Lige nu 699 kr.
Medlemskab
Vejhjælp +
Batteritjek

Meld dig ind i dag og bliv godt kørende

Test af vinterdæk 2011

FDM test af vinterdæk 2011

Vinteren er inden længe over os, så vinterdækkene skal på bilen, før frosten rammer vejene. Motor guider dig til de bedste vinterdæk og har gode råd til dem, der ønsker at køre med samme dæk året rundt.

I takt med at nye biler både kan køre hurtigere og bremse bedre, er kravene til moderne dæk øget. Dækfabrikanterne har derfor udviklet sommerdæk med fremragende egenskaber på tør og våd vej i sommervejr. Men ulempen er, at de gode sommerdæk klarer sig dårligt om vinteren.

Det er altså blevet endnu mere nødvendigt at skifte bilens dæk ud end tidligere, så de passer til den årstid, vi har. Et moderne sommerdæk, der anvendes om vinteren, har store problemer med at stå fast i vinterføre, og det er derfor, det er så vigtigt, at man vælger at køre på de dæk, der er udviklet til den aktuelle årstid.

Læs mere om vinterdæk på fdm.dk

Har man en mindre eller ældre bil, der ikke nødvendigvis stiller store krav til dækkenes egenskaber, kan det være et alternativ at køre på helårsdæk, hvis man ikke ønsker at skifte mellem sommer- og vinterdæk. Det kan lade sig gøre, hvis man hovedsageligt kører på tider og steder, hvor der ryddes for sne. Men denne test viser, at der er store forskelle på de forskellige helårsdæk, og at kun de bedste helårsdæk med nød og næppe kan bruges i en dansk vinter. De dårligste helårsdæk er slet ikke værd at købe. Så brug denne test til at udvælge dine næste dæk – uanset om det skal være egentlige vinterdæk eller de omtalte helårsdæk.

To populære dækstørrelser

Vi har testet dæk i to størrelser. Det er 14-tommer-dæk til de næstmindste biler på markedet, som f.eks. VW Polo, samt 15-tommer-dæk til det, vi populært kalder „Golf-klassen”.

I 14-tommer-gruppen har vi taget 14 vinterdæk og fem helårsdæk med i testen. Blandt de regulære vinterdæk er der fem dæk, der skiller sig positivt ud, mens der i den anden ende er to dæk, der klarer sig så ringe, at køb ikke anbefales. De øvrige dæk klarer sig gennemsnitligt og viser, at det er en svær opgave at kombinere så store dæk med vinterdækkenes egenskaber. Blandt de fem helårsdæk er der kun et dæk, der kan anbefales, og det er endda med forbehold, idet selv det bedste har begrænsede egenskaber i regulært vinterføre, hvorfor køb af helårsdæk bør overvejes grundigt.

Testen af de større 15-tommer-dæk omfatter ikke helårsdæk, men de 16 dæk, der er med i testen, deler sig i tre næsten lige store grupper: Seks dæk klarer sig glimrende, fem andre klarer sig middel, og endelig er der fem dæk, der er så ringe, at et køb ikke kan anbefales.

Brug testen som dækguide

Med i alt 35 dæk i denne test er det let at miste overblikket for den, der skal vælge nyt dæk, og man kan derfor let foranlediges til blot at vælge vinderdækket. Det er også et godt valg, men ligesom med biler er det ikke altid testvinderen, der passer allerbedst til ens egne behov. Det er derfor en god idé at dykke ned i test resultatet for at  finde frem til lige det dæk, der passer bedst til ens behov. Nogle dæk er bedst på tør og våd vej, og andre er kendetegnet ved en lav rullemodstand, hvilket leder til et lavere brændstofforbrug, mens andre dæk kan brillere med et lavt støjniveau. Under alle omstændigheder vil vi dog anbefale, at man vælger et dæk, der har klaret sig godt på våd vej, da det kort og godt handler om sikkerhed.

Byt jævnligt dækkene

Er det nu, at der skal nye dæk på bilen, og er det alle fire hjul, der skal have nye dæk, er udgangspunktet for en god og komfortabel kørsel på plads. Men mange biler slider dækkene forskelligt mellem for- og bagdæk. Det er derfor en god idé at ombytte for- og bagdækkene for hver 10.000 km.

Passer det i kørselsmønsteret, kan det ske, når man bytter fra vinter- til sommerdæk, men ellers må man skifte undervejs. Her er det vigtigt, at man bytter dækkene i samme side, da rotationsretningen derved bevares. Husk også jævnligt at kontrollere dæktrykket, der sagtens kan være 0,1 bar højere end foreskrevet for at mindske rullemodstanden.

Læs mere om dæktryk

Priserne på dæk varierer kraftigt fra forhandler til forhandler. Undersøg derfor markedet før køb, og husk, at FDM har forhandlet udmærkede rabataftaler på plads med Euromaster og Super Dæk Service, hvor FDM-medlemmer kan få forskellige rabatter.

Af Søren W. Rasmussen i samarbejde med ADAC

FDM har samlet alt om dæk her

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

12 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Erik Juul Jensen
#12Hvordan kan det være, at i de sidste 3 års test af vinterdæk i "Motor" at Vredesteins Snowtrac 3 kan gå fra at være testvinder, med teksten:"Rigtigt godt dæk med meget fine egenskaber i de sikkerhedsrelaterede kategorier. Opnåede bedste karakter på sne" (Motor 10/2009 i str 185/60R14T) til i testen i "Motor" i nummer 10/2011 i str. 175/65-R14T, at få følgende ord med på vejen:" Det er et must for vinterdæk at klare sig overbevisende på sne og is. Det kniber for Vredestein". Ganske vist er forskelle i størrelserne, meeen SÅ stor forskel burde der da trods alt ikke være, i mine øjne i det mindste..

Kan det være ændringer i gummiblandingen eller er der andre faktorer der spiller ind??

Jeg ser gerne en redaktionel kommentar til mit indlæg :-)

Mvh.: Erik Juul Jensen
(NB.: Jeg beklager såfremt der måtte være to af disse indlæg, med næsten samme ordlyd, men "blev smidt af systemet", da jeg forsøgte at indsende dette første gang.)
Rediger
 |  Skrevet af: Morten Dejgaard...
#11Jeg håber stadig på en decideret test af dæk til 4x4 køretøjer, der er nemlig ikke mange dæk som passer både på en golf og en 4x4, samtidig kunne det være rart hvis der blev taget bare eet eller 2 pigdæk med i vinterdæk testen så folk også blev klar over fordele/ulemper ved dem. Få eventuelt data fra svenskerne eller nordmændende og tag så deres testvindere med.

I bør i øvrigt i samme omgang følge op på hvad dæk størelser som der rent faktisk bliver brugt, jeg er sikker på at dækonline eller en af de andre som levere mange dæk har noget rigtigt godt data som i sikkert gerne må få. Tyskerne må i øvrigt have samme problem så mon ikke ADAC er til at snakke med.
Rediger
 |  Skrevet af: Karin Nyholm
#10Fuldt ud enig i at testen bør dække 16" også. Bruger dog andre mål end de nævnte. Kører med 205/55/16, så det bliver nok svært at "dække" alle ønsker.
Rediger
 |  Skrevet af: Claus Holmegaar...
#9Det kunne være rart hvis FDM offentliggjorde de faktiske målinger fra dæktesten, fremfor kun at offentliggøre den samlede vurdering af dækkene i point (i "Motor" og på hjemmesiden) og karaktererne for de enkelte discipliner (på hjemmesiden).

Tyske AutoBild har næsten samtidig med FDM og samarbejdspartnere ofentliggjort en test af vinterdæk (AutoBild nr. 39/2011) og her kan man læse de faktiske resultater målt i km/t, meter, newton, m/s og hvad man nu ellers måler i. Det er mere transperent end karaktere og er ikke vanskeligere at læse eller forstå.
Dermed ikke være sagt at AutoBilds test er objektivt bedre end den FDM deltager i, men jeg foretrækker deres fremstilling af resultaterne (AutoBild tester i øvrigt 225/45 R17 dæk)

AutoBild har altid et reference sommerdæk med i deres test af vinterdæk, hvilket er meget oplysende, idet man ikke alene får et godt billede af, hvor problematisk sommerdæk kan være på sne og is, men også hvor tæt nogle vinterdæk idag er på sommerdæk i vådt vejr.
Hvad sidstnævnte angår kan det i øvrigt undre mig, at Motors chefredaktør Bo Chr. Koch så skråsikkert angiver at "også i vådt føre vinder vinterdæk. Se selv testen fra side 61...". Jeg synes for det første ikke at kunne finde nogen sammenligning af vinter- og sommerdæk i vådt føre i testen, for det andet indikerer AutoBilds test at sommerdæk er bedre i vådt føre end vinterdæk - omend forskellen mellem gode vinterdæk og sommerdæk er så lille, at meget taler for at man roligt kan sætte vinterdæk på, også selvom vinteren mest er våd (og så lige klappe hesten, hvis vejen er tør og man har vinterdæk på)
Rediger
 |  Skrevet af: Christian Nicol...
#8Denne kommentar er publiceret på vegne af Motors chefredaktør Bo Christian Koch:

Motor/FDM er enig i, at det vil være relevant med en test af større dækstørrelser, end de seneste dæktest har budt på. Vi har da også påpeget det i den testgruppe, der står bag de meget grundige dæktest, som Motor/FDM ikke ville kunne udføre på egen hånd.

Motor deltager i dæktesten sammen med blandt andre ADAC, den østrigske klub ÖAMTC og hollandske ANWB. ADAC står for den praktiske gennemførelse af testen, der har et samlet budget på flere millioner kr.

Testens omkostninger fordeles på de deltagende klubber efter medlemstal, og det betyder, at ADAC med 14 millioner medlemmer og ÖAMTC og ANWB med godt 3 millioner medlemmer hver også afholder broderparten af omkostningerne, og at FDM med sine 240.000 medlemmer kommer relativt billigt til resultaterne.

Men det betyder også, at vores indvendinger omkring dækstørrelser desværre ikke har den store gennemslagskraft, selv om vi hvert år prøver at overbevise de andre klubber om, at udviklingen går i retning af større dækmonteringer.

Det undrer os faktisk, at ADAC så stædigt holder fast i de mindre størrelser, for også i Tyskland går tendensen i retning af større dæk. Vi regner derfor med, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi ser større dæk i testene.

Med venlig hilsen

Bo Christian Koch
Ansv. chefredaktør
Rediger
 |  Skrevet af: René Olsen
#7Enig med dem der mener at det igen i år er alt for små dæk der testes, trods kritik sidste gang. FDM skriver selv i en dæktest, at et dæks "nabo størrelsers" egenskaber vil være retningsvisende. Altså - tester man et 16" dæk, vil testens udfald være retningsvisende for 15" og 17". Derfor ville man dække et større spekter ved at teste 14" og 16". Kører selv på 17" vinterdæk, og derfor er FDM's test helt ubrugelig.

Og som Henrik påpeger, er test af 14" og 15" sommerdæk et alt for småt dækvalg, eftersom mange vælger at sætte større dæk på om sommeren end om vinteren. Her ville test af 15" og 17" være mere relevant, eftersom man derved dækker 14"-18".
Rediger
 |  Skrevet af: Nick Hedelund Berg
#6Ja, det ville være en god idé med test af de større dæk.
Men ellers kig på ADAC's hjemmeside, godt nok en test fra 2010: http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreif...
Rediger
 |  Skrevet af: Michael Thomsen
#5Enig, 16" er standard vinterdækstørrelse på min Golf VI - så at "golfklassen" skulle være 14 eller 15" er helt ude i 1980érne...
Rediger
 |  Skrevet af: Per Clausen
#4Enig med Morten, jeg så gerne en test af dæk til en X3: 235/50R18
Rediger
 |  Skrevet af: Jakob Munksgaard
#3Ja, få gang i en dæktest af 215 / 60 R16

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr

Netbutik banner på FDMdk: Snekæder

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr

Netbutik banner på FDMdk: Motorolie

FDM netbutik

Stort udvalg af bil- og campingudstyr