Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Kør selv-tur i Kongernes Nordsjælland

Nordsjælland byder eksempelvis på et pragtfuldt kig til Frederiksborg Slot fra Slotsparken

Nordsjælland med de smukke slotte og storslåede naturscener med søer, skove og strande var gennem århundrede fristed for Danmarks konger og dronninger. Nordsjælland er gennemkrydret med historiske perler, der nærmest dækker hele Danmarkshistorien og blot venter på at blive oplevet af dig.

Kør selv-tur i Kongernes Nordsjælland

Turen starter og slutter i Hillerød og ad en 142 km lang rute (se kort nederst på siden) kommer du rundt i Nordsjælland. Du kan køre turen på en dag, men hvis du vil stoppe for at besøge seværdigheder, gå, cykle eller sejle en tur i den smukke natur eller måske nyde en frokost undervejs, kan du med fordel sprede turen over to dage.

Slotte, slagter og Esrum Sø

Nyd en frokost i SkipperkroenTuren starter i Hillerød, hvor du uden tvivl bør besøge det historiske Frederiksborg Slot og Det nationalhistoriske Museum samt ikke mindst den storslåede barokke Slotshave. Herfra kører du videre mod Fredensborg og på vejen kan du tage et lille smut til Sørup i den sydlige ende af Esrum Sø. Oplev den hyggelige stemning i det tidligere fiskeleje, spis frokost i Skipperhuset med direkte udsigt til søen og book evt. en smuk sejltur rundt i Esrum Sø, inden du runder af med en is fra Ishuset i Sørup.

I Fredensborg ligger så slottet med samme navn, hvor kongefamilien opholder sig fra tid til anden. Du kan kun besøge selve slottet i juli, men en tur rundt i den smukke historiske slothave, der ligger ud til Esrum sø, er en oplevelse i sig selv.

Lad dig blot friste af alsken lækkerier fra Tikøb RøgeriFra Fredensborg kører du videre langs Esrum sø, hvor landevejen snor sig gennem det bakkede landskab og åbenbarer fortryllende kig til søen. Næste stop er den lille landsby Tikøb. Byens kirke er en af Sjællands første teglstenskirker og renæssance prædikestolen samt barok altertavlen er bestemt et besøg værd. Vel ude igen og lige overfor kirken ligger Tikøb Røgeri, hvor slagteren, gerne sælger dig lækre ny røgede varer.

Borgruin, vandmølle og museum

Næste stop er i den lille landsby Gurre, hvor du får en god fornemmelse af historiens vingesus med Valdemar Atterdags Gurre Slotsruin fra 1300 tallet. Ikke langt herfra kan du slå et smut forbi den smukt beliggende Peter Beiers Chokoladefabrik, hvor deres butik kan tilbyde chokolade til enhver gane.

Besøg det imposante Rudolf Tegner Museum i det smukke landskabVejen videre mod Hellebæk byder på noget særligt – for her er asfalten skiftet ud med grus og løber gennem et blidt bakket landskab. Fremme i Hellebæk ser du et eksempel på fortidens danske våbenindustri med den meget idyllisk placerede Hammer Mølle, hovedbygningen Hellebækgård og de fine gamle arbejderboliger langs Bøssemagergade.

Fra Hellebæk kører du med en storslået udsigt til Øresund langs kysten forbi badebyen Hornbæk til Dronningmølle. Her viser et skilt af mod Rudolf Tegners Museum, placeret lidt inde i landet i det fortryllende fredede område Rusland. Besøg det fascinerende imposante betonmuseum og nyd nogle af kunstnerens skulpturer, der er placeret rundt om i det smukke landskab.

Søborg Slotsruin husede landets fjender tilbage i 1100 tallet

Kloster, kirke og havneby

Længere inde i landet kommer du til byen Esrum. Her giver Esrum Kloster og Møllegård, center for kultur, aktiviteter og naturoplevelser, dig et interessant indblik i klosterets kulturhistorie.

Historie møder dig også i den lille by Søborg, hvor den gamle landsbykirke er smukt udsmykket med altertavle og prædikestol fra renæssancen. Yderligere, vest for byen, ligger Søborg Slotsruin fra 1100 tallet, der på den tid blev brugt som fængsel for landets fjender.

Nyd friskfanget fisk i den hyggelige havn i GillelejeNu går turen igen ud til kysten og næste stop er Gilleleje. Men lige øst for byen skal du gøre et lille stop og besøge det smukke udstillingssted Munkeruphus. Tæt på finder du tillige Nakkehoved Fyr (øst), hvor du får du en fantastisk udsigt til Kattegat og den svenske kyst. Når du så ankommer til Gilleleje, får du ægte havneliv med fiskekuttere, røgerier og ikke mindst om sommeren, diverse spisesteder, hvor fremragende friskfanget fisk står på menuen. Mæt efter et måltid kan du også besøge det lokalhistoriske Gilleleje Museum  eller måske vandre op til Nakkehoved Fyrbakke, vest for byen.

Bakker, strand og travetur

Fra Heatherhill i Rågeleje er der en fantastisk udsigt til KattegatkystenNæste destination er Rågeleje, hvor du kan stoppe og gå langs strandpromenaden, der giver adgang til en fin badestrand. På vej mod Vejby og Tisvildeleje kommer du forbi en naturperle i det skønne Heatherhill, som er et fredet område ud til kysten. Her bør du så afgjort vandre en tur og nyde landskabet og den enestående udsigt fra toppen af kystskrænten ud mod Kattegat.

Velankommet til Tisvildeleje kører du hele vejen ned gennem den livlige og populære badeby for at ende på en stor parkeringsplads. Den giver dig umiddelbar adgang til kilometervis af skøn strand med klitter ind mod den pragtfulde skov, Tisvilde Hegn, der kun indbyder til en lang travetur i det kuperede terræn.

Gå en tur i de smukke Tibirke bakker og få en fantastisk udsigt over landskabetFra Tisvildeleje går turen nu mod Tibirke, men du kan lave et stop ved Sandflugtsmonumentet, der ligger på toppen af en bakke i et fredet landskab, hvor du har en flot udsigt over mod landsbyen Vejby. I Tibirke har du på højre side af landevejen Tibirke Kirke, der stammer tilbage fra 1100 tallet og hvis fint anlagte kirkegård er nabo til Tisvilde Hegn.

Samme side lidt længere henne kan du så nyde synet af det fredede landskab ved Tibirke Bakker. Stopper du og går en tur op til ”Udsigten” bliver du belønnet med en enestående udsigt til Arresø og det store vådområde Ellemosen eller Holløse Bredning, hvor du kan være så heldig at møde en af de udsatte bævere. Her kan du tillige gå et lille stykke af Oldtidsvejen, der som et slags vadested førte over mosen i oldtiden, men husk at medbringe gummistøvler!!

Møller, sø og skov

Følg den snoede og smukke landevej med kig til ArresøFra Tibirke kører du til Ramløse, der ligger tæt på Arresø. Her ligger Ramløse Mølle, en meget velholdt hollandsk mølle, hvor du kan opleve hvordan man lavede mel i gamle dage.

I Ramløse drejer du af mod Annisse ad en Margueriterute, der bestemt lever op til denne begunstigelse med flere spektakulære kig ud over Arresø ad en lille snoet landevej i et meget bakket landskab. Stop evt. ved den smukt placerede picnicplads lige ved søen og nyd din medbragte frokost. Ind til Annisse by ankommer du gennem en herskabelig álle og umiddelbart efter kommer Annisse Kirke, der ligger placeret på toppen af en lille bakke. Et must er en tur op på kirkegården, hvor udsigten over Arresø ikke fås bedre.

Højt hævet ligger Pibe Mølle med en fin udsigt til det omkringliggende landskabVidere mod Kagerup kommer du til Pibe Mølle, en gammel stubmølle, der ligger majestætisk placeret på en lille bakketop. Ikke langt herfra får du et kig ud over Pølesø (Solbjerg Engsø) inden du kommer til Kagerup, der samtidig er porten til Grib Skov, Danmarks fjerde største skov. Nyd den snoede og smukke vej gennem skoven, inden du drejer af mod Nødebo, hvor den lange lige vej har adskillige ”kildebakker”, der nok kan dig give et sug i maven.

Mange forbinder nok Nødebo med juleeventyret Nøddebo Præstegård, men præstegården i historien refererer faktisk til Greve Præstegård. Derimod er virkelighedens Nødebo Kirke Nordsjællands ældste og her kan du beskue nogle meget smukke kalkmalerier med temaer fra hele bibelhistorien.

Fra Nødebo går turen tilbage til Hillerød igen, hvor du meget vel kan runde din tur af med et velfortjent måltid på en af byens glimrende restauranter.

Læs også Motors version af kør selv-turen i Nordsjælland

Hent rutebeskrivelsen i printvenlig PDF med links

For flere oplevelser:

Andre ture i Danmark:

Se andre ture i Danmark

Se også:

www.fdm-travel.dk/danmark/miniferie/

www.visitnordsjaelland.com

Kort over rundturen

Nedenfor på kortet kan du se ruten på rundturen.
Klik her eller på kortet hvis du vil se ruten i et større vindue

 


FDM rabatter du kan benytte på rundturen

Hillerød:

Ålsgårde:
Statoil Statoil
Q Park Danland Gilleje
Helsingør: Græsted:
Statoil Statoil
Fredensborg: Vejby:
Statoil Statoil

Google Map

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen