Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

12 gode vinterråd til campister

12 gode vinterråd til campister. Foto: Billedbank

Hvad enten du skal på vintercamping eller opmagasinere vognen, er der nogle ting, som er gode at have styr på. Her får du FDM-eksperternes bedste råd.

Skal du på vintercamping? 

1. Hav styr på ventilationen
Vær sikker på at ventilationshuller og skorstenen ikke er dækket til af f.eks. sne eller nedfaldne blade. Skovl sne under vognen væk. Der skal luftcirkulation i vognen, ellers risikerer du at få kulilteforgiftning. Investér eventuelt i en gasalarm, som fanger flere forskellige gasarter, herunder et eventuelt forhøjet niveau af kulilte. Det er især en god idé, når varmen kører hele tiden, som den jo gør, når det er koldt udenfor.

2. Hold øje med sne og frost
Brug et vinterfortelt, hvor taget er mere skråt. Husk også hårdføre pløkker og at rydde vognens tag for sne – især tøsne kan blive tungt og kan i værste fald give trykskader. Lidt puddersne må derimod gerne blive liggende på taget – det virker isolerende. Er det frostvejr, så skil afløbet ad, så vandet fra køkken og toilet løber direkte fra de enkelte afløbsrør ned i en murerspand. Den sprækker ikke, hvis frosten er hård.

3. Tænk over vinterdæk og pigdæk
I Danmark er der ingen krav om at køre med vinterdæk, men FDM anbefaler det. Kører du med vinterdæk på bilen, anbefaler FDM desuden, at du også monterer vinterdæk på campingvognen eller anhængeren, selv om loven ikke kræver det. Kører du med pigdæk, er der til gengæld et lovkrav om, at du også har det på campingvognen eller anhængeren.
Hvis du kører til Sverige om vinteren, skal du have monteret vinterdæk eller pigdæk på både din bil og din campingvogn fra 1.12.- 31.03. I Tyskland er det derimod forbudt at køre med pigdæk og lovkrav om vinterdæk i vinterføre.

4. Tjek slidbanemønsteret
Dækkets slidbanemønster er afgørende for dækkets egenskaber. Loven kræver, at du har samme dæktype på hele bilen og en mønsterdybde på minimum 1,6 mm, men FDM anbefaler en minimumdybde på 3,0 mm for at undgå akvaplaning. Husk: Selv om mønsteret på dækkene ser fint ud, som det typisk gør på campingvognen, kan de godt være møre eller revnede. FDM anbefaler at skifte dem, når de er 5 år gamle. Tjek datoen på siden af dækket. Står der f.eks. 0508, betyder det, at dækket er produceret i uge 5 i år 2008.

5. Sørg for frostsikker sprinklervæske
Hvis din sprinklervæske ikke er frostsikret risikerer du, at dyser og slanger fryser til. Det gør de allerede ved lav frost. Men husk: det er en dårlig idé at bruge sprinklervæske på en kold rude. Er det frostvejr, kan spritten fordampe og efterlade resten af væsken som is på din forrude. Vent i stedet med at bruge sprinklerne til forruden er varmet op.

LÆS MERE: Forberedelser til vintercamping

Sender du vognen i hi? 

6. Vask og tøm vognen
Et af de største problemer med vinterhi er, at vognen bliver indelukket. Vask den både indvendigt og udvendigt og tag så meget af inventaret, du kan, ud af vognen og læg det et varmt og tørt sted i din bolig – det gælder f.eks. hynder, madrasser, gardiner, puder, elektronik osv. Vær opmærksom på, at fugtposer ikke nødvendigvis er en god idé – de kan tiltrække fugt udefra.

7. Dæk din vogn til
Din campingvogn kan godt overvintre udenfor – helst under et halvtag eller en carport. Det vigtigste er, at der ikke står sne på taget af den, eller at den bliver udsat for større mængder regn. Det kan gå ud over samlinger m.m. Pas på med at spænde en presenning over. Den kan lave ridser eller slå ting i stykker, hvis det f.eks. blæser meget. Vær også på vagt, hvis din vogn overvintrer i en lade: Har laden tidligere været brugt til opbevaring af korn eller hø, risikerer du, at musene flytter ind. Kontrollér om åbninger i bunden er dækket af med et net. Brug evt. hønsenet, som du ruller sammen til en bold og stikker ind i åbningerne.

8. Klods vognen op
Husk at klodse vognen godt op af hensyn til dækkene. Brug gerne klodser i stedet for vognens egne støtteben. Hvis du bruger støttebenene, må vognen gerne støtte på dem – men ikke hvile på dem med hele vægten.

9. Pump dæk til maks.
Skal vognen i vinterhi, så stil den gerne på en fliseflade. Det er et solidt og ensartet underlag, der kan være med til at sikre, at dine dæk ikke går ud af facon. Pump desuden dækkene til max, ellers risikerer du, at de sætter sig og tager skade – og er de først blevet skæve, skal de skiftes. Dæk gerne hjulene til, når du stiller vognen op, da lys nedbryder gummiet.

10. Rengør og smør efter
Alle bevægelige dele som støtteben, håndbremse, påløbsbremse og bremseforbindelser gøres rene og smøres ind i fedt og olie. Giv gummilisterne en gang silikone og smør blanke dele med rustbeskyttelse. Husk nu, at du endelig ikke må smøre kugleleddet, hvis du har en campingvogn med bremsestabilisator. Den særlige friktionsbelægning virker nemlig ikke, hvis der kommer olie på. I øvrigt piver den heller ikke, da den ikke er lavet af metal.

11. Besøg din vogn
Har du mulighed for det, så besøg din vogn en gang om måneden, luft ud i den og varm den op for at mindske risikoen for fugt. Står den udenfor, så fjern eventuel sne og blade fra taget.

12. Husk kasko ved opmagasinering
Har du en aftale med en landmand om at vinterparkere campingvognen i hans lade eller lign., så husk at kaskoforsikre din vogn. Landmanden har nemlig ikke noget ansvar, hvis der skulle der ske skade på din campingvogn, f.eks. som følge af en vandskade, hvis laden brænder, bliver ødelagt af storm o.l., mens den står hos ham. Han han kun gøres erstatningsansvarlig, hvis du kan bevise, at han er skyld i skaden. Kilde: Forsikringsoplysningen.

LÆS MERE: Gør campingvognen klar til vinteropbevaring 

FDM anbefaler om ferie og camping: 

Planlæg din campingferie

Regler for vinterdæk i udlandet

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen