Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Sådan pakker du campingvognen rigtigt

Sådan læsser du din campingvogn korrekt

Når campingvognen skal køre sikkert, forudsætter det, at campingvognen er læsset korrekt. Det betyder, at vognen ikke må være overlæsset og at vægtfordelingen skal være rigtig.

Når du ferielæsser bil og campingvogn, skal du tage hensyn til lasteevne og vægtfordeling i bil såvel som i campingvogn. Skal et vogntog køre sikkert og stabilt, skal vægtfordelingen være så optimal som mulig, og de maksimale akseltryk må ikke overskrides.

Det vil sige, at hverken bil eller campingvogn må overlæsses. Du skal derfor som udgangspunkt kende især campingvognens vægt, før du begynder at fylde ferieoppakning i den. Campingvognen vejer nemlig oftest langt mere, end du tror. Derfor er det også en god idé at få campingvognen vejet. Derefter er det en god idé at veje tingene, efterhånden som du læsser dem i vognen, så du undgår du at overskride totalvægten.

SE VIDEO: Sådan bliver en campingvogn vejet

Det er i øvrigt en gylden regel, at tunge ting bør pakkes nederst og umiddelbart foran hjulakslen set i kørselsretningen. Alle løse genstande skal desuden fastspændes, så de ikke kurrer rundt i vognen under kørslen.

Tjek kugletryk, når vognen er pakket

Vogntogets kørestabilitet afhænger af kugletrykket, og kørestabiliteten afslører, om der er en fornuftig fordeling af læsset. Du kan tjekke kugletrykket ved hjælp af en badevægt og en stump kosteskaft. Badevægten stilles under sammenkoblingen. Kosteskaftet anbringes med den ene ende i kugleskålen og den anden på badevægten. Derefter sænkes vognen, indtil det fulde tryk hviler på badevægten. Campingvognen skal stå vandret eller i den vinkel den har, når den er tilkoblet bilen. Trykket bør ligge omkring 60-75 kg med læsset vogn.

Vær opmærksom på, at de færreste personbiler må have et kugletryk, der overstiger 75 kg. Nogle biler må endda kun have 50 kg. Omvendt giver for lavt kugletryk ustabile og farlige køreegenskaber, idet kugletrykket aftager under kørslen på grund af vindpresset mod campingvognens forende.

Ligger vogntoget uroligt, kan du med fordel justere læsset lidt frem og på den måde opnå et højere kugletryk. Du skal dog stadig være opmærksom på, at du ikke overskrider det maksimalt tilladte kugletryk. Kør evt. en kort prøvetur, inden du begiver dig ud på den lange ferietur, for at finde frem til den optimale vægtfordeling. 

FDM anbefaler om camping:

Alt om camping på fdm.dk

Video: Sådan sikrer du campingvognen 

Køb dit campingudstyr i FDMs netbutik 

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen