Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Stil din p-skive rigtigt

Indstil din p-skive rigtigt

En p-skive, der er indstillet forkert, kan koste en parkeringsafgift. Læs her, hvordan din p-skive skal indstilles.

Der kan ligge en dum bøde og vente, hvis du glemmer at stille din p-skive eller har stillet den forkert. Vær opmærksom på følgende:

Parkering i kort tid

Du kan få en parkeringsafgift, selv om du fx kun holder ti minutter i en to-timers parkeringszone, hvis du ikke har stillet din p-skive. Det er nemlig p-skivens indstilling, der er afgørende. Ikke hvor lang tid bilen reelt har været parkeret.

P-skive på nærmeste kvarter

I områder med tidsbegrænset parkering, skal du ved ankomst sætte viseren på din p-skive frem til det nærmeste kvarter. Er klokken f.eks. 15.10, når du stiller bilen, skal du placere viseren på 15.15.

Uden for tidsbegrænsningen

Parkerer du uden for den tidsbegrænsede periode og har tænkt dig at blive holdende ind i næste tidsbegrænsning, er der frit valg, om du stiller p-skiven til nærmeste kvarter i forhold til dit ankomsttidspunkt, eller om du stiller p-skiven til tidspunktet for tidsbegrænsningens begyndelse.

Hvis der er to timers parkering fra kl. 8-16, og du ankommer kl. 21.55 og skal parkere indtil kl. 9 næste dag, skal du ved ankomsten indstille din p-skive til enten kl. 22 eller kl. 8. Bilen kan lovligt blive holdende til kl. 10 næste morgen.

Hvis du ankommer kl. 15.20 skal du indstille p-skiven på kl. 15.30. Imellem kl. 16 og kl. 8, kan du stille p-skiven frem til kl. 8, men du behøver ikke. Bilen må også i dette tilfælde blive holdende indtil kl. 10 næste morgen.

Flytning af viseren

Parkeringsskivens indstilling må ikke ændres under parkering på tidspunkter, hvor det er påbudt at anvende den. Du må altså ikke flytte pilen på din p-skive uden også at flytte bilen

Placér skiven rigtigt

En fastmonteret parkeringsskive skal være anbragt nederst til højre på forruden. En løs parkeringsskive skal anbringes umiddelbart inden for forruden, og altså ikke nødvendigvis i højre side.

Elektronisk p-skive

Har du en elektronisk p-skive, indstilles p-skiven automatisk, når motoren stoppes. Men i de tilfælde, hvor du parkerer uden for de tidsrum, hvor man skal bruge p-skiven, kan du sætte den manuelt. Det afhænger af den konkrete type parkeringsskive, hvordan du stiller tiden frem, men typisk sker det ved at trykke på en knap på bagsiden af p-skiven. Det bør fremgå af brugsanvisningen til den elektroniske p-skive, hvordan det fungerer i det konkrete tilfælde.

Skulle du være så uheldig, at p-skiven ikke virker eller er løbet tør for batteri, kan du ikke parkere lovligt, medmindre du har en manuel p-skive liggende i bilen. Husk dog at fjerne den elektroniske p-skive helt eller dæk den til, så du ikke har to p-skiver liggende fremme.

Kun én p-skive

Du må kun have en p-skive synlig i bilen. Det er en forseelse i sig selv at have to p-skiver. Hvis du får ny p-skive, skal du derfor huske at fjerne den gamle.

Parkering på privat areal

Ovenstående regler gælder formelt kun ved parkering på offentlig vej.

Private parkeringsselskaber kan ikke pålægge en afgift for overtrædelse af færdselsloven eller p-skivebekendtgørelsen, men FDM opfordrer bilister til også at følge anvisningerne ved privat parkering, da det erfaringsmæssigt giver mindst bøvl.

FDM anbefaler også om p-skive og parkering:

Alt om parkering på fdm.dk

Parkering på offentlig vej

Parkeringsregler i din kommune

Værd at vide om parkering i udlandet

Køb elektroniske P-skiver i FDM netbutik

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

13 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Dennis Lange
Quoting: Niels Jørgen Riis Søndergaard
#13Kære Niels Jørgen

Jeg er desværre i tvivl om, hvad du konkret spørger ind til. Hvis du har et konkret spørgsmål til reglerne, er du som medlem velkommen til at kontakte vores Rådgivning: http://www.fdm.dk/kundeservice/fdm-raadgivning

Mvh
Dennis Lange
Juridisk konsulent, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Niels Jørgen Ri...
#12Jeg går ud fra der er samme regler med manuelt og elektronisk p-skiver.

Men det jeg bliver lidt forvirret af, er, der er skrevet her over, man KAN sætte den elektroniske p-skive manuelt.(MEN DET BEHØVER MAN IKKE AT GØRRE)?
Det er nok tænkt hvis man vil sætte den elektroniske p-skive frem til næste tidsbegrænsning når man parker uden for tidsbegrænsning.
Men som jeg læser reglerne i her har skrevet om p-skiver regler, kan man stille
p-skiven frem til nærmeste kvarter, når man kommer, eller til den tid der begynder ved næste tidsbegrænsning.
(OG FREM TIL NÆSTE KVARTER SKER JO AUTOMATISK MED AUTOMATISK P-SKIVE)

Med venlig hilsen
og tak
Niels Jørgen.
Rediger
 |  Skrevet af: Mogens Rasmussen
#11hvis der er 2 timer parkering fra kl. 8 og man stiller skiven til kl. 10, hvodan kan parkeringsvagten afgøre om bilen er parkeret kl 22 aftenen før eller kl. 10 samme dag. Er der her ikke 4 timers gratis ( men ulovlig ) parkering ?

M. Rasmussen
Rediger
 |  Skrevet af: Christian Autzen
#10Besynderligt at man ikke har taget tyren ved hornene - for hvorfor skal man have lov til at give en p-afgift (p-bøde) når man ikke har holdt de første tilladte timer.

Ankommer man klokken 7, hvor p-restriktionen starter klokken 8 og med tilladte f.eks. 3 timer, så burde der ikke kunne udskrives en p-afgift før efter klokken 11 blot fordi p-skiven ikke er korrekt indstillet.

Det kan da ikke være p-selskaberne, som der skal tages hensyn til og deres økonomi, men billisterne.

For hvad er den faktiske grund til at man har oprettet p-zoner - er det udskiftningen af bilerne eller p-selskabernes økonomi ?

Surt show - skam jer.

Dommere: - se nu at tage skeen i den anden hånd og se på hele baggrunden for p-zoner, og ikke på p-selskabernes indtjeningsmuligheder. Der står intet i p-reglerne om, at der skal tages hensyn p-selskabernes økonomi.
Rediger
 |  Skrevet af: Maja Zachariassen
#9Jeg undrer mig lidt over det med placeringen af P-skiven...
Jeg spurgte engang en P-vagt (i Næstved) om man selv måtte bestemme hvor skiven sad, da jeg glemmer det hvis den skal sidde i nederste højre hjørne (også skide besværligt at nå over og sætte) men sidder den i nederste venstre hjørne så bliver man mindet om den og husker at sætte den. Han sagde til mig at, det måtte man helt selv om bare man kunne se den ude fra. Om det så i teorien var i bagruden - bare p vagten ku se den, for de skulle gå hele vejen rundt om bilen og tjekke !
Derfor sidder min skive i venstre hjørne og ikke i højre og jeg har altså aldrig fået en bøde for det !
Rediger
 |  Skrevet af: Erik Poulsen
#8Hvor er logikken i at placere p-skiven nederst til højre i forruden???
Det er meget besværligt for handicappede at skulle stille p-skiven i denne akavet stilling, det er meget lettere at stille skiven øverst i højre side
Rediger
 |  Skrevet af: Finn Ipsen
#7Vi var for et par år siden i Bielefeld(Tyskland). Da vi ville trække en p-billet, var automaten itu. P-vagten gik nogle få meter henne, så vi spurgte, hvad vi skulle gøre. Vi havde en digital p-skive siddende i forruden, men den ville de ikke godtag, det skulle være med et rigtigt ur. Vi fik lov at holde ganske kort tid uden betaling, da vi kun skulle have adgang til hotellets parkering.
Altså godtager man ikke alle steder digitale p-skiver.
Rediger
 |  Skrevet af: Lars Lund Mortensen
#6Jeg noterer mig nedenstående tekst om placering af P-skiven fra FDM's afsnit om parkering mv.

"Placér skiven rigtigt En fastmonteret p-skive skal altid være placeret nederst i højre hjørne af forruden. En løs skive kan derimod godt placeres andre steder i forruden eller i ruden på den fordør, der vender ind mod fortovet. Skiven skal være synlig udefra. FDM anbefaler, at man altid placerer p-skiven i forrudens nederste højre hjørne uanset om den er fastmonteret eller løs."

Udfordringen er netop en fastmonteret skive. Hvorfor skal den placeres på det sted i bilen der er sværest nå for chaufføren. For fastmonterede automatiske skiver er placeringen ydermere upraktisk i forhold til bla. batteriskift mv. Og endelig er det da en placering der - omend begrænset - så dog tager noget udsyn.

Er der nogen, der har erfaringer med at placere p-skiven i øverste højre hjørne?
Rediger
 |  Skrevet af: Mathias Reker
#5Ellers kan man også købe en elektronik p-skive, som selv stiler sig, så slipper man også for at huske at stille den manuelt. De kan blandt andet fås her: http://shinetech.dk/elektronike-p-skiver
Rediger
 |  Skrevet af: Henrik Ryholt
#4Mandag morgen skulle jeg et smut til Sverige med færgen (tandlæge besøg).
Jeg parkerer ved Jernbane vej i Helsingør, sætter parkerings skiven til kl.7 og løber ned til færgen.
Det overrasker mig lidt da jeg returnerer kl. ca. 9:00 og ser et bøde forlæg i forruden.

På dette forlæg står at :
1. Parkerings skiven er sat til kl. 7:00 – korrekt
2. Der i pågældende område er 3 timers parkering – korrekt. Bøden er udskrevet kl. 8:32:39.

I området er der tidsbegrænset parkering 8-18:00
Men det virker mildest talt forrykt hvis dette kan medføre en bøde.

(Jeg har sat skiven til 7:00 og derfor snydt mig selv for en times parkering, da jeg havde ret til at sætte den til kl. 8:15)

I dette tilfælde er det evident at jeg ikke har parkeret for lang tid. Hvis den tidsbegrænsede periode sluttede kl. 20:00 (8:00) kunne jeg måske acceptere at man kunne misfortolke tids indstilling af skiven, men i dette tilfælde slutter den tidsbegrænsede periode kl. 18:00 (6:00).

Alle jeg har talt med mener at dette er en åbenlys forkert bøde, da jeg godt nok har sat tiden til kl. 7 men jo på trods af det ikke har holdt der mere end tilladt.
Ville modsvare at jeg satte bilen kl. 12:00 men lod skiven stå til kl. 11:00 – dette ville ikke give en bøde hvis jeg returnerede til bilen inden kl. 14:00 !!!!

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen