Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Honda Civic – nu med tryk på

Honda Civic. Foto: Honda og Karsten M. Lemche, FDM

10. generation af Honda Civic er ny fra inderst til yderst. Også Honda satser nu på små turbomotorer, og hele pakken af moderne fører-hjælpesystemer er standard i alle modeller.

I modsætning til forgængeren er 10. generation af Honda Civic en ”verdensbil”, der sælges i samme skikkelse på hele kloden. Den bygges i Swindon i England. Foto: HondaMotor mener: Den nye Honda Civic er en af de mest velkørende og køreglade biler i klassen, vel at mærke uden for mange kompromiser i forhold til komfort og brugsværdi. Og det tjener Honda til ære, at alle relevante sikkerhedssystemer altid er med i prisen.

Trods stolte traditioner for fin teknik var Honda længe om at hoppe på trenden med små, højtydende turbomotorer. Men når 10. generation af Civic ruller ud til de danske forhandlere i løbet af foråret, er det med nye 1.0- og 1.5-liters benzinturboer med 129 og 182 hk under hjelmen og henholdsvis tre og fire cylindre.

Begge har direkte indsprøjtning og variabel ventilstyring. Diverse tekniske krumspring som for eksempel lavere olietryk ved høje omdrejninger giver meget lav indre friktion, og der er frit valg mellem seks gear eller trinløs CVT-automatik.

LÆS OGSÅ: Stortest af Årets Bil, Opel Astra

Honda har skruet op for kvalitetsfornemmelsen i kabinen. Det er nemt at finde sig til rette, men instrumenterne er ikke de nemmeste at aflæse.Resten af bilen er lige så ny som motorerne, og Honda hævder, at modelskiftet er det mest gennemgribende i den japanske koncerns 54 år lange historie som bilproducent.

Ingen stationcar

I første omgang kommer Civic som femdørs hatchback, mens en afløser til den i Danmark ganske populære Civic Tourer-stationcar ifølge Honda ikke er på tapetet i denne omgang. Femdørsmodellen er blevet 14 cm længere, tre cm bredere og to cm lavere, og det 478 liter store bagagerum er blandt klassens største.

Det 478 liter store bagagerum er blandt klassens største, og den traditionelle hylde er erstattet af et rullegardin, der fylder mindre og sparer vægt. Foto: Peter Clausen, FDMLoftshøjde og benplads ved bagsædet er til gengæld ikke helt så overvældende, men nok så vigtigt er nødbremse, kollisionsalarm, adaptiv fartpilot og linjevogter standard i alle versioner.

LÆS OGSÅ: Motors stortest af Peugeot 308

Køredynamik fylder meget i Hondas selvforståelse, og selvom ikke alle mærkets modeller gennem tiderne har levet helt op til de japanske skåltaler, bliver køreglade sjæle bestemt ikke skuffede over den nye Civic.

Munter og køreglad

Gearskiftet er en af årsagerne til, at Civic er så sjov at køre. Men den trinløse automatik til 20.000 kr. ekstra er også værd at overveje.Baghjulsophænget er nu af den avancerede multilink-type, og med kun en bagatel over to rat-omdrejninger fra yderpunkt til yderpunkt er styretøjet meget direkte. Det reagerer også usædvanlig rapt på styreudslag, blandt andet fordi udvekslingen er progressiv, og den elektromekaniske servo aktiverer selve tandstangen direkte med sit eget spidshjul – Honda kalder systemet ”Double Pinion”.

Bilen krænger kun lidt og står usædvanlig godt fast i svingene. Også gearskiftet er en ren fornøjelse med korte, lette og præcise vandringer, garneret med en fornemmelse af mekanisk præcision. CVT-transmissionen, der fås til alle versioner og koster 20.000 kr. ekstra, er desuden et af de bedste af sin art, Motor har oplevet.

LÆS OGSÅ: Motors stortest af VW Golf

Synsbedrag: Det, der ligner en ekstra siderude, er blot staffage. Og udsynet skråt bagud kunne være meget bedre.Da Honda har indbygget syv kunstige ”trin” med mulighed for manuel skiftefunktion, virker lydbilledet mere ”naturligt” end med de fleste andre trinløse transmissioner, og begge motorer, der i CVT-udgaverne har en smule lavere drejningsmoment end med manuelt gear, harmonerer fint med automatikken.

Uanset transmission går den trecylindrede 1.0-motor friskt til biddet med en munter brummen. Den løber usædvanlig let op i omdrejninger, og med et drejningsmoment på 200 Nm allerede et par streger over 2.000 o/min rækker den rigeligt til de flestes behov. Og med den 182 hk stærke 1.5 under hjelmen bliver Civic en hurtig og civiliseret køremaskine med GTI-ambitioner.

Veludstyret i alle udgaver

Komforten skuffer heller ikke. Begge motorer arbejder lydsvagt, kultiveret og vibrationsfrit, og affjedringen er et velafstemt kompromis mellem det festlige og det behagelige. Eneste skuffelse var en påfaldende markant hjulstøj; 16-tommer hjul er standard på basismodellen, men ved pressepræsentationen i Barcelona kørte alle biler på 17-tommer.

Billigste Civic herhjemme bliver 1.0 Comfort til lige over 250.000 kr. Ved første blik mange penge i forhold til for eksempel en Opel Astra, til gengæld er udstyrsniveauet højt med blandt andet lysautomatik, aircondition, sædevarme og aluminiumsfælge.

LÆS OGSÅ: Motors test af Toyota Auris Hybrid

Elegance-versionen med blandt andet et navigations- og infotainment-system, der er kompatibelt med både Apple CarPlay og Android Auto, 17-tommer hjul, LED-forlygter, p-sensorer, bakkamera og to-zonet klimaautomatik koster 50.000 kr. ekstra, men prioriterer du kræfter over udstyr, kan du vælge en 1.5 Sport til samme pris.

Heller ikke her skal du undvære infotainment-systemet, bakkamera, LED-lygter eller p-sensorer, til gengæld får du dobbelt udstødning og diverse sporty karrosseri-pynt. Går du op i en 1.5 Sport Plus (40.000 kr. ekstra), får du blandt andet justerbare støddæmpere, et kraftfuldt lydanlæg med 11 højttalere og nøglefri indstigning og start.

Toppen af Civic-kagen hedder 1.5 Prestige, koster fra 352.880 kr. og har blandt andet krom-frontgrill, læderindtræk og varme i bagsædet.

Honda Civic den Tiende er hos de danske forhandlere i løbet af marts og introduceres for alvor i den første weekend af april. I løbet af maj følger en firedørs sedan, mens en 1.6-liters diesel, som også vil kunne leveres med ni-trins automatgear af den traditionelle type, lanceres til efteråret.

 

Honda Civic 1.0 Comfort

Cylindre3
Motorvolumen, ccm988
Ventiler12
Hk v. omdr.129-5.500
Nm v. omdr.200-2.250
Længde-bredde-højde, cm452-180-143
Akselafstand, cm270
0-100 km/t, sek.10,8
Topfart, km/t203
Forbrug, km/l20,8 km/l, 110 g/km (CO2)
Pris, kr.252.880

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen