode muligheder for at finde forsteninger i de udgravede skrænter. Fra bruddet går en sti ned til stranden.
Tilbage på landevejen kommer du til Sigerslev og kort efter kan du gøre et holdt ved Stevns højeste punkt den 47 m høje rundhøj, Store Møllehøj, hvorfra du har en fin udsigt.
 

Store Heddinge, Fyrtårn, Koldkrig og badeby

Sct. Katharina Kirken med det ottekantede kirkeskib fra 1200 tallet, hvor sagnet siger at ”Klintekongen herfra forsvarede Stevns mod udefra kommende fjender”Vel nede fra ”højderne” kører du en kort strækning med høje pyntelige vejtræer og kommer frem til Stevns største by Store Heddinge. I dag er det en hyggelig handelsby, men byen stammer helt tilbage fra 1200 tallet og fik sine købstadsrettigheder i 1441 af kong Christoffer af Bayern. Parker bilen på torvet, spadser en tur og se de velholdte gamle huse eller tag op i byens borglignende vandtårn (nøgle låner du hos naboen, byens vandrehjem). Besøg også Sct. Katharina Kirken med det ottekantede kirkeskib fra 1200 tallet, hvor sagnet siger at ”Klintekongen herfra forsvarede Stevns mod udefra kommende fjender”*. Melder sulten sig, kan et godt bud være et måltid på Cafe Algade.


Gå en tur op ad den smalle trappe i Stevns Fyr og få en enestående udsigtSåledes mæt, går turen nu videre og fører dig atter ud til kysten gennem den lille by Tommerup. Kort efter drejer du til venstre og kommer ud til det 27 meter høje Stevns Fyr, der knejser imponerende 41 meter over havet på Stevns Klints højeste punkt. Fyret er stadig i brug og fra toppen er der en enestående flot udsigt, hvor du i klart vejr kan se helt til Sverige i nord og Møns Klint i syd. Ved siden af ligger det gamle fyrtårn, hvor der er indrettet et lille museum om fyrtånet og et flot billedfokus på det meget rige lokale fugleliv.

Fra fyret kører du nogle få kilometer til Højerup, som på trods af sin liden størrelse byder på flere seværdigheder. Et must er Højerup Gl. Kirke på kanten af klinten, hvor koret i 1928 styrtede ned ad skrænten. I dag er koret erstattet med en udsigtsterrasse, og er åben for besøg fra påske til efterårsferien. Kommer du udenfor åbningstid kan du dog stadig nyde den formidable udsigt du får til Stevns Klint uden for kirken. Er du til en tår kaffe eller en bid mad kan du evt.besøge Traktørstedet Højeruplund lige ved siden af kirken.

I Højerup finder du også Stevns Museum, hvor du dels kan forundres over alskens kuriøse artefakter til at berette om Stevns lange historie, dels kan se en mængde fossiler til at fortælle den geologiske historie helt tilbage fra dinosaurernes tidsalder.

Med den høje luftfugtighed har det ikke været rart for soldaterne at skulle sove i de lange gangeFra et kig langt tilbage i tiden er næste stop på ruten Koldkrigsmuseum Stevnsfort, hvor du får et fascinerende indblik en mere nutidig Danmarkshistorie. Langt inde i Stevns Klint blev der i 50’ernes koldkrigstid udgravet 1,7 km gange i 18 m dybde, som helt frem til 1999 blev brugt som fort til at våge over den sydlige indsejling til Øresund og Køge Bugt. I dag er det et museum, hvor du klart bør tage på en guidet tur rundt i gangene og høre om livet på fortet. Oppe på landjorden kan du se kanoner og andet militært ”legetøj”.

Inden ankomst i Rødvig kommer du gennem Lille Heddinge, hvor skolemuseet Lille Heddinge Rytterskole giver dig mulighed for at være skoleelev anno 1800 tallet.

I Rødvig får du den ægte og hyggelige havnestemning om sommerenI Rødvig får du den ultimative oplevelse af en hyggelig idyllisk havne- og badeby. Parker bilen ved havnen og lad dig indfange af stemningen med lystsejlere og badegæster, der nyder sommer og ferie. På din tur rundt finder du tæt på havnen noget så usædvanligt som en flinteovn, hvor der i gamle dage blev lavet flintepulver til fajance og glasur. Her kan du sætte dig og nyde udsigten fra  en Tænkebænk, som er bænke placeret på Stevns flotte udsigtssteder. Besøg også Rødvig Skibsmotormuseum eller gå langs stranden hen til Boesdal Kalkbrud. Vil du overnatte på turen er Rødvig Kro og badehotel et oplagt valg med sin centrale beliggenhed og med et billedskønt vue til klinten og ud over Østersøen.

Jomfrukloster, ladeplads og koralrev

Vemmetofte Kloster blev opført i1700 tallet som et adeligt jomfrukloster. Gå en tur i den smukke slotsparkEfter ophold i Rødvig kører du øst på og følger Stevns sydlige kyst ad snoede fine små veje. Gør et holdt i den lille havn ved Lund eller tag et smut ud til Vemmetofte Strand med gode bademuligheder inden du ankommer til Vemmetofte. Vejen fører dig bogstaveligt frem til og forbi Vemmetofte Kloster, hvor der i 1700 tallet på resterne af en middelalderborg med voldgrave, blev opført et adeligt jomfrukloster. I dag er klosteret forbeholdt beboerne, men du kan nyde en spadseretur i den pyntelige slotspark.

Ad snoede skovveje gennem den fagre Strandskoven fører turen dig til Faxe Ladeplads. Her finder du foruden en stemningsfuld lystbådehavn en dejlig badestrand, hvor du kan tage en dukkert i bølgen blå. Besøg også Faxe Ladeplads Miniby og evt. byens kirke, Hylleholt Kirke.

Herfra kører du til næste stop på ruten, som er Faxe. Byen troner rent faktisk på toppen af et Faxe Kalkbrud er faktisk et 63 millioner gammelt forstenet koralrev og af samme årsag er byens historie tæt knyttet til Faxe Kalkbrud. Faxe er en hyggelig handelsby, hvor du kan shoppe eller nyde et traktement på en af byens cafeer.

Et must er et besøg på Geomuseum Faxe, hvor en forstenet kæbe fra en krokodille er med til at give dig et godt indblik i den geologiske historie samt den betydning kalkbruddet har haft for byen og ikke mindst Faxe bryggeri. Fra museet kigger du gennem store panoramavinduer direkte ned til det stadig aktive kalkbrud. Vil du tættere på, kører du ned for enden af Stationsvej og parkerer bilen, hvorfra du kan gå en tur ned i en del af bruddet, der ikke længere er aktivt. Du kan også blot nyde det storslåede skue oppefra.

Elverhøj, ådal og slot for adelsdøtre

Karise Kirke har en stor tilbygning, der er et gravkapel for adelsfamilien Moltke.Efter al den drabelige natur er det helt fredeligt at køre videre, hvor du ad små landeveje kører nord på gennem blidt landbrugsland til Karise. Her finder du Karise Kirke, som dels er en sjælden fæstningskirke, dels har en stor tilbygning, der er et gravkapel for adelsfamilien Moltke.

Fra Karise kører du et lige et smut øst på forbi Herregården Juellinge, som bl.a. var i familien Moltkes eje i gennem næsten tohundrede år. Der er ikke offentlig adgang, men du kan se den elegante herregård fra vejen.


Stop op ved den sagnomspundne gravhøj ElverhøjVidere nordpå fører ruten mod Hellested. På vejen passerer du lige forbi den berømte gravhøj Elverhøj, der foruden sagnet om Flintekongen og at trolde og elverfolk boede her, også dannede forlæg for H.C. Andersens eventyr af samme navn. Her finder du i øvrigt også en af Stevns Tænkebænke.

Fra Hellested får du på din venstre side følgeskab af Tryggevælde- Å og Ådal, der er et af Sjællands største å systemer. På vejen mod Varpelev bør du stoppe og på din højre side besøgeden imponerende Jættestuen Maglehøj.

Lige inden Varpelev drejer du vest på og krydser Tryggevælde Å. Inden kan du evt. tage et smut til  Varpelev, hvor du finder Ranestedet, som er et lille stråtækt hus indrettet som mindestue med møbler og inventar fra 1900 tallet.

 Det smukke og frodige landskab vedTryggevælde Å og Ådal har fra tidernes morgen tiltrukket folkPå den højre side af åen kører du nu langs Tryggevælde- Å og Ådal. Flere steder kan du parkere og gå en tur i det smukke og frodige landskab, som fra tidernes morgen har tiltrukket folk, hvorfor her også er gjort et væld af arkæologiske fund.

Fremme i Valløby kan du på Valløbys Kirkegård se kirkens tætte tilknytning til Vallø Slot, hvor flere gravtavler fortæller om adelige fra Slottet. Så med det i mente går turen videre op til det stadselige Vallø Slot, der ligger smukt at skue på en bakketop med udsigt ud over Køge Bugt.

Vallø Slot er tilbage fra 1300 tallet, men er ombygget flere gange og har dertil været i flere adelsslægters eje.Slottet stammer tilbage fra 1300 tallet, men er ombygget flere gange og har dertil været i flere adelsslægters eje. I 1700 tallet blev Vallø Slot et stift til at hjælpe og understøtte ugifte danske adelsdøtre og slottet har stadig denne funktion i dag.  Parker bilen og gå en tur i den pyntelige Slotspark, som du kan runde af med et godt måltid på Vallø Slotskro.

Efter denne næsten adelige oplevelse kører du ad en meget smuk og herskabelig allé langs slotsparken ind til Køge, hvor turen så slutter.

Læs også Motors version af kør selv-turen på Stevns

Hent rutebeskrivelsen i printvenlig PDF med links

For flere oplevelser:

Andre ture i Danmark:

Se andre ture i Danmark

Se også:

www.fdm-travel.dk/danmark/miniferie/

FDM rabatter du kan benytte på rundturen

 Stevns Dancenter sommerhuse og feriecentre
  Small Danish Hotels - Køge
  Hertz Biludlejning
  Europcar
  Statoil
  Autopartner
Køge Thiele
Rødvig

FDM Camping samarbejdspladser

Karise FDM Camping samarbejdspladser

 

Kort over rundturen

Nedenfor på kortet kan du se ruten på rundturen.

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen