Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Regler for handicapparkering

handicapparkering

Der er særlige regler for handicapparkering. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på, om det er på en offentlig eller privat parkeringsplads.

Handicapparkeringskortet gælder på handicappladser overalt i Europa. Både i Danmark og det øvrige Europa gælder der forskellige regler for handicapparkering på offentlig og privat vej.

Handicapparkering i Danmark

Handicapparkering kræver, at du er indehaver af et handicapparkeringskort. Med dette kort, har du ret til at parkere på de særligt afmærkede handicappladser. Dit handicapparkeringskort skal altid ligge synligt i forruden på bilen, så man kan læse hele kortets forside udefra.

Offentligt område

Hvis du parkerer på et offentligt område gælder der følgende regler, hvis du parkerer med et handicapparkeringsskilt i forruden. Du må parkere:

  • Indtil 15 minutter på steder hvor alene af- og pålæsning er tilladt, steder med parkeringsforbud samt gågader, hvis ærindekørsel er tilladt. Man må ikke overtræde standsningsforbud. P-skiven skal indstilles.
  • Indtil 1 time på steder, hvor 15 eller 30 minutters parkering er tilladt. P-skiven skal indstilles.
  • Tidsubegrænset på steder, hvor 1, 2 eller 3 timers parkering er tilladt - med mindre der på skiltet med handicapsymbolet er angivet en tidsbegrænsning. I givet fald skal denne følge og p-skiven indstilles.
  • Tidsubegrænset på steder med billetautomat (parkometer eller parkomat) hvis man ved ankomsten betaler for det maksimalt tilladte tidsrum, der gælder for personer uden parkeringskort/invalideskilt. Dog har man nogle steder lokalt vedtaget, at det skal være billigere eller gratis.

Hvis du parkerer på en plads reserveret til handicappede, kan du som udgangspunkt parkere frit, forudsat det ikke strider mod lokale skilte og regler. Hvis handicapparkeringspladsen er reserveret til et eller flere specifikke køretøjer, er det kun disse, der lovligt må holde på pladsen.

Privat område

Der gælder ikke samme regler for handicapparkering på privat område. Et privat kontrolleret parkeringsområde kan for eksempel være ved et indkøbscenter.

Parkerer du på en handicapparkeringsplads, hvor et privat parkeringsselskab kontrollerer, skal du være opmærksom på de generelle bestemmelser, der kan være for området. Hold derfor øje med skiltningen om eventuel tids- eller anden parkeringsbegrænsning. Det kan for eksempel være, at du skal stille parkeringsskiven eller du skal trække parkeringsbillet – også selv om du holder på en handicapparkeringsplads.

Hvis der ikke en handicapplads på området eller pladsen er optaget, skal du overholde de generelle regler, hvis du parkerer på en almindelig parkeringsplads, med mindre der er skiltet med andet.

SE OGSÅ: Få udstedt et handicapkort hos Danske Handicaporganisationer

Handicapparkering i Europa

Du kan bruge dit handicapparkeringskort på handicappladser overalt i Europa. Du skal dog være opmærksom på, at der kan være forskel på reglerne for handicapparkering på offentlige pladser og private pladser.

ANDRE LANDE: Find informationer om handicapparkering

Handicapnøgle

Har du behov for at benytte handicaptoiletterne i Tyskland, Østrig og Schweiz, kan du købe en Europanøgle til 245 kr. hos:

Danske Handicaporganisationers Brugerservice DHB
Danske Handicaporganisationer
Tlf.: 3675 1793 hverdage mellem kl. 10 og 12.
E-mail: service@handicap.dk

 

FDM anbefaler om parkering:

Alt om parkering på fdm.dk

TILBAGE TIL SIDSTE SIDE

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Rediger
 |  Skrevet af: Hans Verner Rip...
#2Vi har det samme problem i Fredericia, surt. I Tyskland skal handicappede slet ikke betale gebyr hvor det er er i offentlig regi.
Rediger
 |  Skrevet af: Dorthe Antonsen
#1Jeg har tit det problem når jeg kommer til en parkeringsplads der er underlagt de private parkeringsselskaber, at parkeringsautomaten er placeret i den modsatte ende af handicappladserne og som oftest er placeret sådan at de er utilgængelige for folk i kørestol eller med rollator. For enten står de så der er en høj fortovskant i vejen eller også står de så man ikke kan komme til dem for de biler der parkere lige ved siden af dem. Hvad gør man så????? indtil nu har jeg været heldig ikke at få nogen p-bøde, men det skal nok komme en dag.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen