Bliv FDM medlem

- og få en masse fordele til dig og din bil

Kampagnetilbud: Spar 20% første år.

Bliv medlem

Guide til køb af brugt campingvogn

Tjek den brugte campingvogn grundigt, inden du køber.

Har besluttet dig for at købe en brugt campingvogn, bør du tjekke den grundigt og huske, at forhandlere altid skal give reklamationsret på brugte vogne. Det samme gælder ikke ved privat handel.

Der kan være mange fordele ved at vælge en brugt campingvogn frem for en ny. Men der er også en række ting, som du skal være opmærksom på, inden du trækker af sted med din nye brugte campingvogn. Det kan f.eks. være en fordel at vælge et anerkendt mærke, da det giver tryghed for, at du fremover kan skaffe reservedele til din brugte campingvogn.

Tjek vognen grundigt inden du køber

Det vigtigste, når du kigger på brugt campingvogn er, at du gennemgår vognen grundigt og tjekker den for synlige skader. På brugte vogne skal du især være opmærksom på fugt i vognen, da det kan give store skader fremadrettet, hvis vognen er ramt af fugt. Husk også at undersøge, om alle vognens funktioner virker, som de skal.  Følger der fortelt med vognen, bør du også slå det op og se, om det er i god stand.

Tjek desuden campingvognens servicebog for at se, om den tidligere ejer har fået gennemgået vognen. Har vognen ikke gennemgået service, så kræv at få et servicebesøg med i handlen. Spørg også til evt. reparationer.

Endelig skal du undersøge, om der er restgæld i vognen. Er der restgæld, skal du bede sælger fremlægge dokumentation i form af kvittering fra panthaver på, at gælden er indfriet, inden du køber vognen. Ellers risikerer du selv at hæfte for gælden, da tinglyst restgæld følger køretøjet. Med stelnummereret kan du på www.tinglysning.dk tjekke, om der er restgæld.

LÆS MERE: Tjekliste til køb af brugt campingvogn

Få et professionelt tjek

Når du har forelsket dig i en brugt campingvogn, så er det en god idé at få den tjekket på et værksted eller på et testcenter for campingvogne, så du får sikkerhed for, at alle de ting, du ikke selv kan tjekke, også er i orden. Her vil vognens dæk, gasanlæg, lys og bremser blive testet, ligesom vognen vil blive gennemgået for skader og fugt.

Viser vognen tegn på fugt eller skader, bør du kræve udbedring af skaderne eller forhandle prisen ned, inden du køber. Du kan finde testcentre hos Dansk Campingunion på www.dcu.dk, eller du kan benytte en campingvognsforhandler eller et værksted.

Når du køber vognen, så få aftalen på skrift. Brug evt. FDMs slutseddel. Husk også, at du som medlem af FDM kan få gennemgået din slutseddel af FDMs rådgivning. FDM tjekker bl.a., om slutsedlen er korrekt udfyldt, om sælger giver tilstrækkelige og præcise oplysninger om vognen, og om vilkårene for købet i øvrigt er rimelige og lovlige.

LÆS MERE: Slutseddel til bil, MC og campingvogn

Fejl, mangler og reklamationsret

Oplever du fejl eller mangler på din nyindkøbte brugte campingvogn, så husk at der altid er reklamationsret på brugte vogne, der er købt hos en forhandler. Også selvom forhandleren i slutsedlen skriver, at vognen er købt ”som beset”, ”en gros ”, ”som afhentningstilbud”, ”med fejl og mangler” eller med andre generelt formulerede forbehold. Ved køb hos en forhandler er reklamationsretten nemlig ifølge købeloven ufravigelig og gælder altså uanset, at der i slutsedlen er taget generelle forbehold.

Køber du derimod vognen af en privat person, er reklamationsretten ikke ufravigelig, og det betyder, at reklamationsretten kan fraskrives. F.eks. hvis sælger skriver ”som beset” i slutsedlen. I sådanne tilfælde har du ingen reklamationsret og kan derfor ikke klage, selvom vognen efterfølgende viser sig at have alvorlige fejl - medmindre du kan bevise, at sælger vidste, at vognen havde de pågældende fejl. Det vil dog i de fleste tilfælde være meget vanskeligt at bevise. Køber du en campingvogn af en privat person, er det derfor ekstra vigtigt, at du undersøger vognen grundigt, inden du underskriver slutsedlen.

LÆS MERE: Rettigheder ved fejl og mangler efter bilkøb

LÆS MERE: Købeloven

Husk at du altid kan henvende dig til FDMs rådgivning, hvis du har brug for råd i forbindelse med køb af campingvogn eller i forbindelse med et eventuelt efterfølgende reklamationsforløb.

Hvis du køber din campingvogn hos en forhandler, der er medlem af Camping Branchen, vil du i øvrigt have mulighed for at klage til Camping Branchens reklamationsnævn, såfremt vognen viser sig at være et problematisk køb, og det viser sig umuligt at nå til enighed om en rimelig løsning på problemerne med forhandleren. Køber du i stedet vognen hos en forhandler, som ikke er medlem af Camping Branchen, vil du ikke have mulighed for at få behandlet din klage i et ankenævn, og vil derfor i stedet skulle starte en retssag op, hvis du ikke kan nå til enighed med forhandleren.

FDM anbefaler om camping og campingvogne 

Se FDMs sektion med gode råd til campingferien

Prøv FDM beregner til trailer og campingvogn

FDM Kort Vidste du, at som medlem kan du bl.a. få:

  • Vejhjælp til campingvogn og trailer
  • Ekspertrådgivning og juridisk hjælp
  • Adgang til billån, forsikring og vejhjælp
  • Bladet Motor 11 x årligt med forbrugerstof og tips og tricks
Bliv medlem

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen