Det skal du vide om vinterdæk

Det skal du vide om vinterdæk

Når du skal købe vinterdæk til din bil, har EU lavet en ny mærkning af dæk, du skal tage stilling til. Her får du et overblik.

Når du skal købe vinterdæk til din bil, er der kommet en ny mærkning af dækkene, du skal tage stilling til. Der er dog tale om en generel mærkning og ikke en særlig mærkning af vinterdæk. Den nye mærkning af dæk omfatter ikke test i vinterføre som sne og is. Her bør du nærlæse FDMs test af vinterdæk.

Ny mærkning af dæk

Kort fortalt er dækket forsynet med tre forskellige mærker. Det første mærke indikerer dækkets rullemodstand (og derved brændstofforbruget). Det næste mærke angiver dækkets evner på våd vej. Det sidste mærke viser dækkets udvendige støjniveau.

Se den store test af vinterdæk 2012

VIDEO: Her kan du se, hvad der er værd at vide om sommerdæk

Mere brændstoføkonomiske vinterdæk

Dækkets rullemodstand spænder over syv klasser fra A til G, hvor A er bedst. Forskellen på et dæk mærket med G og et dæk mærket med A kan ifølge Europakommissionen være op mod 7,5 procent lavere brændstofforbrug, hvis man ser på en almindelig personbil. Ved lastbiler kan det betyde væsentligt mere.  

Dæk på våd vej

Dækkets bremseevne på våd vej spænder ligeledes over syv klasser fra A til G, hvor A er bedst. Forskellen på et dæk mærket med G og et dæk mærket med A kan for en almindelig personbil betyde 30 procent kortere bremselængde. 

Mindre støj fra vinterdæk

Dækkets støjniveau måles i decibel og er illustreret ved tre sorte streger. Én streg betyder, at dækket støjer 3 decibel under den kommende EU-grænse. To streger betyder, at dækket overholder EUs kommende støjgrænse. Tre streger betyder, at dækket overholder den nuværende EU-grænse. 

Mærkning af dæk pr. 1. november 

Dæk, der er produceret efter 1. juli 2012 og som sælges efter 1. november 2012, skal være mærket efter den nye ordning. Undtaget er altså dæk, der er fremstillet inden den 1. juli. Det betyder, at en stor del af de vinterdæk, der bliver solgt i den kommende sæson, formentlig ikke er mærket, da de er produceret før skæringsdatoen.

Mere om den nye EU mærkning af dæk

Hjulskift til medlemspris: Få skiftet til vinterdæk hos FDM

FDM anbefaler

Hav altid mindst 3 mm. dækmønster
Skift til vinterdæk, inden det bliver vintervejr
Kører du til udlandet, vær opmærksom på, at der kan være regler for brug af vinterdæk

Her kan du se vinterdæktesten 2012

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen