Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Bilens batteri

Bilens batteri kan holde i adskillige år, hvis der passes på det. Foto: Arkiv

Bilens batteri kan holde i adskillige år, hvis bilen ikke kører for korte ture. Især vinterkulde kan være hård ved batteriet.

Det er ofte først, når batteriet giver op, og bilen ikke kan starte, at vi bliver opmærksomme på bilens batteri. Men kører du især kortere ture, skal du være ekstra opmærksom på bilens batteri og dets kapacitet. Det er nemlig ikke sikkert, at batteriet når at lade ordentligt op, og det vil på sigt reducere batteriets holdbarhed.

Vinter hård ved bilbatteriet 

December, januar og februar er ofte de tre hårdeste måneder for bilens batteri. Ved hård frost kan batteriet miste op til 50 procent af sin kapacitet, eller måske endda give helt op. Det betyder, at rigtig mange bilejere må tilkalde vejhjælp for at få liv i bilen.

Du kan dog selv gøre bilens batteri vinterklar ved at følge disse to råd: 

Øg batteriets kapacitet

Kører du mest korte ture, kan batteriet let komme til at savne strøm. Det skyldes, at lys, sædevarme, blæser, elbagrude og radio stjæler bilens strøm. Især i de kolde måneder kan det være en god idé at lade batteriet op over en nat, så batteriets kapacitet kommer i top. Brug en hjemmelader, som kan købes i de fleste bilistbutikker.

FIND HER: Lader og startkabler til bilen i FDMs netbutik

Rens batteriets poler

Særligt på ældre biler kan der dannes ir på batteripolerne og ved batteriklemmen på begge poler. Ir giver en dårlig kontakt mellem ledning og batteri, og her kan der let forsvinde noget af den effekt, der ellers skal til for at starte bilen. I første omgang kan ir let fjernes med kogende vand. Dernæst bør polerne og batteriklemmen smøres med lidt vaseline, der kan beskytte mod ny ir. Det gøres lettest ved at afmontere polen kortvarigt.

Giv bilen starthjælp

Skulle uheldet være ude og batteriet har givet op, kan det være en mulighed at starte bilen ved hjælp af en anden bil og et sæt startkabler. Det er meget vigtigt, at kontrollere bilens instruktionsbog og følge producentens vejledning for starthjælp til lige netop din bil. Der findes enkelte bilmodeller, hvor der ikke må bruges startkabler.

LÆS HER: Sådan startes bilen med startkabler

Skift batteri i god tid

Er batteriet ikke til at redde, så er det tid til en udskiftning. Det er ikke på alle biler, hvor det er lige nemt selv at klare det. Så kan et værksted være behjælpelig. Det kan sjældent svare sig at vælge det allerbilligste batteri, da kvaliteten kan svinge en hel del.

SE OGSÅ: Få vejhjælp og nyt bilbatteri hos FDM

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

4 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Flemming Qvist
#4Exide Premium med Carbon Boost
Exide anvender en særlig aktiv masse i sine Premium batterier.
Denne masse har en speciel sammensætning af batterimassen som indeholder carbon, hvilket har en særlig positiv virkning på batteriets livslængde fordi det modvirker sulfatering af batteriet.
Ofte er det sulfatering som gør at batteriet mister styrke til at starte motoren.
Tilsætningen af carbon betyder også at batteriet bedre tager imod strøm ved opladning. Har netop købt sådan et batteri til erstatning af det 8 år gamle Varta batteri. Jeg vender tilbage om 8 år og fortæller om Exide batteriet holder længere.
Rediger
 |  Skrevet af: Niels P. Sønderskov
#3Det var dog et gyseligt sprog! Det kan FDM godt gøre bedre.
Rediger
 |  Skrevet af: Preben Astrup
#2Jeg kan anbefale automatiseret batterioplader, som styres via ur. Plus en forvarmer med fjernbetjening. Batteriet bliver opladt hver morgen fra 06.00 - 08.00. Og forvarmeren tændes ca, 20 minutter for kørsel. Resultat: Isfri bilruder, ingen koldstart og varme i kabinen ved start.
Rediger
 |  Skrevet af: Jan Pedersen
#1Jeg har de sidste mange år gjort det, at 5 - 10 min. inden jeg kommer hjem, så slukker jeg alt el i bilen: radio, blæser, sædevarme og elbagrude og lader bilen køre med lidt høje omdrejninger. Jeg har aldrig haft problemer med at starte.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen